Foto: Lotta Nyberg
På Landsbygdsriksdagen den 24-26 maj möts de många perspektiven. Här finns praktiker, politiker och professorer i en salig röra. Och poesi såklart. Med oss i Nyköping har vi konferenspoet Linnea Huhta, som menar att dikt är demokrati.
Kan du berätta kort om din bakgrund?
Hemvändare till Övertorneå efter 17 år på andra landsbygdsorter i Sverige såsom Pajala ovanför Polcirkeln och Bromölla i Skåne, där jag tjänstgjort som byråkrat i olika chefsroller. Jag är författare och utbildad jurist med fokus rätt och samhälle. Idag producerar jag film, tv, konstutställningar och skriver texter på beställning via mitt bolag Words by Huhta AB. Jag har alltid varit, och är fortfarande, involverad i föreningslivet och har bland annat varit styrelseledamot i Unga på landsbygden, Svenska Tornedalingars Riksförbund, Folkets Hus och andra lokala föreningar som vill skapa mer till fler.
Varför poesi och konferenser – det låter som två oförenliga ting?
Poesi finns i allt, det gäller bara att vattna där den gror. En gräsrot sträcker sig mot solen och allt och alla växer i rätt miljö. Diktkonsten kan, vill jag lova, skapa känsla och melodi även av att lyssna på kommunhusens väggar eller politikens ambition. Både smärta och hopp finns i marginalerna. Dikt är demokrati!
Vad kan besökarna på Landsbygdsriksdagen förvänta sig när du står på scenen?
Poesi, scenkonst – något mellan dikt och poetry slam, en stunds eftertanke med framåtanda och ord om både norr och söder.
Vad ser du mest fram emot för egen del?
Att ta del av det OTROLIGA programmet men också att få träffa andra som är intresserade av landsbygdsutveckling, byta tankar och idéer samt inspirerar framåt. Dessutom ska det bli intressant att få besöka och njuta av en del av Sörmland. Sen medför ju diktsammanfattandet som jag gör som konferenspoet en oerhört beroendeframkallande nerv som jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning! Kommer jag lyckas fånga härligheten som Landsbygdsriksdagen år 2024 innebär?
Hela programmet för landsbygdsriksdagen hittar du här.