UNGAS RÖSTER OM ENGAGEMANG.

Flera av Landsbygdsriksdagens seminarier handlar om ungas inkludering. Och egentligen är det inga konstigheter. Det handlar som i alla sammanhang om att lyssna och vara lyhörd för andras förutsättningar och behov. Ett av seminarierna håller Sofie Skalstad och Julia Löf i, båda från föreningen Unga på landsbygden.

Sofie och Julia tycker att man visserligen ofta pratar om betydelsen av ungas inkludering, vilket kan leda till att fler unga bjuds in till arbetet. Risken är att man då lutar sig tillbaka och tror att allt är bra.

– Självklart är det viktigt att tala om ungas inkludering och ha ett inbjudande förhållningssätt i sammanhang där man vill föryngra och få in fler perspektiv i. Problemet är att man ofta kräver av unga att de ska fogas in i en befintlig struktur, istället för att unga och äldre skapar strukturen tillsammans, säger Sofie.

– Det är viktigt att skapa ett samtal där olika generationer på ett självklart sätt kan delta. Vi har märkt att det finns en enorm kraft i det generationsöverskridande samarbetet och man kan komma väldigt långt. Men för att lyckas med ett sådant samarbete krävs förståelse för varandras förutsättningar, säger Sofie.

Skiljer sig ungas engagemang från äldres, tror du?

– Till viss del kanske det är så, men det viktiga är att unga själva får berätta hur deras engagemang ser ut. Vi får hjälpas åt att påminna om att målgruppen ”unga” är en väldigt bred grupp av intressen, bakgrunder, åldrar och förutsättningar, och en enda person kan inte tala för alla. Det finns massor av olika berättelser om ungas engagemang, säger Sofie som föreslår att man helt enkelt pratar med varandra. Ställer frågor och lyssnar.

– Det är viktigt att samtala för att skapa förståelse för varandras intressen. Vi har tyvärr en hel del exempel på där unga upplever att de är inbjudna just för att de är en ung person, inte för sin kompetens. Risken finns ju då att engagemanget ganska snart svalnar, vilket känns väldigt onödigt. Det finns massor av engagemang och kraft hos unga och det behöver synliggöras och ges utrymme för, avslutar Sofie.

Sofies och Julias seminarium heter ”Ungas röster om engagemang och samarbete över generationsgränser” och ingår i seminariepass två.

Även Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för ungas inkludering har ett seminarium. Det heter ”Inkludera unga – i kommun, förening och näringsliv!” och ingår i seminariepass ett.

Print Friendly, PDF & Email