Foto: Christian Ekstrand
Josefina Syssner är professor i kulturgeografi och ett välkänt namn för många som är engagerade i landsbygdsfrågor. På Landsbygdsriksdagen i Nyköping deltar hon i ett seminarium om hopp och framtidstro i våra bygder – trots de samhälleliga utmaningar vi står inför.
Vad kommer du att prata om på seminariet?
Jag kommer att prata om en rapport som jag hoppas bli klar med nu i vår, som handlar om hopp och framtidstro bland folkvalda i kommuner med vikande befolkningsunderlag. Jag har ett jättespännande intervjumaterial som jag ska berätta om.
Vad betyder framtidstron för ett samhälle?
De jag har intervjuat uttrycker sig på lite olika sätt. En del säger att hoppet är motorn i samhället. Andra säger att det är något som skapar stolthet och självrespekt. Helt uppenbart är det viktigt med hopp och framtidstro i ett samhälle, och just därför tror jag vi ska prata lite mer om det.
Trots utmaningar med krig och kriser så ser du både hopp och ljus. Kan du utveckla?
Även här vill jag lyfta fram de jag intervjuat. De känner hopp och framtidstro när de möter ungdomar som engagerar sig i föreningslivet, när de möter företagare det går bra för. Jag skulle säga att de hämtar hoppet inifrån kommunen och platsen de verkar på. Det är sällan de uttrycker att hoppet kommer utifrån eller uppifrån.
Hur är det att som akademiker och kulturgeograf ta sig an den typen av reflekterande och nästan filosofiska frågeställningar?
Väldigt roligt och spännande! Jag har intervjuat kommunpolitiker i snart två decennier, om allt från VA-system till kommunal ekonomi. Det har varit väldigt roligt att nu få prata med dom om dessa lite mer existentiella frågor.
Vad ser du själv fram emot lite extra på Landsbygdsriksdagen i Nyköping?
Jag brukar åka dit med min pappa som fyller 81 år i år och det är alltid lika roligt. Han har drivit företag, engagerat sig i sin bygd och ofta tagit spjärn mot kommunen och länsstyrelsen i olika frågor. Jag är lite mer välvilligt inställd mot stat och kommun, så vi brukar ha spänstiga diskussioner om detta, haha.
Seminariet arrangeras av Sveriges Lantbruksuniversitet. Deltar gör också forskaren Patrik Cras samt samtalsledare Thomas Norrby.
På Landsbygdsriksdagen har seminariet beteckningen 1E.
Läs mer här: https://landsbygdsriksdagen.se/program/