11. Föreningar och företagande i samverkan.

I Aneby kommun samarbetar man både kring byggen och fibernät. Här får vi besöka det senaste av en rad byggprojekt uppförda enligt Aneby-modellen. Trots att vi inte är i huvudstaden får vi möta konungen – i form av skogens konung – och besöka Gröna lund som i det här fallet är Gröna lunds café och inredningsbutik.

Resans innehåll:

Vårt första stopp blir en förmiddagsfika på Prästgårdens mejeri, där vi får njuta av gårdens ostar serverade på bröd från Bageri Bakelit, som har en härlig inställning till sin bakning: att med minsta möjliga medel, få ingredienser och obehandlade råvaror, åstadkomma det bästa brödet.

Furulids fotbollshall blir nästa besök, en nybyggd inomhushall för fotboll med över 380 finansiärer. Fyra fotbollsföreningar har fått hjälp av Arvsfonden och Fotbollförbundet, men mer än hälften av de tolv miljoner kronor som investerats kommer från företag och privatpersoner i Aneby. Hallen är den senaste av flera byggprojekt där man löser uppgifter med den så kallade Aneby-modellen. Vad den innebär får vi veta mer om på resan.

Sen korsar vi kommungränsen till Nässjö för ett besök på Skullaryds älgpark. Ett prisbelönt besöksnäringsföretag där en ny generation utvecklar företaget. Här får vi också höra om hur Aneby kommun jobbat med sitt fibernät. De firade under år 2019 att de var den första kommunen att erbjuda alla medborgare fibertäckning, och fibernätet har även spillt över hit, till Nässjö. Här bjuds vi också en härlig utomhuslagad lunch från Gransnäs innan vi rullar ut i parken och får närkontakt med älgarna.

Nästa stopp är Gröna Lund i Vireda där vi möter multientreprenörerna Theres och Niklas. Eftermiddagsfika serveras i form av Theres hembakade bröd och vi får ett besök i inredningsbutiken.

Resan avslutas i Åsens by – Sveriges första kulturreservat. En plats där tiden stått stilla sedan 1900 – men verkligen inte står stilla. Här anordnas en mängd olika evenemang där besökaren får prova på olika hantverk och matlagning med mera från tiden det begav sig.

Print Friendly, PDF & Email