10. Unikt demokratiarbete blandas med kultur och miljö.

Det blir en varierad dag där vi inleder med modiga politiska beslut som ger större lokalt inflytande. Det följs av ett besök på Bodafors kulturgata där vi bland annat får besöka en återuppväckt intarsiafabrik. Emåns Ekomuseum blir eftermiddagens stopp.

Resans innehåll:

Älgaryds bageri, café och catering blir vårt första stopp och platsen för vår förmiddagsfika.

Medan vi fikar får vi höra om hur Nässjö kommun arbetar med medborgarbudget. En unik satsning där de olika tätorterna gemensamt beslutar om vad deras pott ska användas till för ortens bästa.

https://algaryd.se

Sedan rullar bussen vidare mot Bodafors och Kulturgatan. Ett fantastiskt exempel på vilken enorm utveckling en plats kan få när rätt personer hittar dit. Här har engagerade personer väckt liv i en gammal intarsiaverkstad, det arrangeras föreläsningar och utställningar och det bakas bröd. Besökarna strömmar till från när och fjärran.

Vi får en guidad tur och tid att strosa utefter Kulturgatan medan vi får veta mer om de olika projekten som pågår. Här äter vi också lunch, i Röda längan som är ett bageri och kafé med en enkel lunchservering. I Röda längan bakas bröd, bullar och kakor i en genuin och personlig miljö.

https://kulturgatan.se

Emåns Ekomuseum blir eftermiddagens stopp, ett helt unikt område med naturverkstad, vattenexperiment, smed och utställningar. Museet drivs av en ideell förening och har en inramning som speglar det rika biologiska livet runt Emån, både i vattendraget och dess omgivning. Det är i detta område Emån har sina källor, för att sedan rinna ner genom Småland och ut i Östersjön. Emån räknas som ett av Europas artrikaste flodområden och har därför blivit skyddad och har status som nationalälv.

http://ekomuseum.nu

Efter vårt besök på Emån kör vi vägen genom Nässjö och får se och höra om deras fantastiska väggmålningar på utomhusväggar.

Print Friendly, PDF & Email