4. Landsbygdsdialog, framgångsrikt redskap för lokal utveckling i Värnamo kommun.

Värnamo kommun utsågs år 2016 till Årets kommun och har de senaste åren framgångsrikt arbetat för att utveckla landsbygden i kommunen genom landsbygdsdialog. Under den här resan får vi höra hur dialogerna genomförs och ta del av några resultat. Vi får även träffa entreprenörer och veta mer om lokala satsningar på besöksnäringen.

Resans innehåll:

Första stoppet blir i Gällaryd där vi besöker den digitala lanthandeln som blivit nationellt uppmärksammad. Här får vi också höra hur invånarna upplever landsbygdsdialogen. Den digitala lanthandeln är ett konkret resultat av dessa dialoger.

Resan går vidare och nästa stopp är Bor, ett litet samhälle öster om Värnamo. Medan vi fikar hos Malin i det gamla stationshuset lyssnar vi till Sonja Björk som berättar om sin entreprenörsresa, ”By Björk”.

www.bybjork.se

Innan vi lämnar Bor får vi ytterligare ett exempel på Värnamos landsbygdsdialog. Vi får tillsammans med ungdomar testa multiarenan vid högstadieskolan, ett lysande exempel på vad som kan ske när vi får ungdomarnas engagemang i landsbygdsfrågor.

Vi kör vidare till idyllen Tånnö där vi intar lunch utomhus – en lunch med småländska smaker – och får under tiden lyssna till berättelsen om det 4 000 år gamla vikingasvärdet som Saga, tio år, hittade vid badplatsen. Förbi Tånnö passerar deltagarna också platsen för världens längsta simlopp, Vidösternsimmet, som årligen genomförs i augusti.  En av grundarna, Adam Svensson berättar om utvecklingen.

Stärkta av lunchen åker vi vidare till Åminne där vi besöker det gamla bruket. Den vackra bruksmiljön används flitigt, bland annat till bröllop, after work, julmässa, fisketävlingar med mera.

Nästa stopp blir hos Anne på Dannäs Våffelcafé där vi intar dagens eftermiddagsfika. I byn Dannäs får vi se fler exempel på vilken roll landsbygdsdialogerna har haft för utvecklingen.

www.vaffelcafe.se

Som avslutning, innan vi lämnar Värnamo kommun, gör vi ett kort stopp vid Storån där vår guide berättar om ett turismprojekt.

Print Friendly, PDF & Email