29 januari 2024

Gå till bords med oss i Sörmland!

 Mat & Dryck på Landsbygdsriksdagen: Gå till bords med oss i Sörmland!

Vi är stolta över att välkomna dig till en smakresa genom Sörmlands rika kulinariska landskap under Landsbygdsriksdagen. Mat och dryck är själva hjärtat i vårt evenemang, det du bjuds på kommer från Sörmland och är vår röda tråd genom dina dagar hos oss. Vi hoppas du känner dig inspirerad, god, glad och mätt när du reser hem!

Mat från Sörmland – En Röd Tråd genom Dina Dagar:

Vi är stolta över att välkomna dig till en smakresa genom Sörmlands rika kulinariska landskap under Landsbygdsriksdagen. Mat och dryck är själva hjärtat i vårt evenemang, det du bjuds på kommer från Sörmland och är vår röda tråd genom dina dagar hos oss. Vi hoppas du känner dig inspirerad, god, glad och mätt när du reser hem! Redan från början när vi planerade Landsbygdsriksdagen var det en självklarhet att vi skulle bjuda in er till sörmländska måltider och smaker. Det du kommer att serveras kommer att vara producerad eller förädlat i vårt län. För vi är stolta ock glada för den mat vi producerar, förädlar och serverar.

I Landsbygdsriksdagarnas långa historia har det aldrig tidigare varit så självklart att servera mat från den aktuella trakten, landsbygden och länet som här i Sörmland. Många av oss i Sörmland har gemensamt kämpat för att göra detta möjligt, och det är verkligen inspirerande att se resultatet av våra ansträngningar.

Genom ett samarbete mellan mathantverkare, bönder, odlare, matlagare och andra kreatörer har vi skapat ett imponerande utbud av lokalproducerade produkter. Dessa möjliggör de närmare 5 000 måltider och fikastunder som kommer att serveras under landsbygdsriksdagarna.

Vi är stolta över att använda flera hundra lokala produkter från vårt län, och det är särskilt värt att nämna att vårbanketten på lördag kväll kommer att innehålla hela 70 olika råvaror från vår region. Dessutom kommer all dryck som serveras att vara producerat i Sörmland. Detta är en fantastisk möjlighet att njuta av och uppskatta mångfalden av smaker och kreativitet som vår region har att erbjuda.

Stolthet i Sörmlands Matproduktion:

Vi är stolta och glada över den mat vi producerar, förädlar och serverar. Aldrig tidigare har det varit så självklart att servera mat från den trakt och det län vi befinner oss i. Självklart är det en stor utmaning, men tillsammanshar vi i Sörmland kämpat för att göra detta möjligt. Genom samarbete har mathantverkare, bönder, odlare, matlagare och kreatörer skapat ett fantastiskt utbud. Vi kommer att servera närmare 5 000 måltider, närmare 5 000 fikastunder, och använda hundratals lokala produkter från vårt län.

Upptäck Mångfalden – Från Michelinkrog till Skogsglänta:

Under våra 19 olika resor den 24 maj kommer vi att servera över 60 olika luncher och fikastunder på 57 olika platser. Oavsett om det är på en Michelinkrog eller i en glänta i skogen kommer varje måltid att vara en unik smakupplevelse.

Menyer och Smaker från Sörmland:

På Nyköpingshus under invigningsfesten den 25 maj och på Rosvalla den 25 maj kommer våra menyer att bestå av:

Fredag 25 maj – Nyköpingshus:

Framtida Gästabudstallrik (Vegetarisk)

Sörmländsk Skål (Alkoholfri)

Bar finns på borggården

Lördag 25 maj – Rosvalla:

Förmiddagskaffe med lokalt dopp

Lunch från Nyköpings Restaurangskola (Picknick-kasse för två)

Nyköpings Restaurangskola lagar och packar en picknick-kasse för två.
Kassen innehåller allt ni behöver för att duka upp och hugga in.
(kassen innehåller kött, gluten, grönt & mjölkprotein)

Eftermiddagskaffe med lokalt dopp

Sörmländsk Vårbankett (Förrätt, Varmrätt, Dessert)

Förrätt
Nässlor/Ägg/Vildsvin/Bröd & Smör
Varmrätt
Gös/Sörmländsk färskpotatis/löjrom/skott & gott
Dessert
Rabarber/grädde/enkornskaka/bipollen/spansk körvel/camelinafrön

Dryckespaket:

Utvalt lokalt alkoholfritt dryckespaket 

Utvalt lokalt dryckespaket med alkohol (vin och cider)

Utvalt lokalt dryckespaket med alkohol (öl)

Enbart bordsvatten ingår

Söndag 26 maj – Rosvalla:

Förmiddagskaffe med lokalt dopp

Lunch – Utomhusservering på temat ”Korv & Bröd” (Sörmländska charkuterister och bagare)

Vi ser fram emot att få dela dessa smakupplevelser med dig och önskar dig en kulinariskt minnesvärd vistelse hos oss i Sörmland!

Aktuellt
7 juni 2024
EU:s betydelse för Sveriges landsbygder
27 maj 2024
Tack till alla matleverantörer.
26 maj 2024
Landsbygdsriksdagen 2026 till Västerbotten!