8. En dag med gamla kvarnar, lokal kultur och integrationsprojekt.

I Sävsjö får vi besöka två kvarnar, med väldigt olika verksamheter. På vår resa får vi också många bra och inspirerande berättelser om både kulturverksamheter och integrationsprojekt.

Resans innehåll:

Vårt första stopp blir Komstad kvarn, ett av traktens mest sevärda besöksmål. Gammal bebyggelse och lanthandel med bland annat kvarn, såg, smedja och tidig industriell verksamhet. På sommaren anordnas ett vandrande skådespel som uppstod med hjälp av ett Leaderprojekt. Här får vi njuta av lite förmiddagsfika innan vi rullar mot Hjärtlanda.

I Hjärtlanda träffar vi Pernilla, som är ordförande för Hjärtlanda byalag. De anordnar återkommande medeltidsdagar med tornerspel som en gång i tiden kom till med hjälp av ett Leaderprojekt. Hela bygden är engagerad i byalaget och de har precis renoverat ett gammalt församlingshem som de har gjort om till bygdegård.

Efter besöket i Hjärtlanda åker vi till Vrigstad värdshus för lunch. Under vårt besök på värdshuset får vi också höra om projektet Sävsjö Häradsväg som sträcker sig mellan Vallsjö och Norra Ljunga. Längs den vackra vägen finns en rad intressanta platser, många med historisk prägel, som har paketerats ihop till en spännande helhet.

Efter lunchen åker vi till IM-hemmet som bedriver flertalet olika integrations- och arbetsmarknadsprojekt och som bland annat har fått hjälp från Integrationsfonden och projektstöd från Leader Linné för detta. Sedan 1945 har Vrigstadgården fungerat som boende för flyktingar och genom åren har verksamheten förändrats utifrån samhällets behov.

Vi avslutar vårt besök i Sävsjö på Forssa Kvarnagård, en av länets bäst bevarade kvarnar som idag är i full gång. Men de stannar inte vid det, utan bygger för fullt för att kunna utveckla verksamheten. Här tar vi en fika medan de berättar om sina planer.

Print Friendly, PDF & Email