Nedan hittar du alla aktiviteter under Landsbygdsriksdagen 2024.
Registreringen är öppen mellan 07.00-16.00 på Rosvalla och mellan 18.00-20.00 på Nyköpingshus.
Deltagare på Landsbygdsriksdagen bär ackrediteringsbricka som finns att skriva ut i entré/reception. Du har samma ackrediteringsbricka alla dagar och behöver endast registrera dig en gång.
Tänk på att komma i tid till registreringen, då inspirationsresornas bussar avgår kl.8.00.
Obs! Du som anländer redan på torsdag har möjlighet att registrera dig mellan 14.00-16.00 på Sörmlands museum och mellan 18.00-20.30 på Rosvalla.
Lokal demokrati är grundbulten för ett hållbart, resillient och inkluderande samhälle. Orter där man genom sitt engagemang driver och utvecklar sitt samhälle. De har haft en förmåga att under lång tid mobilisera ortsborna, genom entreprenörskap och ledarskap få saker gjorda. Påhittighet, fananamma, glädje och samhandling utmärker dessa platser. Här i Sörmland har vi allt fler orter som är kända för att få saker gjorda, man involverar både gammal som ung, man engagerar såväl företagare som samhällsentreprenörer. Samtliga platser ni kommer att besöka har fått utmärkelsen årets landsbygdsgrupp i Sörmland. Näshulta har även blivit årets lokala landsbygdsgrupp riks 2018.
Från Rosvalla tar vi oss genom ett vackert Sörmland till Näshulta socken. Väl framme möts vi upp på Haneberg av Årets landsbygdsgrupp i Sörmland 2017 och i Sverige 2018 som genom dagens första värdar Jan och Anders Kruhsberg som berättar om arbetet med gården, om att skapa bostäder och trygghetsboenden på landsbygden och om mat, musik- och kulturfestivaler. Vi får också se och höra om deras stora framtidsplaner för platsens utveckling. Vi får också en beskrivning av Näshulta Framtid. Näshulta har 10 procent av Eskilstuna kommuns företagare men har knappt 1 procent av befolkningen.
Näshulta är kända för sin många mat, musik- och kulturfester. Här är en bild från sommaren 2023 tagen på Haneberg som vi ska besöka.
Vi gör även ett besök på Näshulta friskola och lyssnar på hur bygden gick ihop för att tillsammans bygga en idrottshall för att kunna ha kvar skolan. Sedan 10 år är den tidigare kommunala skolan en friskola. Vi kommer även att träffa entrprenören Elin Eriksson från Hökärr, en av sockens driftiga företagare.
Lunchen får vi avnjuta på Magdakulla - ett ekologiskt lantbruk med gårdsbutik, restaurang och cafe som endast använder sig av råvaror inom en 5 km radie av gården. Här kan vi även förvänta oss en annorlunda berättelse av kapten Christer Nordqvist om hur en nästintill öde plats har förvandlats till en av Sörmlands främsta destinationer med lokal mat i fokus!
Därefter bär det av mot Läppe, längst bort i Sörmland, där vi träffar utvecklingsgruppen Kreativa Läppe som vann Årets landsbygdsgrupp 2016. Vår värdinna Karina Veinhede tar emot oss för att med lugn och trygg hand ta oss igenom Läppes långa och tålmodiga arbete med byns utveckling. Om förskola, bostäder och mötesplatser, butik och energigemenskaper.
Vi passar självklart på att under bussresan även ta del av ytterligare två berättelser på temat hållbar ortsutveckling i form av ICA Nära Julita (Årets servicesatsning 2019) i Julita och ett för många okänt sörmländskt företag i världsklass - Impecta. I mån av tid blir det ett stopp vid Sävstaholm slott och Vingåker outlet där deltagarna själva får välja vilket de vill besöka innan vi åker tillbaka till Nyköping.
Reseledare: Ylva Wretås styrelseledamot i Hela Sverige Sörmland, tidigare verksamhetsledare för Coompanion Sörmland.
Näshulta Framtid - Näshulta har 10 procent av Eskilstuna kommuns företagare men har knappt 1 procent av befolkningen.
Haneberg - Framtidens dynamiska landsbygd
Näshulta friskola - Den lilla skolan med det stora hjärtat
Magdakullan - En sörmländsk gård med gårdsbutik, café och restaurang
Kreativa Läppe - Ett byalag som tar tillvara ortens gemensamma utveckling
Lokal demokrati är grundbulten för ett hållbart, resillient och inkluderande samhälle. Orter där man genom sitt engagemang driver och utvecklar sitt samhälle. De har haft en förmåga att under lång tid mobilisera ortsborna, genom entreprenörskap och ledarskap få saker gjorda. Påhittighet, fananamma, glädje och samhandling utmärker dessa platser. Här i Sörmland har vi allt fler orter som är kända för att få saker gjorda, man involverar både gammal som ung, man engagerar såväl företagare som samhällsentreprenörer. Samtliga platser ni kommer att besöka har fått utmärkelsen årets landsbygdsgrupp i Sörmland.
Denna resa kommer att ta oss till tre orter som det senaste tre åren i Sörmland fått utmärkelsen Årets Landsbygdsgrupp 2021- 2023. Bussen lämnar Nyköping och Rosvalla och rullar mot Hälleforsnäs i Flens kommun, Sörmlands hjärta. Innan vi lämnar Nyköpings kommun gör vi ett stopp i Vrena och träffar Vrenabygdens Intresseförening. Denna ort har kämpat hårt att få behålla skolan. Nu driver de sedan mer än 10 år en egen friskola. Orten har många entreprenörer och när butiken skulle läggas ner så tog lokala entreprenörer över den och driver den vidare.
Vrena intresseförening fick priset "Årets landsbygdsgrupp" 2023.
Nästa plats vi stannar i är Hälleforsnäs. Vid det mäktiga Kolhuset på det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs träffar vi Hälleforsnäs bygderåd (Årets landsbygdsgrupp 2022) och andra representanter från Nätverket av bygderåd i Flens kommun som berättar om det lokala ortsutvecklingsarbetet samt nätverkets roll. Förmiddagsfika från Fröken Larsson Café intas vid Bruksdammen.Vi kommer att få en kort presentation om Bruket, dess historia och nutid. Under de senaste åren har det runt bruket senaste åren vuxit fram ett kluster av lokala matproducenter av högsta kvalitet. Möjlighet till besök hos de hyllade och prisade producenterna Jürss Mejeri, Högtorps gård och Smakgården. Det finns även fler intressanta aktörer på området som gärna tar emot besök. Lunchen äter vi på Bruksrestaurangen, en härlig restaurang som ligger i den gamla personalmatsalen. Här får du avnjuta sörmländska råvaror. Besöket slutar med en rundresa i byn.
Därefter bär det iväg till Stallarholmen där vi träffar Stallarholmens nätverk (Årets landsbygdsgrupp 2021) där vi får höra om deras arbete och om företagandet och mötesplatsen Gula industrihuset. Här får vi fika från Bageri Speceri och har möjlighet att gå runt i de olika butikerna i det Gulaindustrihuset.
Vi åker tillbaka mot Nyköping och passerar genom vackra Mariefred och vidare ner mot Nyköping längs den gamla kungavägen- Eriksgatan- genom ett typiskt sörmländskt landskap.
Gula industrihuset, mitt i Stallarholmen rymmer många butiker och föreningslokaler. Bilden är tagen under en av Korv & Bröd festivalerna som sker på platsen.
Reseledare: Carla Svensson, sedan lång tid styrelsemedlem i Hela Sverige Sörmland.
Länkar:
Vrenabygdens Intresseförening - Årets Landsbygdsgrupp 2021 och 2023
Hälleforsnäs bygderåd - Årets landsbygdsgrupp 2022
Bruksrestaurangen - Lunch med lokala sörmländska råvaror
Stallarholmens nätverk - Årets landsbygdsgrupp 2021
Vi lämnar Nyköping för en fantastisk dag på den sörmländska landsbygden, när det som allra vackrast. Ni kommer att få vara med en dag med ständigt ombyte från enorma odlingar med gårdar större än flera socknar till små gårdar med grönsaksodling. Vi kör söderut några mil för att därefter svänga till Björkvik.
Vi lämnar Rosvalla och efter en halvtimmes resa söderut kommer vi till första resmålet. Vi besöker Valinge gårds äppelodling, Valinge gårds äppelodling - en nysatsande ekologisk intensivodling med 4000 äppelträd. Har vi tur kanske äppelblomningen fortfarande finnas kvar. Vi kommer även att få möjlighet att fika på Valinge.
Att gå ihop av och ta hjälp av varandra - Föreningen Sörmlandsäpplen
Under resan från Valinge gård till Hälleforsnäs kommer vi att få en kort presentation om äpplets utveckling och den nya satsningen som började för mer än tio år sedan när en mängd nyfikna gick ihop för att bilda Föreningen Sörmlandsäpplen. Sedan dess har mer än 40 000 nya äppelträd planterats i länet och nu börjar sakteliga en mängd olika produkter komma ut på marknaden. Vi får höra hur Föreningen Sörmlandsäpplen främjar sörmländsk fruktodling och förädling och hur äpplet kan användas i nya produkter.
2018 lämnade MaryAnn Fargo och Martin Johansson Nyköping för att en liten sovande gård utanför Björkvik. Med fokus på först självförsörjning har de väckt gården till liv igen och lever nu sin dröm. De brukar gården med ett permakulturellt odlingssätt och är certifierade permakulturdesigner. De odlar nu grönsaker, kryddor och blommor. De har också djur bland annat höns, myskankor, gutefår och bin. Från 2020 har de succesivt expanderat gården med en allt större grönsaksodling för de vill att fler skall uppleva hur riktiga grönsaker skall smaka. De bedriver också föreläsningar och kursverksamhet.
Paret är biologer i grunden och arbetade tidigare på bl a länsstyrelsen. Viktigt för dem är miljön, kretsloppet och biologisk mångfald. Gården är deras oas och de behandlar den därefter. Följ gärna deras populära konto på Instagram.
Efter en morgonfika lämnar vi Oasen.
Ändebol gård är en av Sörmlands allra populära besöksmål. I skördetid och adventstid är kön på den lilla skogsvägen upp till gården Ändebols ”knökfull” av bilar och besökare som alla är på väg att äta, fika eller handlar gårdens produkter. Här driver familjen Molitor ett ekologiskt lantbruk där allt som produceras säljs direkt till konsumenterna. Gården har flera säsonganställda och några volontärer, som vill lära sig att odla och att driva liknande ställen i framtiden. Lunch får vi avnjuta vid Ändebols gård där vi både får träffa gårdens ägare och höra om verksamheten.
Katarina Molitor med sonen Max. Tillsammans driver dom gården Ändebol.
Vrena Grönt är ett familjeföretag som startade verksamheten 2012. Företaget drivs av Anette Forsberg och Mika Niemi.
Här odlar man Tomat, Gurka, Örter, Plantor, Champinjoner & Diverse blomster. Produkterna säljer man till butiker och restauranger i närområdet och även till grossister. Under säsong har man en välbesökt gårdsbutik, där besökarna kan köpa gårdens produkter och andra produkter från sörmländska producenter.
Vilt i Vrena är det lilla viltslakteriet i Sörmland som ligger strax utanför Nyköping. I gårdsbutiken säljer man finstyckat viltkött från Sörmland. Här kan man köpa filé av dovhjort, skinka av vildsvin, köttfärs av älg, stek av rådjur och bröstfilé från vildand. Man har också mycket rökt viltkött från sex olika djurslag, samt våra 14 olika viltkorvar av eget recept, många är prisbelönta.
Berga Husby-Oppunda är en släktgård som funnits i släktens ägo sedan 1936 och ligger naturskönt i det Sörmländska landskapet. Det har alltid bedrivits en djurproduktion på gården och idag finns det kor och får.
Idag driver vi en produktion där djur och miljö står i fokus och vi försöker hela tiden att utvecklas och hitta nya vägar som är positiva både för djur, miljö och även för oss själva säger Elin Beckman som driver gården. Här finns en gårdsbutik där man säljer detaljer, färs, nötlådor och olika sorters korvar på gårdens eget Gräs- och Naturbeteskött.
Mer info om resan presenteras inom kort.
Vi har tidigare informerat om att resan går till Lida Gård och Finesserna samt till Onsberga gård - dessa tre besök utgår och ersätts av besöken hos Vrena Grönt, Vilt i Vrena samt Husby Oppunda.
Reseledare: Jenny Gullstrand från Valinge gård samt projektledare för Sörmlands Matkluster.
Länkar:
Valinge gård - https://valingegard.se/
Föreningen för Sörmlands äpplen - https://www.sormlandsapplen.se/
Oasen på Åsen - https://oasen-pa-asen.se/
Ändebols gård - https://www.andebolsgard.se/
Med reservation för eventuella ändringar.
Vet du att hälften av maten vi äter produceras i andra länder? I en oroligare omvärld är ett robust svenskt lantbruk som producerar mat och energi avgörande för att minska landets sårbarhet. Agro Sörmland är stolta arrangörer av en resa genom länet med besök hos flera av Sörmlands lantbruksföretagare. Agro Sörmland är en neutral aktör som främjar utveckling, innovation och tillväxt inom de gröna näringarna. Vi kommer under dagen att besöka fyra framstående lantbruksföretag med olika produktionsinriktningar och få ta del av deras vardag, utmaningar och möjligheter. Vi kommer även att få njuta av lokalproducerade godsaker från tre olika producenter.
Under resan kommer ni även få höra hur ett regionalt grönt kluster som Agro Sörmland arbetar och kan bidra till ökad innovationskraft och konkurrenskraft.
Stenhammar ligger i hjärtat av Södermanland, strax utanför Flen. Efter en donation blev svenska staten ägare till egendomen. Den arrenderas sedan 1965 av HM Kung Carl XVI Gustaf. På egendomen bedrivs idag ett modernt jord- och skogsbruk. Stenhammar har en ekologisk växtodling och köttdjursproduktion. Det bedrivs ett framgångsrikt avelsarbete med drygt 300 dikor av sorterna Simmental och Angus. Vid besöket kommer förvaltare Per Rudengren berätta om gårdens arbete och om flera av de olika forskningsprojekt de ingår i.
Stenhammar arrenderas sedan 1965 av HM Kung Carl XVI Gustaf.
Intill Malmköping ligger Grinda Säteri är ett familjeföretag som från början verkat inom jord- och skog, men under årens lopp även utvecklat och satsat på flera olika företagsgrenar. Där bland annat egen glassproduktion och Padelhall. År 2022 blev de utsedda till årets företagare i Sörmland. På gården bedrivs ett modern precisionsodlings jordbruk på ca 330 hektar. På gårdarna finns ca 120 nötkreatur som hjälper till att beta och hålla öppna landskap. Företaget står mitt i en generationsväxling. Vid besöket kommer familjen berätta om driften och de olika besluten mot nya driftsinriktningar. Vi kommer även få förmiddagskaffe och smaka på Grindas goda glass.
Grinda Gårdsglass är ett av alla besök, här blir det fika med kaffe och gårdens egen glass.
Resans tredje stopp är hos Karola och Peter Reuterström på Stora Lövhulta, utanför Eskilstuna. På Stora Lövhulta bedrivs en toppmodern och rationell växtodling på knappt 1 000 hektar åkermark. I växtodlingen praktiseras precisionsodling med den senaste tekniken. Full kontroll på alltifrån när alla insatser ska ske till att varje kärna placeras i jorden med högsta precision, till skörd och lagring. Karola och Peter kommer berätta om deras resa med att de för knappt 30 år sedan köpte en nedgången mindre gård till att under åren succesivt renoverat, utökat och utvecklat Stora Lövhulta till en stor och rationell lantbruksfastighet. De kommer ge oss en inblick i det moderna lantbruket och vad som krävs för att hänga med i den senaste tekniken, hitta kompetent personal samt öka lönsamheten. Både Karola och Peter är mycket engagerade i lantbruksbranschen och har flera betydelsefulla förtroendeuppdrag. Det kommer dela tanka om hur de ser på det svenska lantbrukets framtid, utmaningar och möjligheter.
På plats på Stora Lövhulta finns korvföretaget MälarChark och deras foodtruck. De fixar en härlig lunch med deras prisbelönta korvar och mumsiga lokala tillbehör. MälarChark grundades 1933 i Eskilstuna. Den gedigna kunskapen som gått i arv under åren ger tyngd, säkerhet och förtroende. MälarChark tar med sig kunskapen i den fortsatta utveckling för att erbjuda goda och hållbara korvar. De flesta av MälarCharks korvar är varmrökta och röks på traditionellt vis med alflis. Den här klassiska tekniken ger en fin röksmak, vacker färg och är dessutom en konserverande process. Bara en liten del av svensk korv röks på detta sätt. MälarChark erbjuda schyssta produkter av lokala råvaror med omtanke om vår hälsa och miljö ur ett långsiktigt och hållbart perspektiv. Detta vill du inte missa!
Det prisbelönta företaget Mälarchark fixar lunchen.
Efter lunch, på vägen tillbaka mot Nyköping, stannar vi hos Familjen Göransson på Röhls gård utanför Malmköping. Röhls Egendomsförvaltning ägs och drivs av familjen Göransson som aktivt arbetar i driften. Familjen Göransson köpte Röhls gård 1999. Huvudproduktionen var då mjölk med 250 mjölkkor. Verksamheten har under åren förändrats både med inköp av mark och förändring av produktionsinriktningen. Verksamheten omfattar idag total ca 1 380 ha ägd mark samt 150 ha sidoarrenden, totalt brukas ca 600 ha åker. Egen skog på 680 ha sköts av entreprenörer enligt uppdrag. Fastighetsförvaltning på 22 lägenheter/hus finns också i verksamheten. På gården finns också en kycklingproduktion om 14 000 kvadratmeter och där det planeras för att ytterligare utöka verksamheten. Det finns också en mindre köttdjursbesättning på gården. Vi får vid besöket en inblick i arbetet med at ställa om till en helt ny produktion samt kycklingbranschens utmaningar och möjligheter.
Sista stoppet för dagen gör vi vid Sigridslunds Café vid Årdala i hjärtat av Sörmland. Sigridslund är en gammal skola och här drivs idag ett populärt Café av Åsa och Per-Olov Jacobsson. Här erbjuds en rad olika bakverk och lättare luncher och nästan allt bakas på plats. Här finns även en trevlig handelsbod med olika trevliga artiklar. På Sigridslund kommer vi inta eftermiddagskaffe och en kakbuffé med hembakt.
Åter mot Nyköping. Senast kl. 17, anländer vi i Nyköping rikare på kunskap om det sörmländska och svenska lantbruket, inspirerade av nya möten, intressanta samtal, vackra vyer och goda sörmländska smaker.
Varmt välkomna till denna resa!
Er resevärd är: Johan Varenius, verksamhetsledare Agro Sörmland www.agrosormland.se
Resevärden Johan Varenius fick priset "Årets eldsjäl på landsbygden 2023" våren 2024.
Länkar:
Länk till hemsida: https://www.grinda.one/
Länk till artikel om Stora Lövhulta: https://agrosormland.se/karola-reuterstrom/
Länk till hemsida: https://malarchark.se/
Länk till hemsida: https://www.sigridslund.se/
Med reservation för eventuella ändringar.
Varmt välkommen på en smakresa hos passionerade dryckes- och matproducenter. Vi startar från Nyköping och följer väg 52 mot Blacksta Brygghus och Vingård där vi får höra om deras verksamhet och se hur en svensk vingård kan se ut. Svenskt vin är på uppgång och är något unikt. Från Blacksta åker vi vidare mot Warbro Kvarn och får se och höra om deras maltproduktion och betydelsen den har för sörmländska bryggerier. Warbro Kvarn drabbades av en brand som lade en del av verksamheten i spillror men med hårt arbete och hjälp från omgivningen så kom de tillbaka. Vi får ta del av den inspirationen.
Efter en tur i bussen så anländer vi till Hälleforsnäs som visar vägen för hur man kan skapa en ort som sjuder av entreprenörskap och som får gäster att ta en extra tur enbart för att besöka de olika producenter och restauranger som finns där. Vi intar lunch på Restaurang 500 Grader, där interiören får en att tänka urban storstad. 500 Grader har specialiserat sig på napolitanska pizzor med stor framgång och väver in det svenska i det italienska med lokala råvaror. Där kommer vi även att få prova cider från Pomologik. Förutom 500 Grader kommer vi att besöka Lena på Högtorp Gård och höra om hennes resa att skapa smaker som når ut till stjärnkrogar, Nobelmiddagen och utanför Sverige. Lena skapar från naturen och älskar att utforska.
Från Hälleforsnäs beger vi oss till Alla Tiders Skebo där vi fikar och får höras om deras verksamhet som täcker både bryggeri och byggnadsvård. Från Alla Tiders Skebo åker vi tillbaka mot Nyköping. I Nyköping kliver vi in på Nils Oscar Bryggeri med rundvandring i bryggeriet och provsmak av deras produkter.
Olle och Josefin Lagerhorn driver sedan tidigare Blacksta Brygghus men tog över vingården i maj 2023. Blacksta Brygghus körde de igång på ren nyfikenhet och intresse, de hade köpt inventarier från ett nedlagt testbryggeri. Idag brygger de ett antal olika öl som finns till försäljning på Systembolaget och på restauranger. De experimenterar med typiska råvaror för Sörmland som fläder och rabarber. Nu med vingården så har de utökat sin verksamhet med restaurang, hotellrum och konferensrum förutom vinproduktionen. Den tidigare ägaren drev på sin tid Sveriges nordligaste vingård och producerade Icewine som ständigt vann pris i Europiska vintävlingar. Nu produceras det vin i hela Sverige, Sörmland har ytterligare en vingård vid Mälarens stränder utanför Stallarholmen, Selaöns vingård.
Warbro Kvarnen är företaget som inte bara vill sälja sina spannmålsprodukter men som även utbildar och leder utvecklingen inom ursprungssorter. Sveriges ledande bagare använder Warbro kvarns mjöl. De är del av hela processen från odling till försäljning och förädling. De arbetar ekologiskt och här kan man hitta kulturspannmål som Balder och Emmer. Balder är en av de bättre kornsorterna och Warbro Kvarn gör malt på den som sedan används för bryggerier som STÖR och Nils Oscar.
”Genom att värna om vårt ursprung och fokusera på anrika kulturspannmål har vi bättre förutsättningar för variationsrika skördar i framtiden. Det behövs när klimatförändringarna blir en allt större utmaning för oss”
Thomas Björklund, grundare och delägare Warbro Kvarn
Är en restaurang som ingår i Axellent, en restauranggrupp som startade 2015 och idag ingår Femhundragrader Hälleforsnäs, Bruksrestaurangen Hälleforsnäs, Solbacka Krog och Rum Gnesta och Axellent catering i verksamheten. Den drivande kraften bakom är Axel Johnsson som med mångårig erfarenhet från restaurangvärlden har samlat kompetenta och engagerade medarbetare. På Femhundragrader äter man italienska smaker men med en svensk touch och man tar in lokala produkter inom mejeri och kött.
”En värld av vilda smaker” kännetecknar Högtorp Gård. Bakom verksamheten finner vi matinnovatören och kemiingenjören Lena Engelmark Embertsén som med skogens hjälp plockar fram smaker och skapar nya smaker. Hon skördar örter, skott, växter, blommor, och även sådant som gemene man skulle förkasta som ogräs. Hos Lena finner man picklade granskott, granskottsolja, granskottsjuice från hennes egna marker men även örtinfusioner, olika sorters sirap och vinäger. En innovation som Lena vann pris för är hennes pruneller, plommonkart som hon fermenterar och picklar (typ en svensk oliv). Lenas produkter hittar man på restauranger både i Sverige och utomlands men även i barer som tycker om att tolka klassiska drinkar och ge dem en lokal och svensk touch med Lenas olika smaker.
Det är inte på många platser man kan både gå en kurs i att renovera fönster, köpa färg, ta en kaffe och sedan gå på en ölprovning. Men på Alla tiders Skebo så är det just det man kan. Här har man skapat ett besöksmål och kompletterat verksamheten allt eftersom med den kunskap och passion man besitter. I Bryggeriet Bar och Bistro arbetar man lokalt och tar vara på produkter från närliggande producenter.
Hantverksbryggeriet som en gång i tiden startade på Kungsholmen i Stockholm men som flyttade ner till Nyköping 2006. På Nils Oscar brygger man klassisk öl men ibland med en twist. I en värld där antal bryggerier har ökat markant och många experimenterar med ingredienser och smaker så har man på Nils Oscar utvecklat en nisch med högkvalitativ öl med rena smaker. Som ölproducent gäller det att vara aktiv och skapa nya möjligheter så senaste åren har man även öppnat och utvecklat en restaurangverksamhet. Här kan man boka en ölprovning för att sedan sätta sig i restaurangen och äta mat. Men man kan även boka event och gå på event på Gamla Brygghuset som restaurangdelen heter. Under 2023 körde man framgångsrikt stand-up kvällar och mordgåtor samt julbord.
Reseledare sommelier Katarina Hoverman, Spirit by Me
”Jag ser verkligen fram emot att få visa mitt sörmländska värdskap och dela den här upplevelsen med er. Det finns så många fantastiska producenter och det är inspirerande att få vara del av en sådan här resa. På vägen till de olika producenterna ser jag fram emot att dela med mig av erfarenheter, trender och tips på fler smakupplevelser.
Länkar:
Blacksta Brygghus och Vingård
Warbro Kvarn
Hälleforsnäs Bruk
https://www.sim.se/produkter/sodermanlands-lan/halleforsnas
Femhundragrader
Pomologik
Högtorp Gård
Alla tiders Skebo
Nils Oscar Bryggeri
Med reservation för eventuella ändringar.
Tillsammans med företagarföreningen Sörmlands Matkluster får du träffa några av våra över 160 medlemsföretag som jobbar med vår mat, från jord till bord. På resans stopp stannar vi för att få smaka, lära och uppleva våra sörmländska matföretagare och höra deras berättelser.
Vad hände när korven välte Stallarholmen? Hur kom Sörmlands största återkommande matfest Aptitrundan till? Hur kan samverkan skapa storverk? Mellan stoppen berättas historien om hur Matklustrets som förening jobbar tillsammans för att stärka vår sörmländska matidentitet och skapa affärsmöjligheter för våra landsbygdsföretag. Kom hungrig!
Vårt första stopp är Bruket i Hälleforsnäs som grundades 1659 för gjutning av kanoner men som idag är en nod för lokala smaker, innovation och produkter. Här verkar Jürss mejeri med produktion och försäljning av sina prisade ostar. Smakgården brygger must, cider och alkoholhaltiga drycker av egenodlade äpplen. Här finns Lena Engelmark Embertsén från Högtorp gård, vars tjärsirap och granskottsolja har använts av Mästerkockar och till Nobelmiddagar. På området finns Bruksrestaurangen som serverar både à la carte och tar hand om konferenser och Femhundragrader som bakar ljuvlig Napolitansk pizza. Vi får besöka och träffa dessa företag och lyssna till Sörmlands Matklusters ordförande Roger Tiefensee som berättar om hur samhandling och entreprenörskap genomsyrar vardagen för företagen i Sörmlands Matkluster.
Stora Sundby slott utanför Eskilstuna, känt för sin fantastiska sago-arkitektur.
Sagolika Stora Sundby slott blir vårt nästa stopp. Här känner vi historiens vingslag men möts även av en levande och aktiv gård där det bedrivs en omfattande natur- och viltvård. Ett vilthägn har byggts kring ekparken intill slottet där mufflonfår och dovhjort betar och håller kulturlandskapet öppet. Gårdsbutiken huserar i gårdens gamla snickarstuga där slottets möbler en gång i tiden byggdes och här säljs närproducerade råvaror från området med omnejd och viltkött från gården. Vi avnjuter en vild lunch i det fria (om vädret tillåter) och får veta mer om varför lokal mat är så viktig för slottet.
Nu ska vi ut i skogen! Välkomna till Svart/verkstan som drivs av Johan Sörberg, omtyckt jurymedlem i Hela Sverige Bakar, tidigare coach för svenska bagarlandslaget och författare till många uppmärksammade böcker om bröd. Svart Verkstan är Johans testbageri med butik som bara har öppet då och då. När dessa tillfällen ges ringlar köerna långa och vi får höra historien om hur man kan starta en verksamhet mitt-ute-i-ingenting och alltid sälja slut. Vi får möjlighet att köpa Johans böcker och få dessa signerade.
Lång kö utanför Johan Sörbergs bageri, han håller öppet när det passar och kunderna kommer i hundratal.
Produktion av Hantverksdryck är stort i Sörmland och vid nästa stopp besöker vi Eskilstuna Ölkultur. Tradition, kvalité och historia är ledord för verksamheten och här kan vi njuta av ett svalkande glas med utsikt över Eskilstunaån. Vi får även träffa mathantverkaren bakom Eskilstuna Matkultur som förädlar lokala bär, frukt och grönsaker efter säsong. Dessa pressas, torkas, kokas eller fermenterats utan onödiga tillsatser till prisbelönta produkter. En företagarresa som gått från att sälja genom en obemannad holk till att öppna egen butik vid Rademachersmedjorna i Eskilstuna.
Resevärd: Charlotta André, projektledare Sörmlands Matkluster
Hälleforsnäs bruksområde - En nod för lokala smaker, innovation och produkter
Stora Sundby slott - Sveriges vackraste sagoslott med gårdsbutik
Svart/verkstan - Johan Sörbergs pop-up bageri i en gamla lagård
Eskilstuna Ölkultur - Tradition, kvalité och historia
Eskilstuna Matkultur - Förädlar lokala bär, frukt och grönsaker efter säsong
Med reservation för eventuella ändringar.
INSTÄLLD.
Välkomna till en inspirerande studieresa genom äppelodlingarnas förtrollande värld i det vackra Sörmland!
Äpplet har följt människan sedan stenåldern. När vi ser de blomstrande träden på senvåren och när de första äpplena i Sörmland mognar på hösten är det många sinnen som påverkas, synen, doften och smaken. Vi plockar äpplen från träden, handlar äpplen från torget eller i affären. Musten och cidern från egna äpplen har inte alla möjlighet att avnjuta. Men, de senaste åren har intresset för must, Cider eller andra produkter från äpplen exploderat. Sörmland är det län som har mest unika äppelsorter i hela Sverige. Mer än 30 sorter! Varför just Sörmland har så många äppelsorter förklaras delvis av att klimatet är lämpligt för fruktodling och att 1600-talet fältherrar fick förläningar i landskapet dom resulterade i de många herrgårdarna och slotten. Trädgårdsskötseln utvecklades och många äppelsorter tillkom. Varje herrgård ville utveckla gårdens egen äppelsort, inte primärt för föda i hushållet, utan mer för att visa upp sin prakt. För tio år sedan odlade Sörmland endast 0,5 procent av sin äppelkonsumtion. Men det har hänt något! Nu har mer än 40 000 nya äppelträd planterats i länet och nu börjar sakteliga än mängd olika produkter komma ut på marknaden
Välkomna till en inspirerande studieresa genom äppelodlingarnas förtrollande värld i det vackra Sörmland! Vi bjuder in er till en oförglömlig dag, där vi utforskar den spännande resan från äppelodling till färdig produkt. Med den grönskande naturen som bakgrund kommer vi inte bara upptäcka nystartade äppelodlingar, musteri och bränneri, utan även fördjupa oss i Sörmlands rika äppelhistoria
Under denna resa kommer vi att upptäcka nystartade äppelodlingar, dryckestillverkning i världsklass och höra om Sörmlands rika äppelhistoria och om nya verksamheter och produkter som skapas kring äpplet.
Vi lämnar Rosvalla och efter en halvtimmes resa söderut kommer vi till första resmålet. Vi besöker Valinge gårds äppelodling, Valinge gårds äppelodling - en nysatsande ekologisk intensivodling med 4000 äppelträd. Har vi tur kanske äppelblomningen fortfarande finnas kvar. Vi kommer även att få möjlighet att fika på Valinge.
Under resan från Valinge gård till Hälleforsnäs kommer vi att få en kort presentation om äpplets utveckling och den nya satsningen som började för mer än tio år sedan när en mängd nyfikna gick ihop för att bilda Föreningen Sörmlandsäpplen. Sedan dess har mer än 40 000 nya äppelträd planterats i länet och nu börjar sakteliga en mängd olika produkter komma ut på marknaden. Vi får höra hur Föreningen Sörmlandsäpplen främjar sörmländsk fruktodling och förädling och hur äpplet kan användas i nya produkter.
Precis i hjärtat av Sörmland startade Roger Tiefensee en ekologisk äppelodling får drygt fem år sedan, för att leva som man lär, eftersom Roger är en av initiativtagarna till Föreningen Sörmlandsäpplen. Odlingen ligger i bästa läge vid sjön Skundern. Senaste året har Roger utvecklat verksamheten med förädling av äpplena på olika sätt. Roger hartillsammans med en kollega i dryckesföretaget Smakgården. Där utvecklar de en småskalig hantverksmässig dryckesproduktion av d egenodlade äpplena. Det kan vara must, cider och nu senast sprit i en modern och fräsch tappning.
Roger Tifensee på smakgården
Lunchen kommer vi att äta på samma område i det gamla bruksområdet på Bruksrestaurangen, med en rejäl lunch från Sörmland. Där har du också möjlighet att bekanta dig med andra producenter av hantverksmässigt mathantverk i form av den Ostproducenten Jurss som förra året fick sin ost Sörmlands ädel varumärkesskyddad av EU som en unik produkt för sin plats. Där finns också Högtorps gård med en värld av vilda smaker, En av de vilda smakerna som serverades på senaste Nobelmiddagen.
Mätta och glada åker vi vidare. Under resan kommer ordförande i föreningen Charlotte Sommarin berätta om föreningens arbete. Föreningen Sörmlandsäpplen, grundad 2014 i Sörmland, är en ideell organisation med målsättningen att främja odling och förädling av frukt. Sedan dess start har föreningen expanderat och räknar nu med medlemmar från hela landet. Alla som delar intresset för fruktodling är välkomna att bli en del av föreningen och tillsammans verka för att göra fruktodling till en lönsam verksamhet inom de gröna näringarna i hela Sverige.
Föreningen driver olika initiativ för att stödja sitt syfte, inklusive föreläsningar, utbildningar och nyhetsbrev. För närvarande driver de flera projekt med fokus på att främja fruktodling, finansierade av medel från exempelvis Europeiska jordbruksfonden och länsstyrelsen i Sörmland. Målet är att skapa en gynnsam miljö för fruktodling som kan gynna hela Sverige och stärka de gröna näringarna nationellt.
För ett antal år sedan började Johan Sjöstedt, som är utbildad sommelier och vinjournalist testa att förädla äpplena som fanns på hans uppväxtgård Hornudden- en svensk ciderrevolution uppstod. Hornudden är en av Sörmlands främsta ekogårdar, som även har restaurang och kafé. Företaget Pomologik växte fram med fokus på äppelsorter och ursprung utveckla en svensk cider. Pomologik är kanske den främsta företrädaren för den svenska ciderrevolutionen. Cidertillverkning sker på samma sätt som högkvalitativ vinproduktion med naturlig jäsning och lagring på ekfat och ståltank innan buteljering. De senaste 10 åren har dryckerna från Pomologik fått högsta utmärkelsen i många Ciderklasser när SM i cider genomförs årligen på Sveriges spritmuseum. Framgångarna har medfört att Pomologik nu har blivit Sveriges ledande producent av kvalitetscider och flyttat till en egen produktionsanläggning i Åker. Vi kommer att få se tillverkningsprocessen och även få provsmaka på det bästa från cidervärlden. Här kommer vi också få möjlighet att provsmaka ciderättikan.
Pomoligik har tagit mängder med priser runt om i hela världen.
Reseansvarig: Jenny Gullstrand som med sin man driver Valinge gård. Jenny är också projektledare på Sörmlands matkluster
Läs mer:
Valinge gård - https://valingegard.se/
Föreningen för Sörmlands äpplen - https://www.sormlandsapplen.se/
Smakgården - https://smakgarden.se/
Ciderättika - https://attika.se/
Pomologik - https://www.pomologik.se/
Åkers Styckebruk – Pomologik - Cider i världsklass
“Att jorda sig, det säger mycket. Tänk att jorden, trots sin anspråkslösa uppsyn, lyckas rymma alltdet som ska bli. Träden som reser sig ur den. Maten vi äter. Tallriken som den tillagade maten hamnar på. Tänk om fler kunde få sitta och bara vara, känna kopplingen mellan sig själv och jorden. Ja, tänk om vi kunde jorda oss en smula.” Skriver Johnny Andersson på Osprey farm en av de platser som vi kommer att besöka.
Att odla grönsaker för den lokala marknaden försvann i Sverige och Sörmland på 50-talet. I Sörmland är självförsörjningen av grönsaker mellan 0-3 procent förutom på potatis där länet har en 20 procents självförsörjningsgrad. Så ser det ut i de flesta län i Sverige förutom Östergötland, Skåne, Halland och Gotland.
De senaste åren har det vuxit ett antal småskaliga grönsaksproducenter. De sliter, grönsaks-produktion är fortfarande ett hårt arbete och värdet på produkterna har svårt att tillgodoses när det jämför ned livsmedelshallarnas stora utbud. Det var inte så länge sedan vi hade enbart tre olika potatisprodukter i livsmedelsaffären mjölig och fast potatis och så bakpotatis. På sommaren tillkom färskpotatisen.
Så är det med alla grönsaker att fortfarande säljer grönsaken tomat eller kålroten kålrot tros att det finns en omfattande variation av såväl tomat som kålrot. Här är det mesta ogjort att upptäcka den gröna världens smaker och texturer. Vad har den här platsen där den odlas för betydelse med dess jordmån, hur påverkar klimatet och vad innebär en tid från skörd till måltiden? Alla känner vi skillnad på en lokalt odlad jordgubbe direkt plockad från landet i jämförelse med butikernas jordgubbar. På den här resan kommer vi att möta odlare av alla dess sorter men alla är intresserade att lära sig mer och hängivna att göra vår vardag både vackrare, godare och hållbarare.
Odla vardagsmaten i Trosa att öka hemberedskap. Vi åker från Nyköping till Trosa där vi får en presentation av Leader- projektet – Odla i Trosa, som syftar till att öka hemberedskapen och odlandet i den egna trädgården, där vi möter initiativtagaren Eva Westergren. Efter kriget skulle en normal villatomt vara på minst 400 kvadratmeter för odling till en normalfamilj på 4 personer. Projektet Odla Vardagsmaten ska bidra till att
fler ska odla delar av sin mat – öka odlingsgraden, främja kunskapsöverföring, öka kunskapen om ditt eget ansvar för hemberedskap, så du är bättre förberedd om något händer. Öka beredskapsviljan, bland annat genom att odla, engagera dig i en förening eller öva tillsammans med andra. Ledorden i projektet är samarbete, gemenskap och ansvar.
Järna och besök på det legenderiska Skillebyholms odlingar och besök av Ekodistrikt Sörmland. Vi fortsätter vår resa längs den gamla kustvägen väg 213, förbi Tullgarn fortfarande i landskapet Södermanland, men nu kör vi in i Stockholms län. Järna är Sveriges centrum för Antroposoferna med flera hundra olika verksamheter. Vi kommer att besöka Skillebyholm ett legendariskt centrum för biodynamisk odling, utbildning och konferens där verksamhetsledaren Daniel Björklund Jonsson tar emot oss. Här får vi fin-fika på Anders Eldös restaurang Vildvux och vi får även möta Sofi Gerber och Jostein Hertwig från Ekodistrikt Sörmland.
Här får vi möta ekologisk och social hållbarhet på riktigt. Utanför Strängnäs, vid Aspö, intill Mälaren ligger Hornudden. Sedan 1988 har paret Karin och Mats Sjöstedt drivit en KRAV-certifierad grönsaksodling, som successivt byggts på med turism verksamhet som inbegriper både restaurang och gårdsbutik. Numera arrangeras även event och bröllop året runt. Sedan sju år tillbaka är en del av produktionen också ett andelsjordbruk med ca 40 familjer och två kommuner som andelsägare. Andelsägarna betalar sina grönsaker i förväg vilket ger stabilitet i ekonomin och de deltar i arbetet för att lära sig och ta del av gemenskapen med andra andelsägare.
Mats var tidigare lärare och Karin är kostekonom. Hornudden samarbetar även med Strängnäs kommuns skolkontor genom att erbjuda studiestödsplatser till hemmasittare. Arbetssättet, som togs fram i ett Leader projekt, innebär att eleverna skall få uppleva tillhörighet, stärka självkänslan och träna på att ta egna beslut så att de klarar av att återgå till studier. På Hornudden serveras en ”Korvfestivallunch” med Hornuddens tomat-och basilika korv och nyskördat grönt.
Hornuddens Trädgård har restaurang, ekologiska odlingar och andelsträdgård och andelsträdgård.
Vi åker tillbaka på väg 55 och svänger av innan Strängnäs till Fogdön. Till Fogdön kom paret Ina och Johnny Anderson för 10 år sedan. Hon konsthantverkare och han arkitekt. Kärleken till platsen gjorde att de blev med mark. Även detta vid Mälarens kust. Osprey Farm är deras arbete genom en gemensam påminnelse om det cykliska, det långsiktiga, som naturen lär oss. Här har de under ett antal år med intensivt arbete byggt upp en verksamhet där skogsträdgården och odlingen möter arkitekturen och hantverket och samhandlar i ett cirkulärt tänkande. Johny blev årets eldsjäl på landsbygden i Sörmland 2021.
Johhny och Ina Andersson på Osprey Farm Studio.
Slutligen åker vi söderut igen för ett sista stopp hos Bonden på Södertuna, Linus Källander, i Gnesta. Linus är ordförande i Krav i Sverige och följer nu en lång tradition. Organisationen Krav bildades i Sörmland 1985, vid familjen Källanders köksbord. Linus producerar för restaurang och direkt till konsument och lyfter värdet av att nätverka och delta i projekt för att utveckla sin verksamhet. Linus är bland annat medlem av Rheums ekonomiska förening. Ett antal ekologiska gårdar och producenter i Sörmland som tillsammans försöker hjälpa varandra att få så hög kvalitet på sina produkter och få skäligt betalt för produkterna. De producerar och förädlar dem själva. Om råvarorna tar slut är det bara att vänta till nästa säsong. Lite fika på det, vid vackra Södertuna slott hinner vi också med innan vi far tillbaka till Nyköping.
Reseledare: Sofi Håkansson som är aktiv i omställningsnätverket och brinner för grönt
Odla vardagsmaten - Trosa kommun - Läs mer här...
Skillebyholm - https://www.skillebyholm.com/
Hornudden: Hornudden - Restaurang och Andelsjordbruk i Strängnäs - https://hornudden.net/
Osprey Farm Studio - https://www.ospreysweden.se/
Bonden på Södertuna - https://bondenpasodertuna.se/
Med reservation för eventuella ändringar.
I detta tema vill fördjupa frågan om bristen på bostäder och hur landsbygdens små orter och byar kan förädlas och utvecklas idag och framöver genom att det tillkommer fler bostäder. Vi vill visa hur vi har tacklat frågan här i Sörmland.
Bristen på bostäder är en av landsbygdens mest prioriterade frågor- inte minst i Sörmland. Genom satsning på bostäder och annan fysisk omvandling arbetar vår lokalavdelning i Sörmland med orters utveckling. För närvarande saknas det mer än 50 000 bostäder på den svenska landsbygden i mer än 2 000 byar. Bland annat för äldre, över 80 år som kommer att öka med 100 procent på landsbygden de närmaste 10-15 åren. Äldre som behöver en mer ändamålsenlig bostad då det egna hemmet blir för tungt att bo kvar i, här kan vi få i gång flyttkedjor när de lämnar sina småhus till barnfamiljer.
Länge har landsbygden beskrivits som att det inte finns behov av nya bostäder på landsbygden eftersom inte byarna växer eller att det av marknadsskäl inte går att finansiera detta. Samtidigt pågår här många utvecklingsprojekt där verksamheter, platser och bostäder växer fram. Initiativ där grupper tillsammans skapar ett hållbart, kreativt och socialt liv i sin bygd.
Att arbeta med bostäder är ett långsamt och tålmodigt arbete. Vårt arbete i Sörmland har de senaste 5-10 åren gett visst resultat. Enligt Boverket byggde Sörmland med investeringsstöd mest hyresbostäder i landet under perioden 2018-2023. Det var i länen Sörmland, Kalmar och Kronobergs län som investeringsstödet har använts mest, inte i storstadslänen. I Sörmland medförde det att mer än 500 bostäder tillkom på landsbygden. Ett statligt stöd som var förutsättning för att de flesta bostäder på landsbygden och som gjorda att kalkylen blev rimlig, när finansieringsinstituten hela tiden nervärderar marknadsvärdet på landsbygden.
Under de senaste årens urbana dominans har det på landsbygderna, satts i gång en social rörelse där bygder börjat ta tag i frågan själva. Utifrån ett idéburet och socialt byggande har det vuxit fram ett antal byggemenskaper som lyckats sticka ut genom att framhäva landsbygden.
En byggemenskap är en modell eller organisationsform för planering och genomförande av ett byggprojekt, vanligen ett bostadsprojekt. I en byggemenskap är det de som ska bo i huset eller samhället som själva äger och driver projektet, utifrån en idé om hur och var de önskar bo. Modellen är ännu ganska oprövad här i Sverige men används mer frekvent i andra länder, till exempel i Tyskland.
Nästan all bostadsbyggande som sker på landsbygden är någon form av idéburet eller socialt byggande. Så är det även i Sörmland. Det som började på några platser i Lagnö, Stavsjö och Näshulta har spridit sig till andra orter och kommuner, som Vingåkersbygden och andra platser. I flera fall är det byggemenskaper, i andra fall hängivna lokala fastighetsägare och byggentreprenörer som värnar om sin plats som i Forssjö, Solbacka och Mellösa. Man lär av varandra och sätter upp sina mål. Som ett kvitto på satsningen i Sörmland tog Sörmland storslam när Sveriges första tillsammansbyggnadspris delades ut på den stora konferensen för Idéburet och socialt byggande i Göteborg hösten 2023. Sörmland och landsbygden fick både det främsta priset och ett av de tre hederspriser när man premierade god samhandling mellan civilsamhället och kommunen. Övriga hederspriser gick till projekt i Uppsala och Malmö.
Ett idéburet och socialt byggande är en modell eller organisationsform för planering och genomförande av ett byggprojekt, vanligen ett bostadsprojekt. Oftast kallas det byggemenskap där de som ska bo i huset eller samhället som själva äger och driver projektet, utifrån en idé om hur och var de önskar bo. Modellen är ännu relativt oprövad här i Sverige men används mer frekvent i andra länder, till exempel i Tyskland och Danmark. Under de senaste 10 åren har massor av lokala grupper över hela Sörmland fått möjlighet att förverkliga sitt projekt på boende och byggande och förverkliga sina idéer och livsdrömmar om det hållbara samhället.
Vi kommer att åka runt till ett antal varianter av detta som finns i Sörmland. De utgår från det lokala, skapar sina egna visioner och mål och förverkliga dem tillsammans. I Sörmland är Stavsjö, Näshulta och Lagnö exempel på detta, som presenterar lokala initiativ som leder till en ny utvecklingskraft.
Vi sätter oss på bussen och kör norrut på motorvägen till Lagnö bo, som ligger 6 km utanför Trosa vid havet. Det är en kooperativ hyresrättsförening som driver ett småskaligt boende för alla åldrar byggt på gemenskap, delaktighet och miljömedvetenhet. Huset består av 19 lägenheter i varierande storlekar, med gemensamma utrymmen och en inglasad vinterträdgård. En samlingslokal som också är ett lokalt kulturhus med massor av olika arrangemang. Lagnö Bo vill vara ett hållbart boende och började som ett Leaderprojekt 2012 med en förstudie och projektering för en kooperativ hyresrätt och en byggemenskap. 2017 var Lagnö Bo inflyttningsklart och var de första färdigställda nybyggda byggemenskapen de senaste åren. Vi passar på att fika där bland deras odlingar och grönt. Lagnö Bo blev årets landsbygdsgrupp i Sörmland 2019.
Vi kör vidare över Gnesta längs väg 57 till samhället Stjärnhov där Solbacka ligger. Vi skall göra ett kort uppehåll för att få ta del hur man gör om ett äldre internatskoleområde. Området är väl känt från författaren Jan Guillou bok Ondskan som handlar om hans egen tid på internatskolan. Från 2015 och några år framåt var anläggningen en flyktingförläggning. Vi hoppas få svar av nuvarande ägaren Sisyfosgruppen varför det är bra att köpa något som ingen annan vill ha och hur de arbetar med att hitta en framtid för Solbacka i starkt samarbete med byalaget i Stjärnhov. Hittills har samarbetet resulterat i nya bostäder, restaurang och hotell. Sisyfosgruppen äger fastigheter på många platser i Sverige och letar ständigt efter nya intressanta utvecklingsprojekt.
Vi kör vidare på väg 57 genom landskapet och tar oss till Näshulta i Eskilstuna kommun. Vi far till Haneberg säteri där vi kommer att äta lunch i gröngräset lagad av den lokala by-restaurangen Magdakullan. Mätta och glada får vi en presentation Anders Kruhsberg. Familjen Kruhsberg är ägare av säteriet, man är aktiv i den lokala byutvecklingsgruppen och har sedan många år arbetat med att utveckla Haneberg som plats. Alltid ur ett humanistiskt perspektiv. Med hänsyn till platsens historia och natur har man utvecklat skogs- och lantbruket och i synnerhet fastighetsförvaltning. Totalt har man skapat 65 permanentbostäder och har de senaste 15 åren byggt löpande nya bostäder, trots svårigheter att bygga i denna kultur- och naturmiljö.
Här får lyssna till Anders när han berättar om hur de tålmodigt hanterade myndigheternas alla hinder för deras vilja att bygga fler bostäder. Hur de i ett projekt rev en gamla uttjänt ladugård och byggde ett modernt hyreshus med 8 lägenheter med samma volym som den tidigare ladugården, vackert anpassad till den befintliga gårdsmiljön. Hyreslägenheten bokades upp på några timmar, intresset var enormt. De kommer att berätta om bostädernas del att utveckla samhället och framtidens krav på livsmiljöer, där kultur och morgondagens arbetsliv är andra beståndsdelar. De kommer också att visa hur de har byggt och kommer att bygga trygghetsboende för äldre. Så fort konjunkturen vänder skall de komma i gång med trygghetsboende i det centrala delarna av Näshulta intill skolan och den lokala skolrestaurangen med 16 lägenheter. Vi får också en fika där innan vi far vidare. Näshulta blev årets landsbygdsgrupp i Sörmland 2018 och årets landsbygdsgrupp i Sverige 2019 och Jan Kruhsberg blev årets landsbygdsentreprenör 2022 i Sörmland.
Vi sätter oss i bussen och kör mot Stavsjö och Nyköping. I Stavsjö, på gränsen mellan Södermanland och Östergötland, gör vi det sista besöket. Samhället hade före byggnationen ca 200 invånare och här hade det inte byggts något på 40 år. Samhället tappade mer och mer av service och huspriserna sjönk. I mitten av 2010-talet bildade de små samhällena i Kiladalen Stavsjö och Ålberga ett Bygdebolag – Kiladalens utveckling AB (svb), dvs ett aktiebolag med begränsad vinstudelning. De frågade de boende vilka frågor som var viktigt att driva. Bostäder för äldre var det i särklass mest prioriterade frågan. Sedan har de i tre etapper byggt mer än 30 hyresbostäder de senaste 5 åren.
Genom att gå samman, projektera, handla upp ett lokalt byggföretag och göra vissa saker själva lyckades de bygga hyresrätter med ett av landets lägsta produktionskostnader 2018. Den stora målgruppen var äldre, som ville flytta till ett mer praktiskt boende och lämna sitt småhus. Sedan dess har de byggt ytterligare 13 bostäder i två etapper. De lyckades i samverkan med kommunen få Nyköpings kommun att ställa upp som borgenär med motivationen att de är en ideell organisation. Effekterna av denna byggnation är att huspriserna i orten steg kraftigt, ett nytt småhusområde har kommit till och befolkningen i orten ökar. I den senaste översiktsplanen har Stavsjö nu fått status av att vara en så kallad utvecklingsort. Vi får en rundvandring i området och eldsjälarna i Stavsjös framgång presentar deras satsning. Innan vi tar bussen tillbaka till Nyköping.
Reseledare är Elin Östensson, Landsbygdsutvecklare i Vingåkers kommun. (Foto: David Wreland)
Länkar:
Lagnö Bo kooperativ hyresrättsförening – Gemenskapsboende – småskalighet, delaktighet, hållbarhet - https://lagnobo.wordpress.com/
Om Sisyfosgruppen - Solbacka - https://sisyfos.se/#/
Hanebergs säteri – Fastighetsförvaltning, skogsbruk och lantbruk - https://haneberg.se/
Stavsjö - Kiladalens Utveckling AB (svb) – Vi utvecklar Landsbygden - https://www.kuab.eu/
Med reservation för eventuella ändringar.
Under denna resa får vi träffa bostadsutvecklarna som vågar satsa och bygga bostäder på landsbygden i Sörmland. Bussen beger sig först till Mellösa och ett besök på Mellösaverken. Här får vi se hur man förvandlat en gammal industribyggnad till bostäder, ateljéer, verkstäder och samlingslokaler. Nästa stopp på vår resa blir Forssjö utanför Katrineholm, där vi får höra om Ericsbergs vågade satsning på bostäder, något som lett till att hela orten växer så det knakar – här vill plötsligt alla bo. Företag startar och kommunen bygger ny förskola. På plats avnjuter vi även en lunch på Bruksholmen och får höra hur byggnationen i Forssjö påverkar näringslivet. Resan drar oss sen vidare till länets västligaste kommun, Vingåker, där vi får veta mer hur samverkan mellan kommunen och ett antal orter i kommunen lett till att bland annat allmännyttan byggt nya hyreslägenheter i Högsjö. Byggandet bryts av med att vi får en rundvandring på Tunnbinderiet Thorslundkagge – här möter vi också Sveriges enda tunnbindarmästare.
Vi lämnar Nyköping och kör till Mellösa i Flens kommun. Mellösa är en liten pärla mitt i Sörmland där kommer vi att göra ett besök på Mellösaverken eller ”Tumstocken” som det kallas i folkmun. Att återbruka och ta tillvara gamla lokaler för att göra om dem till ny verksamhet kommer att bli mer och mer väsentligt. Gamla lokaler har en själ och kan oftast göras om till nya ändamål. 2016 köpte Åsa Lockner och David Taylor byggnaden för att bo och bedriva konsthantverk i form av smyckestillverkning. Lokalerna är stora och 2020 kom de fram till att de ville utveckla huset. Fler kan bo där. Nu har de 9 hyreslägenheter som alla är uthyrda, här finns ateljéer och verkstäder och fler verksamheter är på gång. De senaste planerna är att även skapa lokaler för utställningar, matförädling och annan konstnärlig verksamhet. Vi får en visning av lokalerna och tankar hur de skall utveckla verksamheten och vilka utmaningar man mött.
Sörmlands i särklass största gods är Ericsbergi Katrineholms kommun. I ett av samhällena på deras ägor, Forssjö som är ett gammalt brukssamhälle, har ägarna bestämt sig att satsa på att både renovera den gamla bruksmiljön och utveckla samhället med ny verksamhet. Vi får höra markägarens tankar där de berättar hur de vill utveckla samhället med nya bostäder i olika bostadsformer. I samråd med kommunen utvecklar man den lokala servicen i form av förskola, restaurang och popup-butiker. Här finns flera typer av exploatörer såväl BoKlok som bygger radhus i bostadsrättsform. Lokala entreprenörer som Sjötorpshus, som bygger bostadsrätt med solfångare på taket vid Ragnars gärde samt Ericsbergs fastigheter som har hyreslägenheter. Vi får en genom gång av projekten och samhällets utveckling. Tankar finns också att bygga upp en energisamverkan i form av solpark och vindkraft.
Vi kommer att ta oss till den lokala Bruksrestaurangen och få oss en lunch med lokala specialiteter. Det är Ericsberg som har rustat den gamla restaurangen och arrenderar ut den till ett ungt krögarpar. Vi kommer också att få en presentation av kommunen hur de ser på byggnationen i Forssjö av Samhällsbyggnads- och Näringslivsdirektören Magnus Runesson i Katrineholms kommun och vilka effekter det har gjort i samhället.
Vi tar oss vidare till länets västligaste kommun Vingåker och samhället Högsjö, ännu en bruksort. Varje område i Vingåkersbygden har arbetat fram en lokal utvecklingsplan (LUP). Detta har genomförts på lite olika sätt, men gemensamt är att de speglar invånarna på orten, deras ambitioner och idéer. Alla i bygden har möjlighet att påverka innehållet i planen, och kAN engagera sig för att förverkliga den!
I LUPen finns en tydlig handlingsplan som visar vad som är prioriterat den närmsta tiden, vem som ansvarar för vad (ofta en kombination av en förening och kommunen) och när det ska vara genomfört. De lokala utvecklingsplanerna ingår i ett större sammanhang. Tillsammans visar de hur invånarna i Vingåkersbygden vill att framtiden ska se ut, både på kort och lång sikt. Det är en tydlig signal till både offentliga, privata och ideella aktörer som verkar för att skapa utveckling här.
Denna samverkansmodell har lett till att konkurrensen mellan byarna är ersatt av samverkan, inte enbart mellan kommun och byar utan även mellan byarna. Byarna gör studiebesök hos varandra, delar med sig av sina arbeten och de driver också utvecklingsinsatser tillsammans. Bland annat genom att bygga bostäder och arbeta med hållbarhets- och trafikfrågor. När en av byarna går före och visar att något fungerar följer ofta de andra efter. Bostäder ville alla de orter som finns i Vingåker driva. Högsjö var en av de orter som snart fann ett angreppssätt för detta. Här var det bostäder för äldre som byn efterfrågade. Man skissade på bostäder och fick med sig Vingåkershem att bygga bostäderna. Vi kommer att åka förbi de nya bostäderna men sedan samlas i Thorlunds kagge, Sveriges enda tunnbinderi. Här får vi både en genomgång av Vingåkers arbete med bostäder och Högsjös i synnerhet, men även fika på tunnbinderiet och en unik rundvandring i tunnbinderiet av Sveriges enda tunnbindare, Johan Thorslund. I Ekliggarnas Sal har de sex kungligheter inneboende – Johan berättar mera om dessa! Efter det har vi en rejäl busstur tillbaka till Nyköping och hotellen.
Maria Printz samtalar med Johan Thorslund i podden "Rötter" från Sörmlands Matkluster.
Reseledare: TBA
Mellösaverken - https://mellosaverken.se/
Ragnars gärde - https://ragnarsgarde.se/
Ericsberg Bostad - https://ericsbergbostad.se/
Bruksholmen - https://www.bruksholmen.se/
Tunnbinderiet, Thorslundkaggei Högsjö - https://www.kagge.com/
Podd - Maria Printz möter Johan Thorslund på Thorslundkagge
Med reservation för eventuella ändringar.
Jakt och vilt orsakar ett flertal målkonflikter inom svenskt lantbruk, inte minst i Sörmland. Häng med på bussen som går ut i viltrika Sörmland och träffa aktörerna som vänder utmaningar med mycket vilt till att bli en resurs.
Första stoppet görs på Christineholm, precis utanför Nyköping. Där bor och verkar det framåtsträvande paret Wachtmeister som just nu jobbar för att bygga upp en hubb för livsmedelsproduktion och förädling. Redan idag kan vi kika in i deras självgående gårdsbutik där de löst försäljningen av viltkött på ett effektivt sätt.
På gården Tuvekärr får vi träffa småviltsexperten Dan Persson och lär oss om de insatser vi människor kan göra i naturen för att gynna hotade arter, så som rapphöns. Vi pratar även om hur vi kan bedriva jordbruk i symbios med höga viltstammar och får tips på hur man driver en entreprenöriell och hållbar viltförvaltning på samma gång. Här serveras kokkaffe och bulle i fält.
På vägen till nästa stopp missar vi heller inte den mest spektakulära viltsträcka vi har i Sörmland, genom Ripsa! Där betar ofattbart stora horder av dovvilt längst ängarna.
Därefter rullar bussen mot Sveriges jaktcentra och säte för Svenska Jägareförbundet – Öster Malma. Vi får träffa jaktvårdskonsulent Mathilda Söderkvist som ivrar för viltkött i länet och som genom samverkan lyckades lansera ett länstäckande koncept som i slutänden möjliggjorde vildsvinskött på 1 000 tallrikar inom skola och äldreomsorg. Här ärter vi lunch i deras fantastiska restaurang.
Dagen avrundas med samtal och afternoon tea på Sörmlands kanske främsta jaktgård Virå Bruk utanför Stavsjö. Vi knyter ihop säcken och reflekterar över dagen. Här finns möjlighet att kika på Virås skjutbiograf, besöka jaktbutiken eller smaka på Virås lokala öl. För den intresserade erbjuds även en titt i deras nybyggda viltslakteri.
Under hela resan testar vi Wehunt-appen. Som deltagare kommer du kunna följa hela resan, chatta med andra deltagare och vara med om med i utlottningen av en Tracker
WeHunt Nordic AB, Katrineholm.
Reseledare: Jacqueline och Alies Hellsten, Leader Sörmlandskusten
LÄNKAR
Öster Malma
Christineholm
Virå bruk
Wehunt
Med reservation för eventuella ändringar.
Vi lever i en tid som inte längre räcker till för att skapa en sund och hållbar helhet och som hålls vid liv vid liv med konstgjord andning, vi ser de begynnande kollaps av våra ekosystem och vi ser också accelererande friktioner mellan den bakomsträvande strömningar och en transformativ omställning och förnyelse.
En av de entreprenörer vi skall besöka, arkitekten Johnny Andersson menar att ”Arkitektur handlar inte om själva byggnaden utan dem som använder den, att involvera människor och ge form till deras drömmar”.
Alla de vi besöker har detta förhållningssätt. De är aktiva och hängivna och drivs av de centrala idéerna om ett socialt engagemang där sociala och miljömässiga frågor står i focus
Att skapa ansvarsfull samhällsförändring genom att vara oändligt krävande. Och syftar på detta utförs av hängivna, ansvarsfulla och lyhörda personer, vilket i sin tur leder till mer ansvarsfull samhällsförändring. På denna resa kommer vi att främst besöka tre företag som på olika sätt strävar efter ett hållbart entreprenörskap utifrån de begränsningar som det innebär.
Två av dem är inflyttande från Stockholm som slagit sig ner i Sörmland för att förverkliga sina drömmar. Inte isolera sig utan i samspel med omgivande samhälle och vara ett klokt exempel på hållbart entreprenörskap genom att visa vägar in i morgondagens liv inom planetens gränser. Vi besöker Lindeborgs Eco Retreat och Osprey Farm Studio. Det tredje besöket är på ett företag som bedrivit verksamhet i mer än 100 år, Eriksson och söner. En hantverksmässig produktion av främst möbler som håller länge om man vårdar dem. Vi kommer också att göra ett kort besök på en friskola på Fogdö.
Vi lämnar Nyköping och åker 25 minuter till trakten av Vrena där vi skall besöka Lindeborgs Eco Retreat som ligger vackert belägen vid vägs ände, invid Hallbosjön och omgiven av åker, äng och skog. Vi tas emot av Julia Lindeborg. På platsen har paret Julia och Carl Lindeborg slagit ner sina bopålar och format en plats för återsamling, reflektion och vila. De vill visa hur man och med en sund hållbar arkitektur och odlingar kan möjliggöra ett hållbart leverne.
Här kan man varva ned, njuta av ostörd natur och vacker miljö, inspireras och kanske också lära dig någonting nytt., är deras tanke.
Ända sedan Julia och Carl Lindeborg startade verksamheten på en nedgången och igenvuxen gård 2012 har de drivits av en önska att göra positiv skillnad i världen, för sina barn för sina gäster och för jorden och det omgivande ekosystemet, De såg en potential i platsen och strävar efter i allt de gör Här kommer vi till en levande ekologisk gård på 74 hektar.
Där de skapar rika ekosystem för liv i alla dess former. I centrum på gården står Ekoladan, en hundra år gammal lada som byggts om med hållbara och naturliga material genomgående designade i samarbete med White Arkitekter. De var först med att bygga det helt klimatpositiva huset, de var först med ett använda biokol i Sverige, nu en ganska vanlig företeelse. Verksamheten är hotell, restaurang och mycket mer. Här bedrivs också ledarskapsutbildning för ledare och organisationer i förändring till ett hållbart och autentiskt skifte. I mer än 10 år har de nu bedrivit verksamheten, ständigt i utveckling. Här kommer vi också att få en förmiddagsfika.
Efter vi satt oss i bussarna kommer vi att färdas en ganska lång färd genom Sörmland till Strängnäs kommun och Osprey Farm & Studio på Fogdö Norra Vik. Det är en speciell plats i en glänta med Mälaren alldeles intill. Osprey Farm Studio som drivs av paret Ina och Johnny Andersson. Ina är konsthantverkare och Johnny arkitekt. Kärleken till platsen gjorde att de blev med mark för 10 år sedan. Osprey Farm är deras försök att till en gemensam påminnelse om det cykliska, det långsiktiga, som naturen lär oss. Här har de under ett antal år under intensivt arbete byggt upp en verksamhet och mötesplats där skogsträdgården och odlingen möter arkitekturen och hantverket och samhandlar i ett cirkulärt tänkande. Här bedrivs långluncher med landets främsta kockar, varje lördag på sommaren är det farmer market.
Vägledande för arbetet är en odling inspirerad av permakultur och no-dig gardening, en odlingsteknik där man skapar upphöjda bäddar i stället för att plöja och gräva. Närmste grannar är ett par fiskgjusar, Sörmlands landskapsfågel som också givit gården sitt namn; fiskgjuse heter osprey på engelska. Verandan har vidsträckt utsikt över åkrar, ängar och Mälarens glittrande vatten, Husen är genomgående byggda av korslimmat trä, KL-trä med stora ljusinsläpp och tak som täcks av sedumväxter. En hållbar värld att ta fast form – det ingår i uppdraget för Jordens arkitekter som Johnny grundade. Här vill han tämja på gränserna och helt förstå de tekniska begränsningarna, kombinera hightech och lowtech i husbyggande. Johnny blev årets eldsjäl på landsbygden i Sörmland 2021.
– De vill bidra till bygden och inte vara storstadsborna som kommer och sätter oss i varsin solstol. När vi började jobba och odla här etablerade vi snabbt kontakt med lantbrukare och hantverkare i bygden, berättar Johnny.
Nästa besök är ”den nya bygdegården”. På uppdrag av Fogdö hembygdsförening har Johnny Andersson kommit med idéskisser till Bygdegården 3.0. En helt ny form av hållbar bygdegård lokaliserad vid skolan och kyrkan på Fogdö. Vi får en visning av tankarna bakom morgondagens och framtidens bygdegård.
Innan vi lämnar Fogdön kommer vi också ett kort besök på friskolan Vårfruberga som tillkom genom att lokala krafter i bygden engagerade sig när kommunen skulle lägga ner skolan. En av bygdens entreprenörer, som själv gått i skolan, köpte den gamla skolan och skänkte den till den nybildade organisationen som driver skolan. Precis som flera andra friskolor på landsbygden i Sörmland tillkommer fler och fler elever. Här blir det också lite fika.
Vi lämnar Fogdön och färdas åter tillbaka mot Vrena, här på den sörmländska landsbygden ligger ett snickeri som haft sin verksamhet i över hundra år nu. Företaget heter AB A.H. Eriksson & Söner och startades av Anders Henrik Eriksson och hans söner år 1907.
Erikssons och Söner är det enda företaget som är kvar från NK:s verkstäders möbeltradition i Nyköping. Idag driver man en cirkulär och hållbar möbelproduktion med tillverkning för Svenskt Tenn. Vackra möbler med ett gediget hantverkskunnande som håller i många generationer.
Företagets största kund är Svenskt Tenn som har under åtskilliga decennier varit den dominerande kunden och svarar för mellan 80 och 90 procent av omsättningen. Hit har Eriksson & Söner levererat skåp, byråer och bord i snart 70 år.
Företaget är ett familjeföretag där tre generationer arbetar just nu. Kunskaperna och erfarenheten sträcker sig långt tillbaka i tiden och har förts vidare från generation till generation. De som arbetar här idag på företaget har fått lära sig allt på plats.
Efter detta besök sätter vi i bussen och färdas en liten stund tillbaka till hotellen i Nyköping
Reseledare; Erik Granbeck, ordförande i Hela Sverige Sörmland, tidigare snickeriföretagare som nu arbetar i Strängnäs kommun.
Länkar:
Lindeborgs Eco Retreat - https://www.lindeborgs.com/
Osprey Farm Studio - ospreysweden.se
Vårfruberga Friskola - https://varfruberga.se/
AB A.H. Eriksson & Söner - https://erikssonochsoner.se/
Med reservation för eventuella ändringar.
Vi fördjupar oss i en rad olika perspektiv som rör ungdomars engagemang och möjlighet till meningsfull fritid. Allt ifrån lokala initiativ till udda idrottsgrenar, till medlemsrekrytering och landsbygdsperspektivet. Hur hittar man och engagerar volontärer? Vi kommer också presentera våra utmaningar som vi sedan biter tag i genom en workshop. Är du nyfiken på EPA-kulturen? Kom och var med på ett riktigt EPA-häng!
Tillsammans med Slaughter Sisters ska vi hitta din hemliga identitet. Vill du låta ungdomar leda aktiviteter i din förening? Vi har ett “grymt praktiskt styrdokument” till dig för just detta. Ingen kan allt, men alla kan något. Vi workshoppar tillsammans för att hitta goda idéer hos alla resenärer.
Föreningen Ung Kraft har i över 25 år engagerat unga i Nyköping att skapa aktiviteter, projekt och arrangemang för unga i en drogfri miljö. Föreningen arbetar med öppen verksamhet, grupper och projekt och samtliga aktiviteter drivs av unga med stöd av teamet på Ung Kraft. Vår huvudsakliga målgrupp är ungdomar men vi har verksamheter för 3-åringar upp till väldigt vuxna. Ung Kraft vet att unga har den inneboende kraften att själva vara experter på att vara unga. Genom att ge rätt stöd vid rätt tillfälle ingjuter vi kraft i våra unga att våga lita på sig själva och bli starkare och mer självsäkra. Vi möter unga där dem är, sätter gränser och utmanar. Vi visar världen för våra unga för att de själva ska kunna ta över den.
Vi besöker restaurangskolan i Nyköpings och äter lunch som ungdomarna lagat till oss. Nyköping strand restaurangskola är en av Sveriges främsta restaurangskolor där studenterna arbetar praktiskt och driver såväl restaurang som bageri. Med sitt nära samarbete med många av Sveriges främsta restauranger har de gott anseende, de har också varit med i många tävlingar med fina resultat.
Vi arbetar för att skapa en roligare och mer aktiv fritid, både på och utanför skolorna. I dagsläget finns det skolidrottsföreningar på samtliga friskolor och två gymnasieskolor i Nyköping. Vår förening jobbar inte bara med idrott utan även med att öka tryggheten och erbjuda stöd och utbildningar för ungdomar. Våra tre huvudpunkter är: -Ledarskap, självkänsla och föreningslära.
Skolbal för årskurs 9 i Nyköping, arrangerad av Skol-if och M.S Ungdomsförening
M.S Ungdomsförening i Nyköping är en dynamisk och inkluderande organisation som främjar gemenskap och integration bland unga människor. Genom kulturella och sociala aktiviteter skapar föreningen en trygg plats för ungdomar att uttrycka sig och dela sina erfarenheter. Den erbjuder en rad program, inklusive utbildning, idrottsevenemang och välgörenhetsinitiativ, som syftar till att främja personlig tillväxt och samhällsengagemang. Föreningenfokuserar på att stödja ungdomar genom mentorprogram och yrkesvägledning.
Resevärdar: Alexander Flygare, lång erfarenhet av Ung Företagsamhet och projektledare för Mötesplats Brandkärr, Division Näringsliv, Kultur, Fritid i Nyköpings kommun. Nenne Thorin Ljung, verksamhetsledare för Ung Kraft.
Ung Kraft - Föreningen har i över 25 år engagerat unga i Nyköping
Ung Kraft på YouTube
NSU – Nyköping Strands utbildning - En av Sveriges främsta restaurangskolor
Skol-if - Arbetar för att skapa en roligare och mer aktiv fritid
M.S Ungdomsförening - En organisation som främjar gemenskap och integration bland unga människor
Med reservation för eventuella ändringar.
Under denna resa får vi en inblick i några av de kulturverksamheter som finns runt om i länet. Det blir en salig blandning med både nytt och gammalt. Återbruk och återskapande. Allt från konst, skogspromenad till byggande, identitetsskapande och intressanta samtal. Självklart bjuds det på god mat och fika i Sörmlänsk anda. Varmt välkomna att uppleva den sörmlänska kulturen när den verkligen bidrar till lokal utvecking!
Första stoppet på vår resa är Artlab i Gnesta. Artlab är ett konstcentrum som håller hus i det fantastiska gamla bryggeriet i Gnesta centrum. Bryggeriet har anor från 1870-talet och används idag flitigt. I byggnaden finns ateljéer, en risografstudio, ett stort växthus, en ödetomt, verkstäder och utställningsrum där de både hålls workshops, utställningar, samtal, konstverkstad för unga. Artlab är en efterlängtad samlingspunkt för konst i området. Här skapas konstnärlig fördjupning och experimentella kopplingar mellan konst och det planetära tillståndet. Här får vi höra om deras verksamhet samt hur de gick tillväga för att göra konst mer tillgängligt för alla.
Nästa stopp ligger bara några hundra meter ifrån Artlab och är Vår lokal. Det är en plats som välkomnar alla med öppna armar när man kommer in. De beskriver sig själva som “en restaurang, ett vardagsrum, ett kontor och en kulturscen”. Här hålls det konserter, man utbyter erfarenheter kring matlagning genom integrationsmiddagar, det erbjuds co-workingmöjligheter och mycket mer. Allt detta har startade med en ekonomisk förening som har utvecklats vidare. Känslan när man kliver in är gemytlig, värme och inbjudande och här tar vi en fika medan vi får höra mer om föreningen.
Lagårn i Ullsta ligger i Stjärnhov och drivs av Göran Lagerstedt på sin familjegård. Här arrangeras det utställningar, konstpromenader genom skogen med möjlighet till skogsbad, föreläsningar, livemusik på logen och olika typer av kursverksamheter. Göran är även väldigt aktiv i utvecklingen av Stjärnhov, som 2016 fick utmärkelsen “Årets Landsbygdsgrupp” av Hela Sverige ska Leva Sörmland. Göran är även gammal skolelev på vårt nästa besöksmål och kommer följa med oss på bussen och ge oss en introduktion till Solbacka.
Många har säkert hört historier om denna anrika skola men de flesta av er känner den nog mer som Stjärnsbergsinternat skola från Jan Guillous bok Ondskan. Många har under flera omgångar försökt att skapa liv på platsen men ingen har riktigt lyckats. År 2021 köpte Sisyfosgruppen Solbacka och började utvecklingsarbetet av platsen. Sisyfos har ett unikt sätt att arbeta och lägger stort fokus på att bevara, återbruka och att lära känna sig omgivning för att se vad människorna som ska bo där saknar och söker. Här kommer vi att både avnjuta lunch på Solbacka krog och få en presentation kring Sisyfos arbete.
För sista stoppet på vår resa beger vi oss till Fogelsta i Julita. Här får vi träffa kvinnorna som år 2022 återstartade Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola. Vi får besöka det demografiska minnesmärket, huset Lilla Ulfåsa. Här startade Elisabeth Tamm och hennes vänninor, kända som Fogelstagruppen, Sverige första kvinnliga medborgarskolan 1921, när kvinnor fick rösträtt. Platsen har fostrat många av Sveriges främsta kvinnliga politiker, författare och konstnärer. Nu, efter 68 år, fylls huset åter av kvinnor. Insamlingsstiftelsen Fogelstad renoverar för närvarande Lilla Ulfåsa och här hålls det nu kurser, retreats, bokcirklar, seminarium och mycket annat intressant. Ett stenkast från Lilla Ulfåsa, på Rosenhane finns den även en permanent utställning om kvinnorna på skolan. Trots att det inte gått så lång tid sedan man återuppväckte Fogelsta från sin Törnrosasömn har det snabbt blivit attraktiv plats med ett spännande innehåll!
Resevärd: Lovisa Segersvärd
Länkar:
Konscentrum, atelje, konstverkstad i Gnesta - https://www.artlabgnesta.se/
Restaurang, vardagsrum, kontor och kulturscen i Gnesta - https://www.varlokal.se/
Konstvandringar, utställningar, kulturaktiviteter i Stjärnhov. - https://www.lagarniullsta.se/
Bevarande, berättande och skapande av Solbacka bysamhälle - https://sisyfos.se/#/
Restaurang, krog och hotel i Solbacka - https://solbackakrog.se/
Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola - www.fogelstadkvinnliga.com
Utställning om Kvinnliga Medborgarskolan och Fogelstadgruppen – https://fogelstad.org/
Med reservation för eventuella ändringar.
Hur kan en landsväg lyfta kvinnors företagande och samarbete? På denna resa får du inte bara uppleva en hänförande landsbygd och en av Sörmlands vackraste och slingrigaste landsvägar, utan dessutom en resa genom tiden. På Kvinnodagen den 8 mars 2008 samlades ett trettiotal kvinnor på Öster Malma för att se om de kunde gå samman, arbeta med kompetensutveckling, marknadsföring och diskutera de särskilda förutsättning vi har här ute på landsbygden.
Under 16 år har kvinnor längs Väg 223, från Nyköping till Mariefred, samlat sina styrkor för att tillsammans skapa något som ger avtryck i nutid och framtid. Längs vägen finns verksamheter som kämpat i med och motgång, som alla har gemensamt att de driver sina företag på landsbygden, längs en landsväg med stor dragningskraft – en annorlunda utflykt.
På resan träffar vi intressanta personligheter som brinner för sin väg, kulturarvet och landsbygden. Vi gör stopp på ett herrgårdspensionat med trädgårdsodling, på ett café i en gammal bondgård och i en glashytta. Lunchen står Skottvångs värdshus för, Skottvång är ett gott exempel på hur man lyckats locka många besökare genom god mat, fantastisk livemusik och kultur till en gammal gruva.
På resan upplever du även Mariefred, en stad med många små kulturella verksamheter som har stor betydelse för platsens attraktionskraft. Som kontrast till staden Mariefred avslutar vi med gudagod glass och choklad i lilla samhället Björnlunda.
Besök på Runnviken pensionat och rekreation och stopp på Inneberga gård Den första tiden med väg 223.
Vi stannar kort på Inneberga gård för att hämta upp Åsa Ingårda, som är lärare, möbelsnickare och en av idétagarna till satsningen på Väg 223. Åsa berättar om hur föreningen Väg 223 startade, om bakgrunden, syftet och hur samarbetet såg ut och vad man har gjort för aktiviteter. Några minuter senare åker vi in till Runnviken pensionat där ägaren Clara Grill möter upp. Clara är en av de som varit med i föreningen från början och berättar om hur hon upplevde föreningens första tid och vad är hennes eget verksamhet - Pensionat Runnviken & Rekreation. Vi får en rundvandring på pensionatet och ett besök på växthuset Kulturodlingen där ägaren Franzisca Lotz visar runt. Föreningens nuvarande ordförande Marianne Lönnmo tar vid när vi åker till Östergården.
På vägen ut till Östergården berättar Marianne och Åsa om föreningens utveckling och verksamhet idag. Väl på plats på Östergården fortsätter samtalet där flera av föreningens medlemmar möter upp samtidigt som och en presentation av gårdens verksamhet, platsen, konsten, loppisen och boendet av gårdens ägare Jacqueline Billberg.
Under resan till Skeppsta svarar Marianne på ytterligare frågor eller så njuter vi enbart av det fantastiska landskapet vi färdas längs. En väg som för redan för nästan 1000 år sedan var en kunglig väg - Eriksgatan. Eriksgatan är ett gammalt begrepp som nämns redan i medeltidens landskapslagar.
Det var den väg en blivande kung måste färdas för att bli erkänd som kung var Eriksgatan. Det var den väg en blivande kung måste rida. Leden är markerad med blå färg och bokstaven E prydd med en kunglig krona. På Skeppsta träffar vi glasblåsaren Ebba von Wachenfeldt, tidigare ordförande i föreningen, som visar oss runt i sin verksamhet.
Vi åker vidare till Skottvångs världshus som för några år sedan blev utsedd till Sveriges bästa Musikscen. Ägaren och Årets landsbygdsentreprenör i Sörmland 2018, Maria Bystedt och hennes livskamrat Pelle Almgren tar emot oss och visar oss runt och berättar om hur kultur och historia tillsammans med mat kan bli till framgång på en plats i obygden. Hur de kan driva en av Sveriges främsta livemusikscener , ha ett omfattande kulturutbud och servera rejäl mat så att det nästan ständigt är fullbokat.Här äter vi också lunch och ser oss omkring.
Mätta och belåtna sätter vi oss i bussen och lämnar Gnesta kommun och åker in i Strängnäs kommun. Vi gör en lite avstyckare till Åkers Styckebruk där det bedrivets järnframställning sedan 1500-talet med malm från Skottvång grufva. I Åkers finns också ciderproduktionen Pomologik. Vi fortsätter till Mariefred och gör en stadsrundvandring till fot i den lilla staden där vi stannar till utanför ytterligare två medlemmar i väg 223. POM Gallery, konstgallery, och Skomakargården, ett litet mysigt Bed and Breakfast.
På vägen tillbaka längs väg 223 stannar vi i Björnlunda för en fikapaus med glass- och chokladfika. Ägarna berättar om sitt familjeföretag och verksamhet. Servering utomhus
Under resan tillbaka till Nyköping får vi en berättelse om filmerna om Inga Lindström. Sedan 2004 har filmproduktionsbolaget Bavaria Film varje år spelat in flera långfilmer om Inga Lindström i främst östra delarna av Sörmland, men även andra delar av Södra Sverige. Det har hittills blivit över 100 (firade 100e filmen 2023) långfilmer som har sänts i Tyskland och andra europeiska länder. Varje söndag bänkar sig 10 miljoner tyskar framför tv-apparaterna för att uppleva det vackra Sörmland och Sverige. Vad har det gett för effekter i form av besöksnäring?
Reseledare: Maria Säfverblad destinationsutvecklare på Division Näringsliv, Kultur, Fritid i Nyköpings kommun
Länkar till - Väg 223:
Väg 223 | En annorlunda utflykt - https://www.vag223.se/
Skottvångs Grufva, Sveriges bästa livescen – skottvangsgrufva.com
Runnvikens Pensionat & Rekreation - https://www.runnviken.se/
Skeppsta hytta - glashytta glasblåsning cafe och butik - https://www.skeppstahytta.se/
Skomakargården i Mariefred - https://www.skomakargarden.se/
Energiförsörjning och energiframställning har blivit centrala frågeställningar för såväl landsbygd som stad. De storskaliga lösningarna när det gäller kärnkraft, vindkraft och stora breda kraftledningsgator påverkar stora områden där de planeras och kommer till. Etableringen av dessa anläggningar skapar en omfattande lokal diskussion. Samma gör det när stora nya elledningar skall dras genom skogs-, jordbruks- och naturlandskapet ger omfattande effekter.
I Sörmlands fall när en 10 mil ny kraftledningsgata skall byggas för att tillgodose SSAB:s behov av el när de ställer om stålverket till fossilfri produktion och medför och förbättrar klimatet.
Samtidigt växer det fram småskaliga och lokala energilösningar runt om i såväl landsbygd som stad. I nästan varje bygd pågår denna småskaliga utveckling. Oftast utifrån ett underifrånperspektiv. Vi kommer att arrangera två resor på detta tema den första resan handlar om de storskaliga lösningarna, tillsammans med satsningen på en utvecklad besöksnäring längs Sörmlandskusten. Den andra resan tar sig an att visa på olika småskaliga och alternativa energilösningar (resa 17).
Vi börjar med att åka till Oxelösund för att besöka SSAB, med världens mest innovativa stålprocent. SSAB och ståltillverkningen står idag för ca 10% av Sveriges koldioxidutsläpp. SSAB Special Steels i Oxelösund är först i SSAB-koncernen med att ställa om till fossilfri tillverkning. Detta kräver stora investeringar och nya energi- och materialflöden, bland annat stora mängder el, vilket skapar enormt många spännande och hållbara utvecklings-möjligheter men också en del spänningar och intressekonflikter, ett exempel är framdragning av en ny 10 mil långa kraftledning genom Sörmland från Hedelunda till Oxelösund. Omställningen kommer att innebära en ökad flexibilitet, kortare ledtider och att koldioxidutsläppen från den egna verksamheter i stort sett upphör. Tiden är knapp, redan 2026 planerar SSAB att lansera fossilfritt stål som en kommersiell produkt.
Nästa utflyktsmål är Oxelö Krog, som är en sjökrog med anor sedan 1600-talet och ligger vackert belägen i Gamla Oxelösund. Idag är det ett sommarcafé. I Gamla Oxelösund finns några av Oxelösunds äldsta byggnader. Från höjden vid Oxelö Krog är det en fantastisk vy mot skärgården. Hur förenas det storskaliga och lever i symbios med det småskaliga. Sverige behöver mer förnybar och fossilfri el. En väg framåt är utbyggnad av vindkraft. I havet nära och utanför Oxelösund har diskuterats en av världens största vindkraftsparker, men till vilket pris? Oxelösunds och näraliggande kommuners politik har nyttjat sitt veto och sagt nej till prövning av vindkraftparken i Mark- och miljödomstolen. Även Försvaret har sagt nej. Finns det alternativ längre ut, med mindre påverkan på skärgårdsmiljö och fastland?
Oxelösund var länge en av ostkustens största och viktigaste fiskehamnar. Idag finns två yrkesfiskare kvar som framför allt fokuserar på kustnära strömmingsfiske. Debatten kring kvoter för industriellt storskaligt fiske vs det kustnära fisket är högaktuell både i Sverige och EU. Strömmingen i Oxelösund går till stor del idag i väg som djurfoder i Danmark. Hur kan vi öka andelen fisk som blir mat på bordet? I Fiskehamnen i Oxelösund finns även ett rökeri som delvis använder östersjöströmming i sitt utbud. Kicki på Femöre Rök visar upp rökeriet och ugnarna från 1959 där all fisk röks. Hur har fiske- och lotssamhället sett ut i Oxelösund genom tiderna? Vad har förändrats och varför. Oxelösund gränsar mot 85% vatten, vilket gör att skärgården alltid finns nära. Senaste åren har ett samarbete längst Sörmlandskusten påbörjats med ambitionen att utveckla den sörmländska skärgården enhetligt och tillsammans.
På restaurang Sailor fikar vi med lite sörmländska smaker, som avnjuts med utsikt över både skärgården och Oxelösunds hamn, en av ostkustens största hamnar med 16,5 m djup, isfri kort insegling och ett brett utbud av tjänster. Vi åker tillbaka genom Nyköping och följer kustvägen norrut mot Nynäs slott.
Nynäs slott och naturreservat ligger vid den sörmländska Östersjökusten ungefär mitt emellan Nyköping och Trosa. På Nynäs slott bodde den liberale finansministern Johan August Gripenstedt. I mitten av 1800-talet frigjorde Gripenstedt landets ”slumrade krafter”. Han förverkligade frihandeln, finansierade hela det nationella järnvägssystemet, avvecklade stånden och skråna och slog vakt om freden. Han förespråkade en pragmatisk ”medelväg”. I politiken och hävdade att det fattiga Sverige skulle bli ett av världens rikaste länder. Kartan över föreslagna järnvägslinjer finns fortfarande kvar i detta intakta slott. I dag förvaltas och drivs denna pärla av region Sörmland som ett museum- och besöksmål. Vi får möjlighet att ta del av bland annat konstprojektet Tänka med jorden som en plats för reflektion kring människans plats på jorden. På Nynäs kommer vi att inta en lunch utifrån vad trakten erbjuder.
Nynäs slott där vi äter vår lunch. Foto: foto-Inga Lindström / STUA
Efter lunch tar vi oss till Studsvik, som man kan kalla svenska atomenergins vagga i Sverige. Här etablerades på 1950-talet en forskningsstation med reaktorer och speciallaboratorier för kemi, fysik, värme, material och bränsleteknik som sedan dess drivit kärnkraftsindustrin och dess olika områden i Sverige. Först med att utveckla industrin sedan med att avveckla kärnkraften. Idag är affärsidén att utveckla nukleär hållbarhet.
Vi kommer att besöka Cyclife Sweden AB och Studsvik Nuclear AB. I Cyclifes anläggning sker behandling av radioaktiva metaller och avfall från kärnkraftsindustrin över hela världen. Även återvinning av uran sker vid anläggningen. Studsvik Nuclear satsar på att behålla positionen som ledande leverantör av tjänster till den internationella kärnkraftsindustrin. Klimatkrisen och det ökade elbehovet i världen har under de senaste åren kommit att prägla debatten kring kärnkraftens vara eller icke-vara, då den erbjuder en fossilfri, effektiv och planerbar energiproduktion. Med Studsviks högteknologiska serviceutbud inom kärnteknik är de väl rustade för att möta de möjligheter som uppstår som en följd av detta ökade intresse.
För Studsvik är kärnkraftens växande roll viktig i den gröna omställningen. De är också måna om att kontinuerligt utveckla Studsviksområdet samt att anpassa deras befintliga tjänster så att de även omfattar Små Modulära Reaktorer (SMR:er) och andra nya reaktortyper.
Efter en kort resa kommer vi till Horsvik där vi skall fika och få höra om den sörmländska skärgården för rekreation.
Sörmland har en på många sätt unik kust och skärgård där särskilt skärgården har låg grad av exploatering. Region Sörmland har tillsammans med kustkommunerna Nyköping, Trosa och Oxelösund tagit initiativ till ett utvecklingsarbete för att bevara, utveckla och tillgängliggöra Sörmlandskustens skärgård. Ta del av hur nuläget är nu med möjligheter och utmaningar samt vad ambitionen är att åstadkomma framåt.
Nyköpings kommun förvärvade 2018 Horsviks skärgårdshemman med kringliggande område med syfte att säkerställa allmänhetens tillgänglighet till kusten och skärgården samt skapa möjligheter för nya målgrupper att kunna ta del av miljöerna. På sikt finns ambitionen att fortsätta utveckla besöksmålet Horsviks med den övergripande målet att skapa ett levande och hållbart friluftsmuseum i skärgårdsnatur. Vi avslutar vår resa med att ta del av tankarna bakom denna satsning. Därefter tar vi oss tillbaka till Nyköping.
På denna resa kan endast 30 deltagare vara med och personnummer behöver rapporteras in i förväg på grund av säkerhetsskäl och man måste legitimera sig på resan.
Resan kommer innebära ett antal promenader, du som deltagare kommer promenera runt 2-3 km.
Reseledare: Erik Lindhe turismchef och Anette Stolth näringslivsutvecklare på Division Näringsliv, Kultur, Fritid i Nyköpings kommun.
Småskalig energi har alltid varit den självklara lösningen för en lokal energiförsörjning. Man tog tillvara de resurser och möjligheter som fanns, man utnyttjade och anlade lokala vattenkraftverk, i vår tid omvandlas bondens gödsel till biogas. De senaste 40 åren efter folkomröstningen 1979 har människans påhittighet varit fokuserat på att minska sin sårbarhet och finna nya klimatsmarta sätt att öka självförsörjning av energi med sol, vind och vatten, och olika sätt att lagra energi. De senaste 10 åren har det formligen exploderat av nya lösningar. Energigemenskaper, bostäder som är klimatpositiva växer nu fram över hela Sverige. Denna resa skall ta med oss på en tur där vi skall se dessa lösningar på riktigt och kika bakom kulisserna hos några av Sörmlands spännande initiativ!
Vi lämnar Nyköping och reser söderut i genom den vackra Kiladalen till gården Sjukälla, en av Sörmlands större gårdar med ca 4000 nötdjur, som söker stöd för att få bygga en biogasanläggning. Sjukälla gård är ett av företagen som fått stöd från Klimatklivet. De har fått investeringsstöd för att producera egen el och värme med biogas från gårdens gödsel som rötas. Åtgärden ger ökad kontroll över energiförsörjningen och biogasanläggningen beräknas vara i drift i slutet av 2025.
Produktionen av el från biogas kommer att öka gårdens självförsörjningsgrad. Med anläggningen blir man självförsörjande på energi och minskar behovet av inköp av gödningsmedel och diesel. Större delen av gasen kan dessutom säljas och på så sätt bidra till omställningen i länet. Man har ett kretsloppstänk på gården och kan man bidra till omställning vill man göra det. Sjukälla gård har genomfört flera förändringar för att minska sin klimatpåverkan och för att bli självförsörjande. Bland annat har de installerat solceller och elproduktionen från biogasen kommer bidra till ett helt fristående energisystem.
Här får vi höra om planerna, tankarna om varför och de hinder som gör att man ännu inte satt första spadtaget.
Efter en kort resa i bussen längre ner i Kiladalen kommer vi till Ålberga Bruk AB (ÅBAB), beläget i Kila, med ett vattenkraftsverk i bruk sedan 1918. ÅBAB driver produktion och försäljning av el i Kila, Ålberga. Fallen i Ålbergaån har använts som kraftkälla sedan medeletiden. Tidigare har här legat bla ett järnbruk, en hammarsmedja och en skvaltkvarn. Idag produceras här el i storleksordningen för 100 villor per år.
Där möter vi ägarna Martina Hallström och Gustaf Hellström, tillika ordförande Svensk Vattenkraftsförening (SVAF). De berättar om sin verksamhet, att vara i första gruppen ut att ansöka omprövning av vattendomarna och processen som lett fram till att deras ärende nu ligger på regeringens bord. Gustaf berättar om SVAF arbete som sträcker sig över hela landet.
Därefter går resan till Virå Bruk. Gården erbjuder spännande jaktupplevelser och smakfulla möten för den som uppskattar ett personligt bemötande och en välkomnande atmosfär. Här finns en toppmodern jaktbiograf för kulskytte inomhus, sporting- och drivenbanor för hagelskytte, kulinariskt kök för matlagning och måltider. Man har en populär gårdsbutik med viltkött och fina tillbehör till kök och hem, and- och klövviltsjakt samt övernattnings- och konferensmöjligheter i en naturskön och spännande inramning. Här äter vi lunch på lokala råvaror. Vi träffar Caesar Åfors och/eller Rikard Åfors, ägare av verksamheterna, som under lunchen berättar om sin anläggning och betydelsen av sin vattenkraftsanläggningen samt varför de anlagt en solcellspark.
Efter lunchen sätter vi oss i bussen för att ta oss till Katrineholm för att göra ett längre besök i ETC solpark. Parken är en märklig blandning av envishet, framtidstro och ilska över makthavarnas bluddrande ord och en glädje att det finns vägar framåt.
Parken har vuxit fram sedan 2009 och är idag en av Sveriges största solcellsanläggningar. Det är en värld av inovation, solkraft och klimatsmarta lösningar, byggd för att alla ska kunna åka dit, titta på solcellsanläggningarna, elbilarna och se nya klimatpositiva bostäder och växthus växa fram. Helt enkelt få inspiration och redskap för omställning. Här testar parken nya energilösningar i realtid, samtidigt som de odlar, lagar mat och låter fåren klippa gräsmattan. Här finns till och med en serverhall. ETC är ett mediaföretag som i 15 år också driver solpark, solenergiproduktion, serverhall och bygger hyreshus och småhus mm.
Vi får ett föredrag med Gahangir på temat: Solel och energilagring med frekvenshandel, samt en rundvisningmed Bengt Nordin där man får besöka växthusen, ekohus ETC Torp, samt eftermiddagskaffe i caféet innan vi sedan styr kosan tillbaka till Nyköping.
Reseledare: Martina Hallström styrelseledamot i Hela Sverige Sörmland och ägare till vattenkraftsverket Ålberga bruk AB
Länkar:
Virå Bruk - Jaktupplevelser och smakfulla möten - https://virabruk.se/
ETC Solpark - https://etcsolpark.se/
Digitaliseringen skapar stora möjligheter för landsbygden på olika vis, om den nyttjas på rätt sätt. På resan om digitaliseringens möjligheter får vi träffa flera inspirirande entreprenörer samt kommun som med hjälp av digitaliseringen skapat allt från arbetstillfällen, ökad service och inte minst bättre livskvalitet för sig själva och andra.
Resan går till Abbotsnäs, ett av Sveriges modernaste lantbruk som med digitaliseringens utveckling idag bedriver ett både ekonmiskt och framförallt ekologiskt mer hållbart lantbruk. Vi får där även besök av Tobias Forngren grundare till Freelway, som blev årets eldsjäl och prisad landsbygdshjälte för sitt lyhörda sätt att lyssna in behov och skapa apptjänster för ökad mobilitet och tillgänglighet. Han berättar om både utvecklingsresan Freelway gjort och hur de idag bidrar till både samåkning, samtransporter och ökad service på landsbygden.
På vägen till nästa besöksmål stannar vi på Julita Wärdshus, granne med Julita Gård för lunch. Restaurangen vid Julita Wärdshus drivs från och med 2023 av ägarna bakom Michelinkrogen Aira i Stockholm med den sörmländska kocken Tommy Myllymäki. Restaurangen har fokus på nordiska och lokala sörmländska huvudråvaror. Vid Julita får vi även träffa representanter från projektet “ Ekosystem för en åldersvänlig bygd” och Vingåkers kommun, som berättar hur de skapar ekosystem mellan det digitala och sociala för att öka trygghet, delaktighet och minskad ofrivillig ensamhet för bättre hälsa och självständighet mot visionen att bli en åldersvänlig bygd.
Personalen på Julita Wärdshus med kocken Gustav Leonhardt (årets kock 2021)
Vårt sista stopp blir på Impecta fröhandel, ett av Sveriges största fröhandelföretag, ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare för odlare sedan 1975 och erbjuder runt 2000 olika produkter i sin frökatalog. Tack vara digitaliseringen kan de fortsätta bedriva sin verksamhet och skapa arbetstillfällen på landsbygden, men det ger även möjligheter att kombinera arbete, verksamhet och välja var man vill bo och leva.
Fika: Abbotsnäs och Impecta
Lunch: Julita Wärdshus, Julita Gård
Reseledare: Regina Westas Stedt, ordförande i Hela Sverige ska Leva, Sörmland
Abbotsnäs - ett av Sveriges modernaste lantbruk.
Freelway - apptjänster för ökad mobilitet och tillgänglighet.
Julita Wärdshus - en av den sörmländska kocken Tommy Myllymäkis restauranger.
Impecta fröhandel - ett av Sveriges största fröhandelföretag.
Mikael Andersson är reseledaren som driver Naturkraft Eskilstuna. Han är utbildad stresspedagog och mindfulnessinstruktör. Han leder kurser i bushcraft, överlevnad, mindfulness i naturen och stresshantering. 2020 blev Mikaels företag Naturkraft utsedd till bäst i Sverige på upplevelse i naturen, av 360° Eat Guide i kategorin Experience. Aktiviteter i naturen är inne, men går det att leva på det? Under dagen får ni svar på detta när Mikael leder resan genom Sörmlands vildmark och guidar oss med varm hand längs delar av Sörmlandsleden till flera av Sörmlands entreprenörer inom mat och turism.
Sörmlands vildmark lockar många besökare från när och fjärran och Föreningen Sörmlandsleden visar gärna vägen ut. För att ytterligare förstärka detta blomstrar Sörmland när det gäller småföretagande inom mat och naturturism. Folk vågar tro på sina idéer och med ett stort upptagningsområde och närhet till bra resekommunikationer finns det ett stort kundunderlag, vilket gör att många entreprenörer har anammat naturintresset och utvecklat besöksverksamheten för att tillgodose den ökande efterfrågan. Under dagen kommer vi besöka ett antal lokala företagare och höra vad de har gjort och vad de planerar inför framtiden genom att dra nytta av vår fantastiska natur! Vi kommer att få tillfälle att få inblickar i entreprenörernas framgångsrika strategier, överväganden om utmaningar och deras syn på framtiden.
Bergs gård MTB Arena är en populär cykeldestination för MTB-cyklare från hela Sverige. På gården finns en stor variation av våra mountainbike-leder och -stigar med varierande terräng och svårighetsgrad. Lederna passar våra leder både nybörjare och erfarna cyklister.
På gården finns ett café och en gårdsbutik med detaljer på bit, färs, korvar och rökt kött. Du hittar även gårdens hantverksvaror och varor från lokala producenter. Året runt erbjuder man en unik smak- och naturupplevelse i form av en gör-det-själv-upplevelse mitt i naturen.
Tänk dig att få avnjuta en riktigt rustik måltid som du själv tillagat! Sittande vid ett dukat långbord, omgiven av susande trädkronor och fantastisk natur. Bordet är placerat i en vacker Ekhage, nära gården.
Bakom Trosa Aktivitetspark står en familj som tycker om att vara tillsammans – speciellt ute i naturen och med äventyr aktivitet. Systrarna Jeanette och Charlotte är bästa vänner och driver aktivitetsparken där besökarna får ha kul ihop och får vistas utomhus. Pappa Roine och hans fru Gunilla hjälper till när det behövs. Med sina 7 banor och ziplines erbjuder man ett äventyr som kan passa alla, tack vare sina olika svårighetsgrader.
Solbacka, beläget mellan två sjöar mitt i hjärtat av Sörmland, genomgår en spännande förvandling till ett livskraftigt och långsiktigt hållbart lantligt samhälle. Tillsammans med samarbetspartners och lokalbefolkningen kring Stjärnhov tar Sisyfosgruppen, projektets huvudaktörer, sig an utmaningen att skapa något unikt.
Sisyfosgruppen är inte är ett renodlat fastighetsföretag, de ser platser och fastigheter som den optimala arenan för att forma nya samhällen. Erfarenheter från tidigare projekt, inklusive Wenngarn, Walloxen och Kaggeholm, har gett gruppen insikter som de tar med sig i denna långa och spännande resa. En av de senaste tillskotten till Solbacka är den nyöppnade restaurangen SOLBACKA KROG & RUM, som drivs av Axellent, en väletablerad sörmländsk matkreatör.
Inspirerande föredrag av Jenny Kantelius från Better Hike
Idag erbjuder Better Hike naturvistelser och upplevelser i Sörmländsk natur, på Sörmlandsleden, i naturreservat i egen regi och i samarbete med flera aktörer inom naturturism, hotell, B&B, gårdar, retreats, café, restauranger, samt olika slöjdverksamheter inom bland annat trä och keramik. Med ett stort nätverk inom olika verksamheter kan vi erbjuda upplevelsepaket utifrån olika önskemål.
Att anordna vandringspaket, utomhusmatlagning, erbjuda skogsbad och uthyrning av vandringsutrustning är idag vår kärnverksamhet.
Jenny Kantelius och har genom många års vistelse i skog och mark på egen hand upptäckt naturens positiva påverkan på hälsan och välbefinnandet.
Havrevreten Glamping & Hängmattehotell, en unik Naturupplevelse vid Sörmlandsleden. Lova Sima och Tobias Dagöö har lämnat storstaden för ett liv på landet och skapar nu en unik utomhusupplevelse vid Sörmlandsleden utanför Trosa. Havrevreten Glamping & Hängmattehotell, utnämnt till "världens enda" hängmattehotell, är deras passionprojekt som erbjuder gästerna en nära kontakt med naturen.
Paret blev Årets Nyföretagare i Trosa 2022 och satsar på att skapa en minnesvärd vistelse med lokalproducerad mat och dryck. Menyn inkluderar vilt från den egna skogen, ostar, äppelmust och andra läckerheter från närbelägna producenter. Havrevreten kallar sig själva för "tröskelhotell till naturen" och funderar nu på hur de kan bredda sin verksamhet.
Beläget vid skog, ängar och vatten, med Sörmlandsleden och Utflyktsvägen i närheten, erbjuder Havrevreten en perfekt plats för en annorlunda och naturnära övernattning.
Ordet glamping är en sammanslagning av engelskans glamorous camping. Det innebär att du upplever naturen utan att ge avkall på bekvämlighet och din naturupplevelse ges en extra guldkant. En avslappnad paus från vardagen.
Ansvarig: Mikael Andersson, Naturkraft - www.naturkrafteskilstuna.se
Länkar:
Havrevreten Glamping & Hängmattehotell - https://havrevreten.com/
Better Hike - https://www.betterhike.com/ommig
https://solbackakrog.se/event/
https://havrevreten.com/
Vi samlas nu alla på Rosvalla i Nyköping. Under förmiddagen tar vi hjälp av fyra forskare för att lyfta perspektiven kring några samtidens stora utmaningar. Vi fördjupar oss särskilt i frågor om hållbar utveckling i omställningstider, behovet av att veta saker tillsammans, politisk polarisering och mänskligt beteende – för att öka förståelsen om hur det påverkar Sveriges landsbygder.
Modererar gör Fredrik Lindström.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat och fika. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat och fika som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.
Under lördagen och söndagen kommer deltagarna också ha möjlighet att mingla och nätverka bland våra utställare. Utställare och deltagare får möjlighet att hitta nya samtal vid fika och mellan de olika programpunkterna i plenum.
Efter fikapaus samlas vi återigen i plenum. Vi fortsätter förmiddagens kunskapsresa för att lyfta perspektiven kring några samtidens stora utmaningar. I denna andra del vänder vi blicken mot den politisk polariseringen och det mänskliga beteendet – för att öka förståelsen om hur det påverkar Sveriges landsbygder.
Med oss på detta pass har vi:
Modererar gör Fredrik Lindström.
Lördagens lunch är en trerätters picknicklunch, skapad av Nyköpings restaurangskola.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.
Region Sörmland bedriver ett aktivt arbete kring att främja och stötta de kulturella och kreativa näringarna (KKN) i länet.
En kartläggning genomförd av regionen under 2023 visar att 56% av KKN-företagen i Sörmland finns på landsbygden och 44% i tätort. Även om fördelningen varierar från kommun till kommun visar samma kartläggning att samtliga delbranscher inom näringen har högre andel företag på landsbygden än inom tätorter. Ett led i regionens arbete med att främja utvecklingen har varit att testflyga affärsutvecklingscheckar för målgruppen. Även i detta arbete finns ett tydligt mönster av att starka idéer och insatser tar plats på den sörmländska landsbygden.
Mellan kultur och besöksnäring finns ett tydligt släktskap. Besöksnäringen är ett verktyg för ökad regional utveckling och en brygga mellan stad och landsbygd.
I detta seminarium som arrangeras av Region Sörmland medverkar representanter för tre av Sörmlands nio kommunala geografier. Dessa är inbjudna för att gemensamt utforska vilken roll kulturen spelar för besöksnäringen på landsbygden, och vilken betydelse kulturen har bortom besöksnäringens traditionella målgrupper och syften? Kan vi ta målen med besöksnäringen längre, och kan kultur på landsbygden omvandla besökaren till boende?
I Nyköpings Kommun äger man sin infrastruktur. Detta genom att Gästabudstaden i Nyköping är leverantör och ansvarig för utbyggnad och tillgången till hela kommunens stadsnät och när den är fullt utbyggd kommer den att täcka in i princip alla hushåll i hela kommunen. Både stad och land.
Per Fröling från Stadsnätsföreningen och Byanätsforum kommer tillsammans med Gästabudsstaden att tala om hur vi säkerställer och upprätthåller en stabil infrastruktur.
Idéerna har ni - men var finns pengarna? Att hitta pengar till lokalt utvecklingsarbete är en stor utmaning.
På det här seminariet guidar vi dig genom finansierings-djungeln. Vad finns det för bidrag, lån, riskkapital och annan finansiering att söka? Vad tycker finansiärer är viktigt, vad krävs för att beviljas medel?
Lyssna till inspirerande exempel och få svar på dina frågor från några av landets ledande experter på finansiering av lokal utveckling.
Kategori: Lokalt utvecklingsarbete, ekonomi, finansiering, bank
Välkommen till ett panelsamtal där du får uppleva vardagen hos våra lantbrukare och de utmaningar som klimatet skapar. Tillsammans med forskare från Liu, Agro Sörmland och en etablerad lantbrukare från Stora Lövhulta gård i Eskilstuna kommer du delta i ett samtal kring en högst aktuell fråga där klimatet, innovation och vattenförsörjningen står i centrum
Kategori: Klimatpåverkan
Seminariet fokuserar på hur vi kan stärka hopp och framtidstro i våra bygder, trots de samhälleliga utmaningar vi står inför. Seminariet grundar sig på en kommande forskningsrapport där ledare för kommuner med minskande befolkningsunderlag, långa avstånd och stora utmaningar delar med sig av sina erfarenheter. I rapporten berättar de hur de hämtar kraft och inspiration samt hur de upprätthåller hopp och framtidstro i en besvärlig tid.
Kategori: Framtidshopp, samverkan, omvärldsspaning
2018 fattade riksdagen beslut om en ny sammanhållen landsbygdspolitik. Sedan dess har en del hänt. Inte minst pandemin och andra händelser i vår omvärld har påverkat samhällsutvecklingen i hela vårt land.
Nu genomför därför regeringen en översyn av politiken med sikte på att lämna en proposition till riksdagen våren 2026. Kapaciteten och förmågan att hantera utmaningar, kriser och samhällsförändringar är några av de nya frågor som kommer att få utrymme i arbetet. Villkoren för boende, arbete, företagande, service och transporter i våra landsbygder är fortsatt centrala frågor för översynen.
På seminariet får du träffa företrädare för Regeringskansliet och Tillväxtverket och höra mer om arbetet med översynen. Du får också tillfälle att ge dina medskick och synpunkter på hur den framtida landsbygdspolitiken bör utformas.
Kategori: demokrati
Welcome to an exciting seminar about expanded views for local communities.
We will here present the EU-project GIRA, Green Initiatives in Rural Areas.
In GIRA the regional organization of Rural Sweden, Hela Sverige X-ing, worked together with Europahuset Gävleborg and cooperated with five other European countries, in study visits, exchanging experiences and knowledge. The theme was local green initiatives. Lessons learned, joys, also less successful things did we experience! The Polish partner, the Robert Schuman Foundation, participates.
We will also talk about getting involved in cooperation with civil society and citizens in other countries.
Category: strategy goals for Rural Sweden. In 2025, we contribute to a sustainable society according to Agenda 2030.
Leader stöttar lokala projekt för utveckling av sin bygd, och det har vi gjort i Sverige sedan 1996 när de första områdena bildades. Leader visar goda resultat i en mängd olika utvecklingsprojekt över hela landet men det är inte bara i själva projekten som värde skapas – leader bidrar till mer! Leader är den metod som tar EU-stöd ut till medborgarnas köksbord, och skapar ringar på vattnet av utveckling. Alla dessa mervärden belyser och berättar vi om i detta seminarium.
Kategori: Leader, EU, landsbygdsutveckling
Vi vet att det finns en klyfta mellan olika delar av befolkningen när det kommer till demokratiskt deltagande och att unga i landsbygder har ett lägre intresse för politik och samhällsfrågor än unga i städer. Vad händer med vår demokrati när förutsättningarna att delta i samhällsbygget skiljer sig åt mellan olika grupper av unga?
Kom gärna och delta i samtal med oss om dessa frågor utifrån era erfarenheter. MUCF berättar om möjligheter att stärka unga i landsbygder genom EU-projekt, nationella bidrag och verktyg för ungas delaktighet. MUCF kommer också berätta om och ge exempel på hur offentliga aktörer kan samverka med civilsamhället för att engagera unga på lokal nivå.
Kategori: Unga, demokrati, nationella/internationella bidrag, civilsamhället.
Under detta seminarium kommer två-tre talespersoner för Sveriges första Klimatmedborgarråd att berätta om vilka klimatpolitiska förslag 58 slumpvis utvalda medborgare röstat fram som kan gynna landsbygden. Klimatmedborgarrådet avslutas söndag den 19 maj 2024 så Landsbygdsriksdagen får helt färska nyheter. Det finansieras av Forskningsprogrammet FAIRTRANS i vilket Hela Sverige Ska Leva deltar, tillsammans med andra aktörer inom civilsamhället. Programcheferna berättar om vilka möjligheter ett enat civilsamhälle kan ha för att forma en klimatpolitik som ger rättvisa åt Sveriges landsbygd.
Kategori: Klimat, politik, framtid
I hela Sverige förändras snabbt våra sätt att kommunicera i en hastighet som saknar motstycke. När brevvolymerna faller minskar intäkterna som ska finansiera PostNords samhällsuppdrag, samtidigt som kostnaderna i stor utsträckning kvarstår. Hur gör PostNord för att ställa om sin verksamhet? Hur ser PostNord på förslagen från Postfinansieringsutredningen? Dessutom kommer en ny opinionsundersökning presenteras som visar vad väljarna tycker om postservicen och hur den ska finansieras.
Välkommen till en diskussion om hur vi kan säkerställa en bra post- och paketservice i hela Sverige, även framöver.
Kategori: Samhällsservice
Välkomna till Landshypoteks seminarium om hur entreprenörskap med gården som grund bidrar till levande landsbygder. Här möter du inspirerande paneldeltagare som berättar om sin resa – från idé till verklighet – och ger exempel på hur nytänkande, eller förmågan att se utvecklingspotentialen i en befintlig verksamhet, både lockar besökare och berikar bygden.
I samtalet berör vi också vad banken tittar på och bedömer när det kommer till finansieringen av en ny eller utökad affärsverksamhet.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat och fika. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat och fika som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.
Under lördagen och söndagen kommer deltagarna också ha möjlighet att mingla och nätverka bland våra utställare. Utställare och deltagare får möjlighet att hitta nya samtal vid fika och mellan de olika programpunkterna i plenum.
Välkomna till ett seminarium med och av unga! Vi Unga är hela Sveriges ungdomsorganisation som hjälper barn och unga förverkliga sina drömmar. Förbundet Vi Unga håller i ett seminarium om hur vi på bästa sätt kan se till att det finns platser för ungdomar att engagera sig på. Varför ska ungdomar engagera sig till att börja med?
Under seminariet kommer vi att lära oss, och använda, praktiska metoder för att tillsammans hitta vägar framåt för ungdomars platser på landsbygder. Deltagare på seminariet lär sig att på ett strukturerat sätt kunna hantera komplexa utmaningar i en föränderlig miljö. Varför tycker du att ungdomar ska engagera sig?
Kategori: Lokalt utvecklingsarbete, unga, platser, engagemang.
Tre exempel och workshop om hur civilsamhällets tidiga inkludering utgör förutsättning för lyckat resultat i samhällsplanering och därmed dess utveckling.
Kategori: Lokalt deltagande i planeringsprocesser
Vi gör det tillsammans - civilsamhället, kommun och region!
När krisen kommer ska vi kunna känna oss trygga i förvissning om att tillsammans är vi starka. Välkommen till ett seminarium där vi vill att du både ska lyssna och låta Dig lyssnas på. Låt dig inspireras och gå hem och inspirera andra, för när krisen är ett faktum – då hänger det på dig och ingen annan!
Genom samarbete kan vi alla göra väldigt mycket.
Låt dig inspireras av våra paneldeltagare som alla på olika sätt visat att det omöjliga är möjligt!
Välkommen till ett seminarium fullt av handlingskraft och vilja att nå ett för bygden gemensamt mål.
Kategori: Beredskapsbygden
Många av de mest utsatta skolorna i Sverige ligger i glesbygden och i vissa landsbygdskommuner går runt en fjärdedel av eleverna ut grundskolan utan gymnasiebehörighet. Detta är en ödesfråga för såväl individ som samhället i stort, samtidigt som intresset för frågan är närmast obefintlig från medierna sida och därmed lämnar allmänheten ovetandes om detta faktum.
Välkomna till ett seminarium om glesbygdsskolornas situation och förutsättningar. Om hur vi kan belysa deras utmaningar och framför allt stötta lärarna som möter eleverna så att alla barn i Sverige får tillgång till en god och jämlik utbildning.
Kategori: Skolan i glesbygd
Hållbarhetens dimensioner – lokala perspektiv
Hållbarhet brukar beskrivas i tre så kallade dimensioner: ekonomisk, social och ekologisk. Men i ett lokalt sammanhang hänger allt ihop, och för att förstå och kunna arbeta för hållbarhet måste man tänka i andra dimensioner. I den här boken lyfter forskare från SLU, med utgångspunkt i konkreta platser och exempel, fram en mångfald av helt andra sätt att tänka för att nå hållbarhet. Tankar om identiteter, kollektivt agerande, institutioner, maktrelationer, samhörighet till en plats med mera diskuteras som grundbultar för arbetet för ett mer hållbart samhälle. Boken avslutas med ett visionärt kapitel om möjliga hållbara framtider, författat av en grupp studenter.
Kategori: Hållbarhet, forskning
Spelar det någon roll hur långt du har till mataffären, postombudet eller macken? Tillgängligheten till kommersiell service som dagligvaror, drivmedel och olika ombudsfunktioner varierar stort mellan olika delar av landet och framför allt mellan täta miljöer och landsbygder.
I detta seminarium bjuder Tillväxtverket på kunskap från en pinfärsk analysrapport om service och från arbetet med att främja tillgängligheten. Hur avstånden till affärer och mackar förändrats över tid och vilka aktuella trender som påverkar utvecklingen är två av frågorna vi dyker ner i. Vi ger också exempel på hur olika roller kan bidra till att utveckla service på lokal nivå. Mest troligt är du en nyckelaktör!
Kategori: Service
Grön omställning förknippas ofta med en övergång till fossilfria energikällor men då jordbruket har en avgörande roll för förvaltningen av landskapet och dess ekosystemtjänster behöver även exempelvis biologisk mångfald och markvård ingå i omställningen. Livsmedelsstrategin säger att produktionen av livsmedel ska öka, samtidigt som relevanta miljömål nås och vi får en hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet. Vilka målkonflikter kan behöva hanteras? Vilket ansvar för grön omställning lägger vi på kommande generationer? Som bakgrund till samtalet presenteras Lantbrukarnas riksförbunds rapport från 2023 om kostnader för jordbrukets gröna omställning.
Kategori: Jordbruk, omställning, livsmedelsstrategi, miljökvalitetsmål, ekosystemtjänster, ägarskifte
Byanätens bredbandsutbyggnad ger livskraft och egenmakt till landsbygden. Föreningsmedlemmarnas otaliga ideella arbetstimmar skapar samhörighet när de tar framtiden i sina egna händer. Ta del av vad som händer i Tavelsjö och Stockholms skärgård där bredbandsföreningarna är katalysatorer för bygdens utveckling. Byggandet av fibernät handlar om mycket mer än att bli uppkopplad.
”5G kommer lösa våra behov” – tänker du kanske, men vi vet att det inte räcker. Se hur sambandet mellan fast bredband och mobila lösningar fungerar och hur teknikerna stödjer varandra.
Hur ska Sverige nå även de sista 2%:en i landet? Kom med och klura på hur alla medborgare får tillgång till bra bredband!
Kategori: lokalt utvecklingsarbete, bredband
Vad skulle hända om man ger 100 000 kr till bygder i hela kommunen, fritt att använda, utan deadline och med som enda krav att föreningar i bygden samverkar för bygdens utveckling? Årets Landsbygdskommun 2023 Sollefteå har gjort precis det och berättar i detta seminarium om deras satsning ´katalysatorpengar för landsbygdsutveckling´. Sollefteå kommuns kommunalråd, landsbygdsutvecklaren och ledamot i Landsbygdsråd går igenom vilka effekter satsningen har haft på den lokala demokratin, strategisk samverkan, platsattraktion och uppväxling av medel, samt redovisar för framgångsfaktorer och hinder som fanns på vägen. En slutsats bjuder vi på redan här, i orden från en av bygderna som fick ta del av pengarna: ´Vi kände att kommunen gav byarna förtroende, och får människor förtroende då växer man i det´.
De senaste årens säkerhetspolitiska händelseutveckling har påtagligt ökat och blottat säkerhetshoten i och mot Sverige. Landsbygden och de gröna näringarna är en av de absolut viktigaste byggstenarna i den nya tidens försvarsförmåga och det är tydligt att på landsbygden finns både vilja och förmåga. Inom de gröna näringarnas områden ser vi hur livsmedel och energi används mer frekvent som geopolitisk- och påtryckningsvapen för olika intressen i vårt närområde, som ytterst påverkar Sveriges försörjningsförmåga.
Så hur hänger produktionen av mat och energi, landsbygden, det civila samhället och försvarsförmågan egentligen ihop? Välkommen till ett seminarium om Sveriges godaste försvar!
Välkommen till en workshop där vi tillsammans kommer att reflektera över våra demokratiska värderingar och hur de tillgodoses (eller inte) i samhällsomvandlingen och förändringarna som sker genom etableringen av flera gröna energikällor runt om i landsbygden i Sverige. Från 2023 till 2026 pågår ett projekt (DUST – democratising just green transitions) som syftar till att säkra det demokratiska deltagandet i den gröna omställningen. Vi kommer att presentera ramverket för deltagande och diskutera vilka grupper som är "eftersatta" samt vilka åtgärder som kan vidtas för att säkerställa inkludering av dessa grupper. Programmet för seminariet är som följer:
o Välkomnande och introduktion till DUST-projektet (Leneisja Jungsberg/Myriam Chilvers)
o Perspektiv och inspel från HSSL Norrbotten (Lars Bergström/Leif Engström)
o Panel med ungdomar som delar sina berättelser om grön omställning och deltagande (Åsa Hildestrand)
o Deltagarna får reflektionsfrågor som de diskuterar i grupp.
– Om förmågan att leda, och att påverka andra i din närhet och den organisation du verkar i.
En ledare är en person som ska ge energi, styra upp och följa upp för att säkerställa att vi når dit vi vill. En ledare besitter även de nycklar som krävs för att bli framgångsrik - men vilken strategi ska användas? och hur gör jag för att hitta min väg och på riktigt påverka den sfär jag verkar i?
På landsbygden behöver vi ofta själva lösa utvecklingen och skapa det samhälle vi vill bo och verka i inte bara för oss själva utan även för fler generationer. Här får du 3 fantastiska modeller i hur du skapar engagemang, kreativitet och samsyn som funkar för dig både som privatperson, företagare och föreningsmänniska.
Vi behöver prata mer om denna brännheta fråga! Vi pratar oss samman, lyfter frågeställningar, lyssnar på erfarenheter och lägger ett gemensamt pussel kring hur vi bäst kommer vidare. Har Ni byar där det behöver byggas eller skapas nya boendeformer? Vill ni veta hur byggemenskaper kan komma igång? Vilket stöd kan Regioner och kommuner ge till lokala grupper? Var finns mer kompetens att få i Sverige?
Vi ser alla som medverkande och kommer att utgå från de frågeställningar och teman som Ni vill lyfta fram. Vi arbetar med en förenklad version av Open Space och låter samtalet fylla rummet.
Varmt välkommen till vårt seminarium!
Välkommen till en workshop om lokal ekonomi – vad det är idag och vad det behöver vara framåt.
Lokalekonomidagarna (LEK) grundades 2003 och har sedan dess inrymt många spännande diskussioner kring lokal ekonomi, lokalfinansiering, samverkan, och mycket mer. En del av dessa samtal togs upp i den bok som LEK skrev 2006: ”Lokal ekonomi för hållbar tillväxt”. Nu under 2024 jobbar vi i LEK med att skriva en ny antologi där vi utforskar lokal ekonomi idag; vilka roller, utmaningar och funktioner lokalekonomiska lösningar har att fylla.
Under denna workshop hoppas vi få diskutera innehållet till denna bok med andra. Vi kommer under workshopen tillsammans med er stöta och blöta de ämnen och frågeställningar som är tänkta att gå in i boken, för att också få inspiration kring vilka teman som en ny bok om lokal ekonomi behöver rymma.
Kategori: Lokal ekonomi, finansiering, samverkan
Seminariet presenterar en ny bok som bygger på drygt tvåhundra intervjuer med människor i landsbygdskommuner. Intervjuerna har genomförts i fyra kommuner som klassas som socioekonomiskt eftersatta. Kommunerna må ha brist på skatteintäkter, men är samtidigt rika på både resurser och erfarenheter. Inte minst konkreta erfarenheter av omvälvande omställningar: från bruksort till småindustri, från garnisonstad till turistort.
Hur kan de här erfarenheterna tas tillvara i klimatomställningen? Vad krävs för att människor på dessa platser ska uppfatta klimatomställningen som rättvis och önskvärd? Vilka andra problem behöver lösas för att klimatomställningen ska kunna accepteras och genomföras?
Kategori: Klimat, demokrati
Det händer väldigt mycket inom det skogliga området. Gamla sanningar tycks utmanas av nya. Nya sätt att bruka skogen röner stort intresse bland både bland politiker, skogsägare och lokala entreprenörer, för att inte glömma naturturismnäringen. Vilken roll kan skogen och skogsbruket ha för den lokala ekonomin och lokala hälsan?
Vi utgår från ett lokalt exempel på samverkan kring alternativa brukningsformer i Tiveden, där vissa delar har brukats med alternativa metoder under lång tid. Vi bekantar oss med både praktiska metoder och ekonomiska resultat över tid. Representanter från såväl Skogsstyrelsen och SLU medverkar och lyfter in olika perspektiv från sina respektive horisonter.
Kategori: Skog, lokal ekonomi, entreprenörskap, naturturism
Lokal demokrati är grundbulten för ett hållbart och inkluderande samhälle. På ”den första samhällsnivån” har medborgarna stora möjligheter att i praktiken påverka och medverka i samhällsbygget, alltså inte enbart genom val till kommun, region, riksdag och EU.
Seminariet fokuserar på HUR man kan samverka. Alltifrån att kommunen och den lokala utvecklingsgruppen har ett projekt för att skapa tillit och fortsatt samverkan till att teckna affärsavtal, överenskommelser och IOP (offentligt idéburet partnerskap) eller att kommunen delegerar uppdrag och budget till en lokal utvecklingsgrupp eller direktvald lokal nämnd.
Hur samverkan är formaliserad är det som intresserat oss. Vi bjuder på 22 goda exempel från hela landet och ett från Skottland. Visar sig vara både smart och intelligent att samverka.
Kategori: Demokrati, inflytande, utveckling
Välkommen till en Landsbygdsverkstad där vi utmanar den urbana normen!
Begreppet urban norm används för att förstå hur platser och de människor som bor och verkar på platserna, betraktas och värderas olika. Det kan till exempel hjälpa oss att förklara varför det finns ett starkt tryck på unga att flytta till större städer för att betraktas som ambitiösa och framgångsrika.
Unga landsbyggare i Halland gör skillnad genom att arbeta för attitydförändring, framtidstro och nya bilder av livet i landsbygder. Projektet jobbar med att stärka ungas entreprenörskap och att skapa förutsättningar för ungas delaktighet i utvecklingen av sin hembygd. I Landsbygdsverkstaden diskuterar och reflekterar vi tillsammans kring hur kan vi kan bidra till att utmana den urbana normen genom att lyfta fram fler bilder och berättelser om landsbygder. Tillväxtverkets samlade metodstöd för livskraftiga landsbygder ligger till grund för Landsbygdsverkstaden. Kom och putsa dina geografiska glasögon tillsammans med oss!
Kategori: Livskraftiga landsbygder
Med bubbel och tilltugg lanserar vi äntligen ”Metodhandbok för en åldersvänlig kommun”, en digital metodhandbok med inspiration och vägledning för den som vill börja driva ett arbete mot just visionen att bli en åldersvänlig kommun. Ett resultat från projektet ”Digitalt- socialt ekosystem för smart landsbygdsutveckling”, som utgår från den demografiska utmaningen.
Vi presenterar lärdomar och framtagna metoder för att skapa långsiktiga strukturer för samverkan mellan kommunens verksamheter och civilsamhällsaktörer, för minskad ofrivillig ensamhet, ökad digital delaktighet och tillgång till service, där fokus har varit att bygga socialinfrastruktur runt olika digitala lösningar i fungerande ekosystem.
SLU medverkar med en diskussion om vad som varit framgångsnycklar.
Kategori: Samverkan för smart landsbygdsutveckling
Välkommen att få höra om vår resa för att få fler digitalt mogna mikro- och småföretag i våra landsbygder. Vad har vi sedan starten med digitaliseringsinsatsen om 55 mnkr hösten 2021 lärt oss om målgruppen små företag i landsbygder, deras utmaningar och behov kring digitaliseringens möjligheter? Hur jobbar vi med rådgivnings- och coachningsinsatser för att bidra till fler digitalt mogna små företag i landsbygderna och vilka kunskapshöjande insatser genomför vi just nu?
Kategori: Livskraftiga landsbygder
På vilket sätt kan sjömaten bidra till Sveriges livsmedelsberedskap och det civila försvaret? Vilka utmaningar och möjligheter har fisket, vattenbruket och beredningsindustrin för att kunna leverera sund mat till Sveriges befolkning i kristider?
Idag produceras nära 15 000 ton sjömat inom vattenbruket och det landas mer än 100 000 ton från våra yrkesfiskare, vid kuster samt i hav och sjöar. Varför hör vi sällan om dessa produkter i våra beredskapsplaner? Sverige har god förmåga att utöka landningskapacitet i hamnarna och produktionen är stor. Sjömaten är näringsrik, lätt att variera och går att förvara under längre tid – både levande och förädlad. Under seminariet diskuterar vi vilken roll sjömaten kan spela för vår livsmedelsberedskap och vad som behövs för att den ska ta större plats i beredskapsplaneringen.
Kategori: Livsmedel, sjömat, beredskap, fiske, vattenbruk
Att lantbruket spelar stor roll för landets beredskap i händelse kriser, katastrofer eller rentav krig är de flesta medvetna om. Men lantbruket har också en annan viktig roll nämligen som förebyggande faktor. Skälet är följande:
Lantbruket är grunden för strategiska resurser i samhället, inte minst mat och energi, och om dessa resurser skulle bli bristvaror ökar risken för spänningar och konflikter i samhället. Flera konflikter i historien har också en bakgrund i brist på mat och energi, dvs att priserna för dessa resurser stiger. Därför behövs innovation inom lantbruket.
Initiativet Agtech Sweden handlar om att utveckla en innovationsmiljö i världsklass inom lantbruksbruksteknik. Bland fokusområdena finns uppkopplade sensorer, klimatsmart energi, visualisering och bildanalys samt "teknik push & pull". Under de första fem åren har verksamheten gått under namnet Agtech 2030 men byter nu namn, helt enligt plan, till Agtech Sweden samtidigt som vi växlar upp verksamheten
I Agtech Sweden, som koordineras av Linköpings universitet, ingår idag närmare 100 organisationer. Huvudfinansiär är Vinnova. Andra viktiga finansiärer är Linköpings universitet och Region Östergötland.
Ta del av en inspirerande, innovativ och helt unik samverkan mellan kommun och näringsliv i Bodens kommun genom Servicepunkterna – ekonomiska föreningar med samma uppdrag och olika framåtblickande förutsättningar.
Som utpekade noder i Bodens kommuns strategiska arbete, i den gröna industriomställningens tillväxtfas som Boden nu är inne i, har Servicepunkterna en stor betydande roll. De ska främja och möjliggöra utveckling i land som stad, minska avstånden och skapa en stark kontakt mellan den kommunala förvaltningen, Boden Businesspark, företagen, föreningarna och invånarna i respektive nod.
Upplev framtidens samhällsservice redan idag genom att besöka seminariet och ta del av den spännande och helt unika samverkan som formar hur Bodens kommun möter den omdanande framtiden.
Kategori: service, utveckling, omställning
INSTÄLLD.
Tillväxtverket har sedan några år uppdrag att stödja kommuner i olika delar av Sverige som behöver stärka sin kapacitet. Under seminariet kommer Tillväxtverket presentar på övergripande nivå de uppdragen som riktar sig till kommuner och vilka effekter och resultat som vi ser. Seminariet fokuserar på hur statens närvaro kan se ut i mindre kommuner.
Läs mer om våra uppdrag:
· Stärka 30 socioekonomisk eftersatta kommuner
· Stöd för att utveckla företagsklimatet i 39 landsbygdskommuner
· Kommuner arbetar för bättre service i landsbygder
Lördagens stora högtidsstund, banketten, inleds 18.30 med mingel och en stunds musik med Flens världsorkester. Under kvällen firar vi alla våra pristagare och senare blir det uppträdande av bandet Sator Trio.
Förrätt
Nässelcréme, bakat sörmländskt ekoägg, vildgriskrisp från Stallarholmen, kuvertbröd på kulturspannmål från Warbro Kvarn, smör från Ösvreta.
Varmrätt
Ugnsbakad Gös (Mälaren, Hjälmaren och Yngaren) på getostkrämigt kulturkorn, vildplockad skottsallad, vitvinssås med Mälarlöjrom, Vrena nypotatis.
Dessert
Bakad rabarber med Ösvreta grädde, honungskola, enkornskaka med camelinafrön, bipollen och spansk körvel.
Du som inte beställde det sörmländska dryckespaketet i förväg kan självklart köpa vin och öl i baren.
Registreringen är öppen mellan 08.00-13.00. Deltagare på Landsbygdsriksdagen ska bara ackrediteringsbricka som finns att skriva ut i entré/reception. Du har samma ackrediteringsbricka alla dagar och behöver endast registrera dig en gång.
På grund av höjd säkerhet under söndagen den 26 maj, är mängden ytterkläder och väskor som får finns inne på Rosvalla begränsad. Vi ber er därför att inte ta med er mer än nödvändigt in på Rosvalla. För er som inte har möjlighet att lämna väskor vid boendet eller i era bussar finns det möjlighet att lämna in dessa i en garderob i direkt anslutning till entré/utställningsyta. Vi ber er också att bära er ackreditering väl synlig. Kontroller av ackreditering kommer att ske vid inpassage under hela dagen.
Hela Sverige ska levas verksamhetschef Terese Bengard leder oss genom förmiddagen och de två övergripande programpunkterna.
På den första lyfter vi högaktuella undersökningar och dess betydelse för svensk landsbygdspolitik:
I samband med det kommer vi också ha ett panelsamtal där bland andra Erik Berg från Egnahemsfabriken och doktoranden Sara Löwgren medverkar.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat och fika. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat och fika som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.
Under lördagen och söndagen kommer deltagarna också ha möjlighet att mingla och nätverka bland våra utställare. Utställare och deltagare får möjlighet att hitta nya samtal vid fika och mellan de olika programpunkterna i plenum.
Nästan hela samtiden ryms inom EU. Den gemensamma jordbrukspolitiken och allt som följer i dess spår. Ekonomin såklart. Ödesfrågorna kring klimatet och krigen, sida vid sida med en ändlös rad av detaljer. Med två veckor till val tar vi hjälp av experter och politiker för att bena ut EU:s roll för att möta de samhällsutmaningar som landar tungt i lokalsamhället. Vilka frågor kommer partierna driva i Bryssel? Och hur kan EU bidra till att skapa en positiv utveckling i Sveriges landsbygder?
Mitt i sluttampen av valrörelsen samlar vi därför partiernas toppnamn till ett samtal som tar ett helhetsgrepp på EU – sett med ett landsbygdsperspektiv.
Deltagare i politikersamtalet:
Som hjälp för att förstå EU:s betydelse ur ett geografiskt perspektiv har vi Kai Böhme med på länk direkt från Luxenburg. Han är en av Europas främsta experter på EU:s sammanhållningspolitik. Rådet från Kai? Att vi inte ser oss som offer för EU – utan att samarbetet blir vad vi tillsammans gör det till. Och ett första steg är att rösta i valet.
Vi får besök från Bryssel genom Pascale Van Doren, Rural Pact office. Hon kommer ge oss en lägesrapportering om arbetet med Rural Pact, som är en del av EU:s långsiktiga vision för Europas landsbygder 2040.
Svenska Dagbladets mångåriga Brysselkorrespondent Teresa Kuchler kommer leda samtalet med politikerna, och även ge en rapport från valrörelsen i Europa. Hennes ambition som korrespondent? ”Att översätta institutionernas jargong-laddade dokument, inte sällan författade på bedrövlig engelska eller franska, till begripliga nyhetsartiklar, och visa varför EU borde vara ett givet ämne vid svenska köksbord.”
Avslutningsvis analyserar vi politikernas samtal tillsammans med ledarskribenterna Lovisa Arvidsson från den Länstidningen Östersund och Olof Jonmyren från Södermanlands Nyheter.
Vår konferenspoet Linnea Huhta sammanfattar dagarna i en poetisk reflektion/dikt.
Söndagens lunch består av en riktig korv- och brödfestival med tillbehör, levererad från fyra av länets korvproducenter.
Under hela evenemanget bjuds deltagarna på bra sörmländsk mat. Vi har för första gången i landsbygdsriksdagens historia ambitionen att all mat som serveras skall komma från det besökande länet. I Sörmland kommer det att kvalitetssäkras genom att kockar från bland annat Sörmlands matkluster ansvarar för detta.