17. Framgångsrikt klimatarbete i Jönköpings län – prisbelönta exempel.

Klimatrådet Jönköpings län har en bred representation och förankring i hela länet. Arbetet sker främst genom arbets- och fokusgrupper som genomför aktiviteter och projekt, samt tar fram förslag på åtgärder till länets åtgärdsprogram. Sedan år 2012 delar Klimatrådet ut ett klimatpris till framstående och innovativa satsningar inom klimatområdet i Jönköpings län.

Resans innehåll

Under den här resan kommer vi att besöka fyra av de verksamheter som genom åren har fått klimatpris för innovativa satsningar för klimatet. De har alla vidtagit åtgärder för att minska klimatutsläppen och göra länet mer hållbart.

Den första vi besöker är Mikael Wik på Adelövs gård utanför Tranås. Han fick Klimatpriset 2015 och kombinerar ett modernt lantbruk med samhällsengagemang. Här får vi se en helt ny (2019) och toppmodern anläggning för uppfödning av nötdjur, men även en fantastisk modern anläggning för uppfödning av ekokyckling. Vi får även höra om hur han förser både skola och kyrka med värme via sin värmepanna. Här finns engagemang både för byn och för miljön.

Resan går vidare och nästa stopp är Tenhults naturbruksgymnasium som fick Klimatrådets pris 2019. De tilldelades priset för sitt stora engagemang för miljö- och klimatfrågor samt sitt ansvarstagande för sina elever. De är ett stort föredöme och en inspirationskälla för hela Jönköpings län. Tenhults Naturbruksgymnasium visar att det framgångsrikt går att kombinera miljö, klimat, landsbygd och hållbarhet samt skapa engagemang och delaktighet långt utöver det vanliga. På Tenhults Naturbruksgymnasium äter vi dagens lunch.

På eftermiddagen besöker vi vinnarna av Klimatpriset 2017: Långhults Gård och Söderlinds ekologiska grönsaker. På Långhults Gård kombineras flera verksamheter, de tillverkar bland annat sin egen biogas både för uppvärmning och drivmedel till sina fordon. Granne med dem är Söderlunds ekologiska grönsaker och mellan dem finns ett nära samarbete. Här bedrivs också ett framgångsrikt integrationsarbete.

Print Friendly, PDF & Email