1. En resa utmed den gamla riksvägen Nissastigen.

Nissastigen är en gammal genomfartsled som har haft stor betydelse historiskt sett. Fortfarande är det en viktig handelsväg. Vi ska åka en bit på den vägen till den allra sydligaste delen av Gislaveds kommun och besöka ett lokalt utvecklingsbolag och fyra intressanta entreprenörer.

Resans innehåll:

För att nå vårt första mål på den här resan, blir det en relativt lång transportsträcka. Men det är väl värt den tiden. Vi tar oss nästan längst söderut i länet och får under tiden lyssna till spännande berättelser om de orter vi passerar. Det första stoppet blir i Skeppshult, där Kalsets Gård ligger, och där får vi träffa Anna som tillsammans med sin familj driver ett ekologiskt jordbruk med mjölkproduktion. De har även satsat på en biogasanläggning.

http://www.kalsetmjolk.se/kalsets-gard/

Vi kommer även träffa medarbetare från Skeppshultcykeln, som berättar om den välkända cykeln som har rullat sedan 1911 och tillverkas i Skeppshult.

https://www.skeppshult.se/sv/

Efter besöket på gården vänder vi norrut igen och kommer strax till Isberga Hundhall. Där tar Johanna emot oss och berättar om sin satsning på en inomhushall för hundträning året runt. Hon har inrett en ladugård som familjen äger och berättar som sin idé och hur hon fick möjlighet att genomföra den.

Det är nu dags för lunch och den intar vi på Isaberg Mountain resort. De har på några år utvecklat verksamheten från att ha fokus på vinteraktiviteter till att numera kunna erbjuda gästerna ett stort utbud av aktiviteter året om. Louise är vd och berättar för oss hur hon tillsammans med sin personal utvecklat verksamheten som lockar många besökare och har stor betydelse för hela regionen.

https://www.isaberg.com

Resans sista stopp görs i Öreryd där vi träffar representanter för utvecklingsbolaget ”Toppen av Gislaveds kommun”. De har under många år arbetat målmedvetet för att stärka landsbygden och kommer att berätta för oss om vad de har åstadkommit. Vi får också träffa Anneli som driver och ständigt utvecklar sin ridskola på den lilla orten.

Print Friendly, PDF & Email