15. Världsberömd design i Småland.

Swedese Furniture, Bruno Mathsson, Källemo och Vandalorum är kända varumärken när man pratar om konst och design i Sverige. Att göra möbler har en lång och intressant historia på platser längs vägen söder om Jönköping. Följ oss på en resa där vi lär oss mer om design i det förflutna, idag och i framtiden!

Resans innehåll:

Första stoppet är Swedese Furniture i Vaggeryd söder om Jönköping. När Yngve Ekström grundade Swedese år 1945 var kvalitet grundprincipen. Möblerna skulle inte bara vara vackra nog att älskas för en livstid, utan kunna föras vidare till senare generationer som arvegods. Sjuttio år senare arbetar Swedese fortfarande efter samma princip.

https://swedese.com/

Resan fortsätter utmed E4 söderut och vi stannar vid Vandalorum på vägen.

Vi är mycket stolta över detta konstmuseum. Muséet har på bara några år byggt upp ett fint rykte för sina utställningar av både nationell och internationell samtidskonst. Byggnaden är ritad av den kände arkitekten Renzo Piano och är inspirerad av de gamla lador som stod på platsen tidigare.

Lunch äter vi på restaurang Syltan som fick utmärkelsen Årets Kulturrestaurang 2018.

Under besöket får vi veta mer om Vandalorums historia, vi får en guidad tur samt möjlighet att titta på den aktuella utställningen.

http://www.vandalorum.se

Sista stoppet på resan är Bruno Mathsson Centre i Värnamo. Bruno Mathsson var en berömd svensk designer som hade sin studio i det hus han föddes i.

Vi får en guidad tur genom genom muséet, där vi både får se möbler han skapade och lära oss mer om hans intressanta liv.

http://www.mathsson.se/en/permanent-showrooms

Innan vi går på bussen som tar oss tillbaka till Jönköping så fikar vi i den vackra parken Apladalen.

Print Friendly, PDF & Email