6. Kultur och matproduktion på lokala råvaror, den röda tråden för dagen.

På den här resan kombinerar vi kultur med matproduktion på ett spännande sätt. Det visar sig bland annat att folktromuseum och dansband samsas alldeles utmärkt och vi får träffa hembygdsföreningen som serverar jordgubbstårta och kaffe till cirka tiotusen gäster under ett par hektiska sommarveckor.

Resans innehåll:

Bussen tar oss till Sandhem och vårt första besök, Sägnernas hus. Att beskriva Sägnernas hus är inte helt enkelt. Här har de till exempel Sveriges Folktromuseum, men på helgkvällarna är det dansband som gäller. På Sägnernas hus sprudlar idéerna vilket vi får höra mer om under en fika.

http://www.sagnernashus.se

Efter Sägnernas hus åker bussen vidare mot Bjurbäcks gård. Gården drivs av Karin och Sven Nalbin. Karin jobbar heltid på gården och Sven kör skogsmaskin vid sidan av. Med hjälp av några anställda levererar de mjölk som räcker till 9 000 personer per år och kött till 400 personer per år. Under sommarhalvåret är det naturbete som gäller. Karin har ett starkt engagemang för, och en önskan om, mer svenska råvaror på våra tallrikar och det berättar hon om vid vårt besök.

Lunchen äts på Björkhaga hotell och konferens. Restaurangen använder mycket lokala råvaror. De brinner för att råvarorna ska hålla en hög kvalitet och komma från närområdet för att gynna djur, natur, miljö och lokal handel. Det bådar gott för en god lunch.

https://hotellbjorkhaga.se

Efter lunchen åker vi vidare mot Bjurbäcks kyrka, som är speciell eftersom den är helt i trä och med engelsk inredning. Bussen stannar vid före detta prästgården i Bönared. Idag ägs den av Bjurbäcks hembygdsförening som sommartid serverar jordgubbstårta och kaffe till cirka tio tusen gäster under några hektiska juliveckor. Någon jordgubbstårta blir det nog inte den här gången, men fika ska vi.

http://www.bjurbackshbf.se. 

Print Friendly, PDF & Email