INSTÄLLD.
Välkomna till en inspirerande studieresa genom äppelodlingarnas förtrollande värld i det vackra Sörmland!
Äpplet har följt människan sedan stenåldern. När vi ser de blomstrande träden på senvåren och när de första äpplena i Sörmland mognar på hösten är det många sinnen som påverkas, synen, doften och smaken. Vi plockar äpplen från träden, handlar äpplen från torget eller i affären. Musten och cidern från egna äpplen har inte alla möjlighet att avnjuta. Men, de senaste åren har intresset för must, Cider eller andra produkter från äpplen exploderat. Sörmland är det län som har mest unika äppelsorter i hela Sverige. Mer än 30 sorter! Varför just Sörmland har så många äppelsorter förklaras delvis av att klimatet är lämpligt för fruktodling och att 1600-talet fältherrar fick förläningar i landskapet dom resulterade i de många herrgårdarna och slotten. Trädgårdsskötseln utvecklades och många äppelsorter tillkom. Varje herrgård ville utveckla gårdens egen äppelsort, inte primärt för föda i hushållet, utan mer för att visa upp sin prakt. För tio år sedan odlade Sörmland endast 0,5 procent av sin äppelkonsumtion. Men det har hänt något! Nu har mer än 40 000 nya äppelträd planterats i länet och nu börjar sakteliga än mängd olika produkter komma ut på marknaden
Välkomna till en inspirerande studieresa genom äppelodlingarnas förtrollande värld i det vackra Sörmland! Vi bjuder in er till en oförglömlig dag, där vi utforskar den spännande resan från äppelodling till färdig produkt. Med den grönskande naturen som bakgrund kommer vi inte bara upptäcka nystartade äppelodlingar, musteri och bränneri, utan även fördjupa oss i Sörmlands rika äppelhistoria
Under denna resa kommer vi att upptäcka nystartade äppelodlingar, dryckestillverkning i världsklass och höra om Sörmlands rika äppelhistoria och om nya verksamheter och produkter som skapas kring äpplet.
Vi lämnar Rosvalla och efter en halvtimmes resa söderut kommer vi till första resmålet. Vi besöker Valinge gårds äppelodling, Valinge gårds äppelodling – en nysatsande ekologisk intensivodling med 4000 äppelträd. Har vi tur kanske äppelblomningen fortfarande finnas kvar. Vi kommer även att få möjlighet att fika på Valinge.
Under resan från Valinge gård till Hälleforsnäs kommer vi att få en kort presentation om äpplets utveckling och den nya satsningen som började för mer än tio år sedan när en mängd nyfikna gick ihop för att bilda Föreningen Sörmlandsäpplen. Sedan dess har mer än 40 000 nya äppelträd planterats i länet och nu börjar sakteliga en mängd olika produkter komma ut på marknaden. Vi får höra hur Föreningen Sörmlandsäpplen främjar sörmländsk fruktodling och förädling och hur äpplet kan användas i nya produkter.
Precis i hjärtat av Sörmland startade Roger Tiefensee en ekologisk äppelodling får drygt fem år sedan, för att leva som man lär, eftersom Roger är en av initiativtagarna till Föreningen Sörmlandsäpplen. Odlingen ligger i bästa läge vid sjön Skundern. Senaste året har Roger utvecklat verksamheten med förädling av äpplena på olika sätt. Roger hartillsammans med en kollega i dryckesföretaget Smakgården. Där utvecklar de en småskalig hantverksmässig dryckesproduktion av d egenodlade äpplena. Det kan vara must, cider och nu senast sprit i en modern och fräsch tappning.
Roger Tifensee på smakgården
Lunchen kommer vi att äta på samma område i det gamla bruksområdet på Bruksrestaurangen, med en rejäl lunch från Sörmland. Där har du också möjlighet att bekanta dig med andra producenter av hantverksmässigt mathantverk i form av den Ostproducenten Jurss som förra året fick sin ost Sörmlands ädel varumärkesskyddad av EU som en unik produkt för sin plats. Där finns också Högtorps gård med en värld av vilda smaker, En av de vilda smakerna som serverades på senaste Nobelmiddagen.
Mätta och glada åker vi vidare. Under resan kommer ordförande i föreningen Charlotte Sommarin berätta om föreningens arbete. Föreningen Sörmlandsäpplen, grundad 2014 i Sörmland, är en ideell organisation med målsättningen att främja odling och förädling av frukt. Sedan dess start har föreningen expanderat och räknar nu med medlemmar från hela landet. Alla som delar intresset för fruktodling är välkomna att bli en del av föreningen och tillsammans verka för att göra fruktodling till en lönsam verksamhet inom de gröna näringarna i hela Sverige.
Föreningen driver olika initiativ för att stödja sitt syfte, inklusive föreläsningar, utbildningar och nyhetsbrev. För närvarande driver de flera projekt med fokus på att främja fruktodling, finansierade av medel från exempelvis Europeiska jordbruksfonden och länsstyrelsen i Sörmland. Målet är att skapa en gynnsam miljö för fruktodling som kan gynna hela Sverige och stärka de gröna näringarna nationellt.
För ett antal år sedan började Johan Sjöstedt, som är utbildad sommelier och vinjournalist testa att förädla äpplena som fanns på hans uppväxtgård Hornudden- en svensk ciderrevolution uppstod. Hornudden är en av Sörmlands främsta ekogårdar, som även har restaurang och kafé. Företaget Pomologik växte fram med fokus på äppelsorter och ursprung utveckla en svensk cider. Pomologik är kanske den främsta företrädaren för den svenska ciderrevolutionen. Cidertillverkning sker på samma sätt som högkvalitativ vinproduktion med naturlig jäsning och lagring på ekfat och ståltank innan buteljering. De senaste 10 åren har dryckerna från Pomologik fått högsta utmärkelsen i många Ciderklasser när SM i cider genomförs årligen på Sveriges spritmuseum. Framgångarna har medfört att Pomologik nu har blivit Sveriges ledande producent av kvalitetscider och flyttat till en egen produktionsanläggning i Åker. Vi kommer att få se tillverkningsprocessen och även få provsmaka på det bästa från cidervärlden. Här kommer vi också få möjlighet att provsmaka ciderättikan.
Pomoligik har tagit mängder med priser runt om i hela världen.
Reseansvarig: Jenny Gullstrand som med sin man driver Valinge gård. Jenny är också projektledare på Sörmlands matkluster
Läs mer:
Valinge gård – https://valingegard.se/
Föreningen för Sörmlands äpplen – https://www.sormlandsapplen.se/
Smakgården – https://smakgarden.se/
Ciderättika – https://attika.se/
Pomologik – https://www.pomologik.se/
Åkers Styckebruk – Pomologik – Cider i världsklass