13. Landsbygdsutveckling med natur och kultur på ett helt nytt sätt.

Ett odlingsprojekt via Leader Astrid Lindgrens hembygd bjuder på nytta för många, och vad det handlar om får vi veta mer om på den här resan. Vi får också inviga ett besöksnäringsföretag och besöka Filmbyn där ni får uppleva inspelningsmiljöer från Astrid Lindgrens härliga filmer. Resan avslutas på Norrby ängar, ett företag med flera ben att stå på.

Resans innehåll:

Medan bussen rullar mot Mariannelund berättar en representant för Leader Astrid Lindgrens hembygd om Odlingsakademin, ett spännande odlingsprojekt de driver. I projektet ingår ett flera olika insatser, exempelvis bidrag till odlingstunnlar liksom inspirationsträffar, odlingskurser och föreläsningar.

https://www.astridlindgrenshembygd.se/odlingsakademien/

Vi tar en bussfika strax innan vi anländer till Ola Johanssons fina visningsträdgård, en av gårdarna som är anslutna till projektet. Trädgården är väl värd att besöka även så här tidigt på säsongen då vi lättare kan se hur Ola arbetar med ett annorlunda sätt att odla. Här arrangeras även en av kurserna i projektet, Skapa din egen nyttoträdgård.

Efter besöket hos Ola rullar vi mot Filmbyn där vi får lunch.
https://filmbyn.se

Men innan lunchen serveras får vi äran att inviga ett helt nytt turistprojekt, Cykla i Filmlandskapet Småland, som innebär cykelturer mellan Filmbyn Småland, Bullerbyn och Katthult.

Efter den högtidliga invigningen äter vi lunch och sedan får vi höra mer om Filmbyn.

I Filmbyn får du uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Kliv in i filmens värld i en utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda. Emilkraften, en organisation som jobbar med landsbygdsutveckling besöksnäringsfrågor samt driver medborgarkontor, berättar också om sin verksamhet.

Efter Filmbyn går bussen vidare till Norrby ängar, en gård som verkligen tänker brett och nytt. Basen på gården är uppfödning av nöt och lamm, men här finns också en konferensanläggning och konsthall. Ni får också höra mer om REKO-ringar, ett arbetssätt som visat sig vara ett effektivt sätt för lokala producenter att öka sin försäljning. Eftermiddagsfika blir ett härligt urval av varor från den lokala REKO-ringen.

http://www.norrbyangar.se

Print Friendly, PDF & Email