13 december 2023

Landsbygdsriksdagen i en ny tid – smakprov från programmet.

Vi lever i en tid med stora utmaningar. Krig, katastrofer och kriser sätter både samhällen och det rent mänskliga under press. Men vad betyder det för Sveriges landsbygder – och hur kan framtidens lösningar se ut?

Efter temaresorna och invigningen den 24 maj samlas vi på Rosvalla i Nyköping den 25-26 maj. Det är då dags att fördjupa samtalet om landsbygdernas utvecklingskraft i en ny tid.

  • I ett första pass tar vi hjälp av våra vassaste forskare för att navigera bland de utmaningar vi står inför. Du kommer bland annat träffa Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, som belyser frågor kring klimatet, behovet av bildning och landsbygdernas roll.
  • I ett andra pass på lördag eftermiddag skiftar vi fokus mot hur civilsamhället och vi alla tillsammans hittar vägar framåt på de samhällsutmaningar vi står inför. I vissa fall är framtiden redan här. Detta pass fylls med seminarier som arrangeras av oss och våra samverkanspartners.
  • I ett tredje pass är platsen i centrum när vi pratar om landsbygder och människorna som ryms i den. Vi pratar om EU:s roll för den omställning som landar tungt i lokalsamhället. Vilka frågor kommer partierna driva i Bryssel – och hur gynnar det Sveriges landsbygder?

Vi bryter av med valbara seminarier där du kan välja mellan ett fyrtiotal fördjupningsområden. Här samsas myndigheter som Tillväxtverket, Jordbruksverket och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor med en mångfald av organisationer och lokala utvecklingsgrupper.

Som vanligt bjuder vi också på kultur och underhållning – både i plenum och på den bankett som avrundar lördagen. Det blir musik, poesi och en helt ny bok av en av Sveriges landsbygdsprofiler. Som om inte det vore nog utlovar vi årets garanterat bästa utställning för dig som är intresserad av landsbygdsfrågor.

Du kan ta del av ett mer detaljerat program i samband med att anmälan öppnar – den 31 januari.

Vi ses!

Aktuellt
7 juni 2024
EU:s betydelse för Sveriges landsbygder
27 maj 2024
Tack till alla matleverantörer.
26 maj 2024
Landsbygdsriksdagen 2026 till Västerbotten!