Inspirationsresa

3. Småskalig mat- och livsmedelsproduktion.

Vi lämnar Nyköping för en fantastisk dag på den sörmländska landsbygden, när det som allra vackrast. Ni kommer att få vara med en dag med ständigt ombyte från enorma odlingar med gårdar större än flera socknar till små gårdar med grönsaksodling. Vi kör söderut några mil för att därefter svänga till Björkvik.

Valinge Gård

Vi lämnar Rosvalla och efter en halvtimmes resa söderut kommer vi till första resmålet.  Vi besöker Valinge gårds äppelodling, Valinge gårds äppelodling – en nysatsande ekologisk intensivodling med 4000 äppelträd. Har vi tur kanske äppelblomningen fortfarande finnas kvar. Vi kommer även att få möjlighet att fika på Valinge.

Att gå ihop av och ta hjälp av varandra – Föreningen Sörmlandsäpplen

Under resan från Valinge gård till Hälleforsnäs kommer vi att få en kort presentation om äpplets utveckling och den nya satsningen som började för mer än tio år sedan när en mängd nyfikna gick ihop för att bilda Föreningen Sörmlandsäpplen. Sedan dess har mer än 40 000 nya äppelträd planterats i länet och nu börjar sakteliga en mängd olika produkter komma ut på marknaden. Vi får höra hur Föreningen Sörmlandsäpplen främjar sörmländsk fruktodling och förädling och hur äpplet kan användas i nya produkter.

Oasen på Åsen utanför Björkvik.

2018 lämnade MaryAnn Fargo och Martin Johansson Nyköping för att en liten sovande gård utanför Björkvik. Med fokus på först självförsörjning har de väckt gården till liv igen och lever nu sin dröm. De brukar gården med ett permakulturellt odlingssätt och är certifierade permakulturdesigner. De odlar nu grönsaker, kryddor och blommor. De har också djur bland annat höns, myskankor, gutefår och bin. Från 2020 har de succesivt expanderat gården med en allt större grönsaksodling för de vill att fler skall uppleva hur riktiga grönsaker skall smaka. De bedriver också föreläsningar och kursverksamhet.

Paret är biologer i grunden och arbetade tidigare på bl a länsstyrelsen. Viktigt för dem är miljön, kretsloppet och biologisk mångfald. Gården är deras oas och de behandlar den därefter. Följ gärna deras populära konto på Instagram.

Efter en morgonfika lämnar vi Oasen.

Ändebols gård – Ett företag och en livsstil.

Ändebol gård är en av Sörmlands allra populära besöksmål. I skördetid och adventstid är kön på den lilla skogsvägen upp till gården Ändebols ”knökfull” av bilar och besökare som alla är på väg att äta, fika eller handlar gårdens produkter. Här driver familjen Molitor ett ekologiskt lantbruk där allt som produceras säljs direkt till konsumenterna. Gården har flera säsonganställda och några volontärer, som vill lära sig att odla och att driva liknande ställen i framtiden. Lunch får vi avnjuta vid Ändebols gård där vi både får träffa gårdens ägare och höra om verksamheten.

Katarina Molitor med sonen Max. Tillsammans driver dom gården Ändebol.

Vrena Grönt

Vrena Grönt är ett familjeföretag som startade verksamheten 2012. Företaget drivs av Anette Forsberg och Mika Niemi.
Här odlar man Tomat, Gurka, Örter, Plantor, Champinjoner & Diverse blomster. Produkterna säljer man till butiker och restauranger i närområdet och även till grossister. Under säsong har man en välbesökt gårdsbutik, där besökarna kan köpa gårdens produkter och andra produkter från sörmländska producenter.

Vilt i Vrena – Viltkött – det enda naturliga köttet!

Vilt i Vrena är det lilla  viltslakteriet i Sörmland som ligger strax utanför Nyköping. I gårdsbutiken säljer man finstyckat viltkött från Sörmland. Här kan man köpa filé av dovhjort, skinka av vildsvin, köttfärs av älg, stek av rådjur och bröstfilé från vildand. Man har också mycket rökt viltkött från sex olika djurslag, samt våra 14 olika viltkorvar av eget recept, många är prisbelönta.

Berga Gård Husby-Oppunda

Berga Husby-Oppunda är en släktgård som funnits i släktens ägo sedan 1936 och ligger naturskönt i det Sörmländska landskapet. Det har alltid bedrivits en djurproduktion på gården och idag finns det kor och får.

Idag driver vi en produktion där djur och miljö står i fokus och vi försöker hela tiden att utvecklas och hitta nya vägar som är positiva både för djur, miljö och även för oss själva säger Elin Beckman som driver gården. Här finns en gårdsbutik där man  säljer detaljer, färs, nötlådor och olika sorters korvar på gårdens eget Gräs- och Naturbeteskött.

Mer info om resan presenteras inom kort.

Vi har tidigare informerat om att resan går till Lida Gård och Finesserna samt till Onsberga gård – dessa tre besök utgår och ersätts av besöken hos Vrena Grönt, Vilt i Vrena samt Husby Oppunda.

Reseledare: Jenny Gullstrand från Valinge gård samt projektledare för Sörmlands Matkluster.

Länkar:

Valinge gård –  https://valingegard.se/

Föreningen för Sörmlands äpplen – https://www.sormlandsapplen.se/

Oasen på Åsen – https://oasen-pa-asen.se/

Ändebols gård – https://www.andebolsgard.se/

Med reservation för eventuella ändringar.

24 maj 2024
  • 08:00 - 17:00
  • Längd:

    09:00 tim