3. Idéer blir verklighet och bidrar till levande landsbygd.

Idéer som blir verklighet… vare sig det gäller återanvändning av spillmaterial från industrin, en ekonomisk förening i Tofteryd eller Sveriges enda pensionat för mjölkkossor. Vi behöver människor med idéer och som ser möjligheter. På denna resa får vi träffa några av dem som på skilda sätt bidrar till en levande landsbygd. Vi kommer även få se konkreta exempel på satsningar som finansierats av Leader Västra Småland.

Resans innehåll:

I Skillingaryd träffar vi representanter för Remida, ett kreativt återanvändningscenter och en pedagogisk verksamhet som drivs av Barn- och utbildningsförvaltningen i Vaggeryds kommun. Spillmaterial och restprodukter från industrin blir till nya fantastiska skapelser.

https://vaggeryd.se/utbildning-och-barnomsorg/remida.html

På Remida får vi förmiddagskaffe innan färden går vidare till Tofteryd som är en aktiv mindre ort i södra delen av Vaggeryds kommun. I Tofteryd träffar vi representanter för Tofthaga, en ekonomisk förening utan vinstintresse. De berättar om hur de framgångsrikt driver förskolan sedan 1991. Sedan 1999 driver de även en skola där alla verksamhetsledare och personal har maximalt inflytande. Just nu är det högt tryck på skolan och planer för utbyggnad diskuteras.

http://www.tofthaga.se/

På Stiftsgården Tallnäs bedrivs lägerverksamhet och här erbjuds konferenser i en trivsam miljö. Stiftsgården ligger makalöst vackert vid en liten småländsk insjö och här får vi njuta av en god lunch innan färden går vidare.

https://www.tallnas.se/

På eftermiddagen får vi stifta bekantskap med Hagshultskossorna. I Hagshult finns Sveriges enda kopensionat. Här får kossor av raserna SRB eller SLB (röd/vita eller svart/vita) äta örter och gräs och ströva fritt i egen takt. Kossorna får slappna av och stressa ner på de gröna fälten. De kan stanna upp en stund och få massage i de roterande ryktborstarna. Kopensionatet har funnits sedan 2016.

Hagshultskossorna drivs och ägs av grundarna Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björhag.

www.hagshultskossorna.se

På väg tillbaka till Jönköping stannar vi i Byarums hembygdsgård för eftermiddagskaffe.

https://www.hembygd.se/byarum

Print Friendly, PDF & Email