3. Idéer blir verklighet och bidrar till levande landsbygd.

Idéer som blir verklighet… vare sig det gäller återanvändning av spillmaterial från industrin, en ekonomisk förening i Tofteryd eller Sveriges enda pensionat för mjölkkossor. Vi behöver människor med idéer och som ser möjligheter. På denna resa får vi träffa några av dem som på skilda sätt bidrar till en levande landsbygd.

Resans innehåll:

I Skillingaryd träffar vi representanter för Remida, ett kreativt återanvändningscenter och en pedagogisk verksamhet som drivs av Barn- och utbildningsförvaltningen i Vaggeryds kommun. Spillmaterial och restprodukter från industrin blir nya fantastiska skapelser.

https://vaggeryd.se/utbildning-och-barnomsorg/remida.html

 

På Remida får vi förmiddagskaffe innan färden går vidare till Tofteryd som är en aktiv by i södra delen av Vaggeryds kommun. I Tofteryd träffar vi representanter för Tofthaga som är en ekonomisk förening utan vinstintresse. De berättar om hur de framgångsrikt drivit förskolan sedan 1991, och sedan 1999 även driver en skola där all verksamhet leds av behörig personal och där brukarna har maximalt inflytande. Just nu är det högt tryck på skolan och planer för utbyggnad diskuteras.

http://www.tofthaga.se/

I samma by finns Stiftsgården Tallnäs. Här bedrivs lägerverksamhet och här erbjuds även konferenser i en trivsam miljö. Stiftsgården ligger makalöst vackert vid en liten småländsk insjö och här får vi njuta av en god lunch innan färden går vidare.

http://www.tallnas.se/

På eftermiddagen får vi stifta bekantskap med Hagshultskossorna. I Hagshult finns Sveriges enda kopensionat. Här får kossor av raserna SRB eller SLB (röd/vita eller svart/vita) äta örter och gräs, ströva fritt och växa i egen takt. Kossorna får slappna av och stressa ner på de gröna fälten. De kan också stanna upp en stund och få massage i de roterande ryktborstarna. Idén dök upp under en semester 2015 och idag är den verklighet. Hagshultskossorna drivs och ägs av grundarna Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björhag.

www.hagshultskossorna.se

På väg tillbaka till Jönköping stannar vi i Byarums Hembygdsgård för eftermiddagskaffe.

https://www.hembygd.se/byarum

Print Friendly, PDF & Email