11. Föreningar och företagande i samverkan med Anebymodellen.

I Aneby kommun samarbetar kommun, näringsliv och föreningsliv både kring byggen och fibernät. Här får vi besöka det senaste av en rad byggprojekt uppförda enligt Aneby-modellen, en inomhushall för fotboll. På resan får vi också möta konungen – skogens konung, besöka Gröna Lund (!) och även göra ett stopp i Sveriges första kulturreservat.

Resans innehåll:

Vårt första stopp blir en förmiddagsfika på Prästgårdens mejeri, där vi får njuta av gårdens ostar serverade på bröd från Bageri Bakelit, som har en härlig inställning till sin bakning: att med minsta möjliga medel, få ingredienser och obehandlade råvaror, åstadkomma det bästa brödet.

http://prastgardensmejeri.se/

http://www.bakelit.nu/

Furulidshallen i Aneby blir nästa besök. Det är en nybyggd inomhushall för fotboll med över 380 finansiärer. Fyra fotbollsföreningar har fått hjälp av Arvsfonden och Fotbollförbundet med bidrag, men mer än hälften av de tolv miljoner kronor som investerats kommer från företag och privatpersoner i Aneby. Hallen är den senaste av flera byggprojekt där man löser uppgifter med den så kallade Aneby-modellen. Vad den innebär får vi veta mer om på resan.

https://www.arvsfonden.se/aktuellt/nyheter/nyhetsarkiv/2021-02-09-ny-idrottshall-med-laga-driftskostnader

Sen korsar vi kommungränsen till Nässjö för ett besök på Skullaryds älgpark, där vi verkligen får närkontakt med skogens konung (törs du klappa älgtjuren?). Älgparken är ett prisbelönt besöksnäringsföretag. Här har fibertillgång varit en förutsättning för att komma vidare. Vi får höra om hur Aneby-modellen gett resultat i form av fiber på hela landsbygden, och som här också i delar av Nässjö kommun. År 2019 firade Aneby kommun som en av landets första kommuner att erbjuda alla medborgare fibertäckning. Fibernätet öppnar också för företagande, även om man bor en bra bit utanför tätorter och kyrkbyar. Vi bjuds också på en härlig utomhuslagad lunch från Gransnäs.

http://skullaryd-algpark.se/sv/

Nästa stopp är Gröna Lund i Vireda där vi möter multientreprenörerna Theres och Niklas. Till eftermiddagsfikat får vi smaka Theres hembakade bröd och vi får ett besök i inredningsbutiken.

https://www.facebook.com/gronalundivireda/

Resan avslutas i Åsens by – Sveriges första kulturreservat. En plats där tiden stått stilla sedan sekelskiftet 1900. Här möts vi av blommande körsbärsträd, vindlande gärdsgårdar och underbar kulturmiljö. I Åsens by anordnas en mängd olika evenemang där besökaren får prova på olika hantverk och matlagning med mera från tiden det begav sig.

https://asensby.se/

Print Friendly, PDF & Email