15. Fiskeutveckling i Vättern och på land.

På den här resan träffar vi företagare som på olika sätt nyttjar fisken som råvara: odlare, yrkesfiskare, restaurang och turismföretag. Det blir också ett besök i Hästholmens hamn som är Vätterns viktigaste utgångspunkt för fritidsfiskare. Välkommen till en härlig resa utmed Vätterns östra sida!

Resans innehåll:

Vi startar resan med ett besök på Jönköpings Odlingar som är en nystartad recirkulerande fiskodling. Att den är belägen inomhus med recirkulerande vatten innebär mycket liten näringsämnespåverkan jämfört med en traditionell kassodling i sjöar/hav. I odlingen finns afrikansk ålmal och tilapia, två fiskarter som lämpar sig väl för inomhusodling och som växer bra på vegetabiliskt fiskfoder.
I Hästholmen är det dags för fika och vi njuter av en glass och kaffe på prisbelönta 31:ans glass som vann guld i en av kategorierna vid glass-SM 2019. Vätterns fiskeförbund berättar om yrkesfisket i sjön, samt dess utmaningar och möjligheter. Vi får också höra hur man genom lokal samverkan och EU-finansiering utvecklat Hästholmens hamn till en av Vätterns mest populära fiskehamnar. Sedan rullar vi vidare till ett lunchstopp på Ombergs turisthotell. Det är ett anrikt hotell och restaurang som har lokala råvaror i fokus.
Efter lunchen tar vi vägen över Omberg och får höra Sveaskog berätta om sitt ekoparksarbete. På norra sidan av Omberg stannar vi för ett besök i Borghamn där Borghamn Strand AB berättar om sina framtidsplaner och hur man arbetar med upplevelser och mat kopplat till fisket i Vättern.
På hemvägen tar vi en fika på Rudenstams gårdsbutik strax utanför Huskvarna. Rudenstams är ett familjeföretag som odlat äpple sedan fyrtiotalet, men som nu också driver gårdsbutik och café.  Här får vi förutom fika, möjlighet att shoppa lokalproducerade delikatesser i gårdsbutiken som har lokal mat från cirka 45 producenter.

Print Friendly, PDF & Email