2. Entreprenörer förr och nu i sann Gnosjöanda.

Gnosjöandan är välkänd över hela landet och under den här resan får vi veta mer om den. Vi får lära känna historien om Johan Edvard Hyltén på Hylténs Industrimuseum i Gnosjö, men vi får också träffa några av dagens och framtidens entreprenörer. För Gnosjöandan är väl samarbete och klurighet eller…?

Resans innehåll:

Strandudden är tänkt att bli Sveriges första gated community och området ligger i Nissafors utmed Nissan. Här får vi träffa Mikael och Anneli Eliasson som i mer än tio år har arbetat hårt och målmedvetet för att skapa ett tryggt boende på en vacker plats. Från början var det ett förorenat och igenvuxet område, som nu är omgjort och som har blivit en bra grund för att bygga attraktiva lägenheter på. Första huset började byggas hösten 2019.

www.strandudden.com

Därefter är det dags för lite historia. Vi besöker Hylténs Industrimuseum i Gnosjö, som består av J E Hylténs Metallvarufabrik och där tiden stått stilla i 80 år. Här drevs verksamhet mellan 1984 och 1974. Hylténs Metallvarufabrik har haft stor betydelse för industrin i Gnosjö och Gnosjöandan.
Vi får vara med om en guidad tur och höra om Johan Edvard Hyltén som var en sann entreprenör. På Hylténs får vi se ”Hylténsträdet” Trädets grenar är avknoppningar som blivit nya företag med sitt ursprung på Hylténs. Garo är en grenarna, ett företag som haft en spännande utveckling och som idag fokuserar mycket på området e-mobility. Vi får träffa vd:n för ett företag inom samma bransch som Garo, David Jonsson, vd för EV Charge Partner, som har hittat sin nisch inom elbilsbranschen. De arbetar med service och support av laddstationer för elfordon och är i en spännande framtidsbransch.

https://vastrasmaland.se/sv/gnosjo/hyltens-industrimuseum/

https://www.evchargepartner.se/sv-SE

Innan vi lämnar Hylténs Industrimuseum äter vi lunch.

Resan går sedan vidare österut och i Hillerstorp får vi träffa representanter från samhällsföreningen. De berättar hur de aktivt jobbar med att utveckla samhället och öka attraktiviteten i ett nära samarbete med företagen på orten och med Gnosjö kommun. Listan på vad de gjort är lång och innehåller allt från att utveckla hamnområdet, bygga cykelvägar, en pir och nu senast en lekplats. Säkert har de nya planer på gång.

www.hillerstorpare.se

På vägen tillbaka mot Jönköping blir det eftermiddagsfika på Flatens Camping.

https://flatenbadetscamping.se/

Print Friendly, PDF & Email