Här kommer vi att uppdatera med 2026 års aktiviteter när programmet börjar utkristallisera sig.
Vi samlas nu alla på Rosvalla i Nyköping. Under förmiddagen tar vi hjälp av fyra forskare för att lyfta perspektiven kring några samtidens stora utmaningar. Vi fördjupar oss särskilt i frågor om hållbar utveckling i omställningstider, behovet av att veta saker tillsammans, politisk polarisering och mänskligt beteende – för att öka förståelsen om hur det påverkar Sveriges landsbygder.
Modererar gör Fredrik Lindström.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat och fika. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat och fika som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.
Under lördagen och söndagen kommer deltagarna också ha möjlighet att mingla och nätverka bland våra utställare. Utställare och deltagare får möjlighet att hitta nya samtal vid fika och mellan de olika programpunkterna i plenum.
Efter fikapaus samlas vi återigen i plenum. Vi fortsätter förmiddagens kunskapsresa för att lyfta perspektiven kring några samtidens stora utmaningar. I denna andra del vänder vi blicken mot den politisk polariseringen och det mänskliga beteendet – för att öka förståelsen om hur det påverkar Sveriges landsbygder.
Med oss på detta pass har vi:
Modererar gör Fredrik Lindström.
Lördagens lunch är en trerätters picknicklunch, skapad av Nyköpings restaurangskola.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat och fika. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat och fika som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.
Under lördagen och söndagen kommer deltagarna också ha möjlighet att mingla och nätverka bland våra utställare. Utställare och deltagare får möjlighet att hitta nya samtal vid fika och mellan de olika programpunkterna i plenum.
Lördagens stora högtidsstund, banketten, inleds 18.30 med mingel och en stunds musik med Flens världsorkester. Under kvällen firar vi alla våra pristagare och senare blir det uppträdande av bandet Sator Trio.
Förrätt
Nässelcréme, bakat sörmländskt ekoägg, vildgriskrisp från Stallarholmen, kuvertbröd på kulturspannmål från Warbro Kvarn, smör från Ösvreta.
Varmrätt
Ugnsbakad Gös (Mälaren, Hjälmaren och Yngaren) på getostkrämigt kulturkorn, vildplockad skottsallad, vitvinssås med Mälarlöjrom, Vrena nypotatis.
Dessert
Bakad rabarber med Ösvreta grädde, honungskola, enkornskaka med camelinafrön, bipollen och spansk körvel.
Du som inte beställde det sörmländska dryckespaketet i förväg kan självklart köpa vin och öl i baren.
Hela Sverige ska levas verksamhetschef Terese Bengard leder oss genom förmiddagen och de två övergripande programpunkterna.
På den första lyfter vi högaktuella undersökningar och dess betydelse för svensk landsbygdspolitik:
I samband med det kommer vi också ha ett panelsamtal där bland andra Erik Berg från Egnahemsfabriken och doktoranden Sara Löwgren medverkar.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat och fika. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat och fika som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.
Under lördagen och söndagen kommer deltagarna också ha möjlighet att mingla och nätverka bland våra utställare. Utställare och deltagare får möjlighet att hitta nya samtal vid fika och mellan de olika programpunkterna i plenum.
Nästan hela samtiden ryms inom EU. Den gemensamma jordbrukspolitiken och allt som följer i dess spår. Ekonomin såklart. Ödesfrågorna kring klimatet och krigen, sida vid sida med en ändlös rad av detaljer. Med två veckor till val tar vi hjälp av experter och politiker för att bena ut EU:s roll för att möta de samhällsutmaningar som landar tungt i lokalsamhället. Vilka frågor kommer partierna driva i Bryssel? Och hur kan EU bidra till att skapa en positiv utveckling i Sveriges landsbygder?
Mitt i sluttampen av valrörelsen samlar vi därför partiernas toppnamn till ett samtal som tar ett helhetsgrepp på EU – sett med ett landsbygdsperspektiv.
Deltagare i politikersamtalet:
Som hjälp för att förstå EU:s betydelse ur ett geografiskt perspektiv har vi Kai Böhme med på länk direkt från Luxenburg. Han är en av Europas främsta experter på EU:s sammanhållningspolitik. Rådet från Kai? Att vi inte ser oss som offer för EU – utan att samarbetet blir vad vi tillsammans gör det till. Och ett första steg är att rösta i valet.
Vi får besök från Bryssel genom Pascale Van Doren, Rural Pact office. Hon kommer ge oss en lägesrapportering om arbetet med Rural Pact, som är en del av EU:s långsiktiga vision för Europas landsbygder 2040.
Svenska Dagbladets mångåriga Brysselkorrespondent Teresa Kuchler kommer leda samtalet med politikerna, och även ge en rapport från valrörelsen i Europa. Hennes ambition som korrespondent? ”Att översätta institutionernas jargong-laddade dokument, inte sällan författade på bedrövlig engelska eller franska, till begripliga nyhetsartiklar, och visa varför EU borde vara ett givet ämne vid svenska köksbord.”
Avslutningsvis analyserar vi politikernas samtal tillsammans med ledarskribenterna Lovisa Arvidsson från den Länstidningen Östersund och Olof Jonmyren från Södermanlands Nyheter.
Vår konferenspoet Linnea Huhta sammanfattar dagarna i en poetisk reflektion/dikt.
Söndagens lunch består av en riktig korv- och brödfestival med tillbehör, levererad från fyra av länets korvproducenter.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.