5. Serie-entreprenörer skapar mervärde.

På den här resan får vi se hur driftiga entreprenörer skapar ekonomisk trygghet genom samarbeten och utveckling, samt hur man kan använda och nyttja möjligheterna på den plats man bor.

Resans innehåll:

Vi inleder dagens utflykt med ett besök på företaget Söderlinds ekologiska grönsaker och deras grannföretag, Långhult biogas AB i Jönköping. Företagen har ett intressant samarbete där Långhult biogas levererar värme till Söderlinds odlingar.

När snöstormen raserade kallväxthuset i januari 2010 var det givet att Marcus och Emma Söderlinds nya växthus skulle vara välisolerat och varmt. Frågan var bara vad de skulle välja för uppvärmning. Grannen och köttbonden Dan Waldemarsson kom med den perfekta lösningen. Han såg chansen att bygga en biogasanläggning och sälja värmen till Söderlinds.

Det som började som en förutsättningslös diskussion grannar emellan blev snabbt ett konkret projekt. En satsning på biogas och grönsaksodling var såväl ekonomiskt som miljömässigt det man brukar kalla win-win.

Här får vi också dagens första fika.

Lunch äter vi på Lustfyllt, en ombyggd ladugård med en av länets vackraste utsikter. Insidan är något alldeles extra, maten likaså.

https://www.lustfylltihabo.se

Vårt lands kanske mest särpräglade träkyrka finns i Habo och efter lunchen åker vi och besöker den. Kyrkan fick sin nuvarande utformning 1723 och är helt dekorerad med praktfulla målningar och snidade inventarier. Här bjuds vi på en guidad tur.

https://www.svenskakyrkan.se/habo/habokyrka

Vi rullar vidare mot ännu en ladugård, Hagårds lagård, som är av en annorlunda sort. Deras slogan är ”Mer äventyr åt folket” och de erbjuder alltifrån höghöjdsbana och övernattning i glampingtält till paintball. Här är verkligen ett fint exempel på hur en familj har använt sin gamla släktgård på ett helt nytt sätt. De ser möjligheter i det befintliga och använder de 150 år gamla tallarna som bas för höghöjdsbanan.

Här får vi också inta vår eftermiddagsfika.

www.julared.se

Print Friendly, PDF & Email