9. Att bo och verka där man vill, inte där man måste.

Den här resan ger bland annat exempel på entreprenörer som valt platsen och sedan låtit verksamheten växa där. Vi får också veta mer om Ekenässjön som enligt vissa har mer Gnosjöanda än Gnosjöbygden själv. Dagen avslutas med berättelsen om den riksbekanta författaren Pälle Näver.

Resans innehåll:

Patrick Ney och hans företag är vår första stopp, en multientreprenör som verkligen inte går den lätta vägen. Neys är ett företag som lyckats mycket bra på en plats som inte är självklar. Patrik började laga tv-apparater i en lekstuga på den tomt där hans affärslokaler numera ligger. Patrik berättar också om hur han är självförsörjande på el med hjälp av solen. Här får vi också en god fika från Hedda-Gretas konditori.

https://www.ney.se

Efter besöket hos Neys åker vi till Ekenässjöns industrimuseum där Bertil Nilsson, eller Ekenässjön som han kallas, tar emot och på ett inspirerande sätt berättar om hur han anser att Ekenässjön har bättre ”Gnosjöanda” än självaste Gnosjö.

Lunch serveras på Hannas i Björköby där vi möter Hanna och hennes man som har drivit restaurangen/mötesplatsen i många år.

https://www.hannaadolfsson.se/

Mätta och belåtna rullar vi vidare mot Nävelsjö. Där får vi lyssna till och inspireras av

entreprenörerna John Oskarsson och Magni Svensson som driver varsitt lantbruk med inriktning på köttproduktion och mjölkproduktion.

Vi får också träffa Mariette som berättar om när hon köpte ett obebott torp och gjorde om det till sitt drömhus. Vi avnjuter sedan en bit av Sveriges godaste ostkaka med grädde och sylt på hembygdsgården innan vi far vidare mot Jönköping.

I bygdegården berättar Pälle Nävers sonson Pär-Olof Högstedt om hur knektsonen Josef Högstedt blev den riksbekante författaren Pälle Näver. Du får även höra flera av Pälles dikter, kärleksfullt framförda med allvar och humor.

Print Friendly, PDF & Email