15 april 2024

”En liten stad – lagom stor att alltid upptäcka på nytt”

Välkommen till Nyköping, en av Sveriges äldsta städer belägen vid kusten en timme söder om Stockholm. Här möts historia och nutid i en levande stad där man har nära till allt – havet, sörmländska slott, restaurangliv, naturreservat, sport- och kulturevenemang samt till varandra.

Nyköping har en rik historia och har varit en betydande plats för Sverige under många århundraden. Mitt i staden reser sig det imponerande Nyköpingshus, som ursprungligen byggdes som ett försvarstorn på 1100-talet och senare utvecklades till en medeltida borg under 1200-talet.

Under 1900-talet sattes Nyköping på världskartan genom NK, Nordiska Kompaniet, som hade sin glansperiod här med tillverkning av stilmöbler och inredningar. Även idag finns verksamheter i kommunen som tillverkar möbler.

Det historiska ”gamla Bryggeriområdet och kulturkvarteret” var platsen för Nyköpings första ölbryggeri. År 2024 har Nyköping två mikrobryggerier i centrum nära ursprungsplatsen, Nils Oscars bryggeri och Nyköping Brewing.

Landsbygdsriksdagen invigs vid Nyköpingshus, på platsen där  Nyköpings gästabud ägde rum år 1317. Denna händelse, som är vida omskriven, har satt sin prägel på stadens historia och är en del av dess rika kulturarv.

Av kommunens 58 000 invånare bor cirka  20 000 på landsbygden.

Nyköpingsborna tycker om sin stad:

”En liten stad lagom stor att alltid upptäcka nytt i. Med kulturarv runt hörnet, omringat av närande jord, rik skog och lockande vatten.”
Karin Wachtmeister

”Ån forsar glatt mot fjärd och hav genom historiska minnen. Här finns något för både gammal och ung. Stanna gärna och njut varje stund.”
Birgitta Eriksson

”Kalla isar, varma stränder står det på Rosvalla, men det är så mycket mer. Vackra skogar, djupa sjöar. långa somrar och underbara människor.”
Manhina Muhammadjonova

Läs mer om Nyköping och ta del av tips om vad du kan göra i staden.

Aktuellt
25 maj 2024
”Det är av yttersta vikt att landsbygderna får den uppmärksamhet och de resurser som krävs för att hela Sverige ska kunna blomstra.”
25 maj 2024
”Paying time” till norra Norrland?
25 maj 2024
Smaka på Sörmland.