10. Unikt demokratiarbete blandas med kultur och miljö.

Det blir en varierad dag där vi inleder med modiga politiska beslut som ger större lokalt inflytande. Det följs av ett besök på Bodafors kulturgata där vi bland annat får besöka en återuppväckt intarsiafabrik. Ekomuséet blir eftermiddagens stopp.

Resans innehåll:

Älgaryds bageri, café och catering blir vårt första stopp och platsen för vår förmiddagsfika. Medan vi fikar får vi höra om hur Nässjö kommun arbetar med medborgarbudget. En unik satsning där de olika tätorterna gemensamt beslutar om vad deras pott ska användas till för ortens bästa.
https://algaryd.se

Sen rullar bussen vidare mot Bodafors och kulturgatan, ett fantastiskt exempel på vilken enorm utveckling en plats kan få när rätt personer hittar dit. Här har engagerade personer väckt liv i en gammal intarsiafabrik, det arrangeras föreläsningar och utställningar och det bakas bröd. Här får vi en guidad tur och tid att strosa på kulturgatan medan vi får veta mer om de olika projekten som pågår. Det är också här vi äter lunch, i Röda längan, ett bageri med lunchservering. Här bakas surdegsbröd, bullar och kakor. Allt som produceras i bageriet utgår från ekologiska råvaror med fokus på närodlat.
https://kulturgatan.se
Ekomuséet blir eftermiddagens stopp, ett helt unikt område med naturverkstad, vattenexperiment, fågeltorn med mera. Museet drivs av en ekonomisk förening och har en ekologisk framtoning som väl speglar det rika biologiska livet, i både vattendraget och dess omgivning. Emån räknas som ett av Europas artrikaste flodområden vilket har gjort att Emån numera är skyddad och har status som nationalälv. http://ekomuseum.nu

Efter vårt besök på Emån tar vi vägen genom Nässjö och får höra om deras fantastiska väggmålningar. Medan vi får Landsbygdsriksdagens enda bussförlagda konstutställning, så fikar vi.

Print Friendly, PDF & Email