9. Att bo och verka där man vill, inte där man måste.

Den här resan ger exempel på hur man först valt platsen och sedan låtit verksamheten växa där. Där en tv-reparatör inte öppnar butik där det finns flest kunder, utan låter kunden komma till verksamheten. Där landsbygden får vara huvudpersonen i litteratur och bilder. Vi får helt enkelt möta personer som verkar där de vill.

Resans innehåll:

Patrick Ney och hans företag är vårt första stopp, en multientreprenör som verkligen inte går den lätta vägen. Neys är ett företag som lyckats mycket bra på en plats som inte är självklar. Patrik började laga tv-apparater i en lekstuga på tomten där hans lokaler ligger idag. Patrik berättar också gärna om hur han är självförsörjande på el med hjälp av solen. https://www.ney.se Här får vi också en god fika från Hedda-Gretas konditori.

Efter besöket hos Neys åker vi till Ekenässjöns industrimuseum där Bertil Nilsson, eller Mr Ekenässjön som han också kallas, tar emot och på ett inspirerande sätt berättar om hur han anser att Ekenässjön har bättre ”Gnosjöanda” än självaste Gnosjö.

Lunchen serveras på Hannas i Björköby där vi möter Hanna och hennes man som har drivit restaurangen/mötesplatsen i många år. https://www.hannaadolfsson.se/

Mätta och belåtna rullar vi vidare mot Nävelsjö där vi plockar upp Mickan Thor (Hela Sverige ska leva Jönköpings första ordförande) som berättar om att vara författare, fotograf med mera och bo på en gård i Nävelsjö. Hon gör det på ett kul och kärleksfullt sätt. Hon berättar om, och visar lite av, sin vackra trädgård innan vi åker vidare mot Nävelsjö hembygdsgård där Mickan berättar vidare. Här får vi träffa en författarkollega till Mickan som heter Göran Magnusson. Han skriver skönlitterära böcker om landsbygdslivet där han även väver in jordbruket (Göran är utbildad agronom) Han har gett ut två skönlitterära landsbygdsböcker om livet kring sjön, i Nässjö och Jönköping. Vi tar eftermiddagsfika på hembygdsgården tillsammans med våra författare innan vi rullar åter mot Jönköping.

Print Friendly, PDF & Email