13. Natur och kultur i Astrid Lindgrens filmlandskap.

Följ med på en resa i matens, kulturens och naturens tecken – ända till Mariannelund!

Resans innehåll:

Leaderföreningen Astrid Lindgrens Hembygd är värd för resan och vårt första stopp är den unika trästaden Eksjö. Här serverar företagaren och mästerentreprenören Jonas Persson fika och visar upp Eksjös nya matgata, som skapats under pandemin. Han berättar om några av sina verksamheter; Eksjö stadshotell, temarestaurangen Hos Jonas, Eksjö glassfabrik och Lilla saluhallen, en satsning på lokalt producerat hantverk, mat och sötsaker från hela Småland.

www.eksjostadshotell.se

När bussen rullar vidare berättar Emilkraftens verksamhetsledare Robert Glader om den 25-åriga organisationen som arbetar med landsbygdsutveckling, besöksnäringsfrågor och driver medborgarkontor i Mariannelund.

www.emilkraften.se

På Filmbyn Småland spenderar vi ett par timmar och får en guidad tur i filmmuseet där vi kliver rakt in i filmkulisserna från de klassiska barnfilmerna om Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Se klassiska studiobyggen, originalkostymer från filmerna, utmana resenärerna på frågesport eller ta ett hopp över helvetesgapet.

www.filmbyn.se

Vi får också möta besöksnäringsföretaget Cykla i Filmlandskapet Småland, som erbjuder cykelturer till inspelningsplatserna Bullerbyn och Katthult några kilometer bort. Här byggs en destination kring det lokala kulturarvet och den småländska naturupplevelsen – genom samverkan och entreprenörskap.

www.cyklaifilmlandskapetsmaland.se

Vi kommer också ta oss en titt in i Upplevelseskogen och åtnjuta en god lunch på restaurang Skogen.

I bussen tillbaka mot Eksjö berättar Kristina Lindelöf om Leaderprojektet Odlingsakademien, som framgångsrikt förmedlar kunskaper om odling på naturens villkor. Eftermiddagskaffet serveras i FOBO:s ekologiska visningsträdgård i Kvarnarp, där en av projektets kursledare Eva Ekenberg tar oss med på en rundtur genom de vackra odlingarna. Därefter styr bussen oss tillbaka till ELMIA.

www.astridlindgrenshembygd.se

www.visiteksjo.se

Print Friendly, PDF & Email