10 december 2023

Pomologik prisad för sin cider igen.

Pomologik – Sörmländsk cider i världsklass.

Landsbygdsriksdagen sker i Sörmland helgen 24-26 maj 2024. Under fredagen kommer 19 bussar fyllda med deltagare åka ut på olika inspirationsresor till ett 100-tal besöksmål, utifrån 10 olika teman. Ett av dessa besöksmål är Pomologik – en nationellt och internationellt hyllad ciderproducent som har sina lokaler i Åkers Krutbruk mellan Mariefred och Strängnäs.

I Åkers Krutbruk tillverkas det cider i absoluta världsklass. Det konstaterades än en gång när prisbelönta Pomologik åkte hem med fyra guld, två silver och tre brons från årets Sagardo Forum Awards, som avgjordes på Kursaal Conference Center i Donostia, Baskien i början av december 2023.

Omkring 270 olika cider från 20 olika länder deltog i årets tävling, där en internationell jury bestående av 30 ciderdomare från 8 olika länder, valde ut de allra bästa genom att smaka och titta på drycken under en hel dag. Pomologik, som i år deltog med nio produkter, belönades med prestigefyllda medaljer för samtliga bidrag. Bland annat best in category Open Class för sin fransk-inspirerade calvados; Ingrid Marie XO 42% och best in category Flavoured cider med Replicant Pinot Noir 4,5% som har machererat på pressmassor från Pinot Noir druvor. Cidern Replicant Pinot Noir utsågs även med utmärkelsen ”Best in show” som den bästa produkten på Sagardo Forum IV Awards, alla kategorier.

”Resultatet är otroligt tillfredställande. Oavsett valör på medaljen så är det en stor vinst för svensk hantverksdryck”, berättar Patrik Svensk, VD på Pomologik.

Pomologik har tidigare fått flera utmärkelser för sin cider, både nationellt och internationellt. I april prisades ciderproducenten med sex medaljer när CiderWorld avgjordes i Frankfurt och har genom åren 2017-2023 samlat på sig hissnande fyrtiosex medaljer från det Svenska Mästerskapen.

”Vi är ödmjuka och stolta. Inte bara över vår egen framgång, utan över att branschen utvecklats i rätt riktning med ett fortsatt fokus på miljö, klimat och social hållbarhet”, berättar en upprymd berättar Patrik Svensk, VD på Pomologik.

Ciderrevolutionen sker här och nu och det är cidermakaren Johan Sjöstedt med kollegorna Oskar Palm & Patrik Svensk från Strängnäs som ligger i framkant med deras hållbara och prisbelönta företag Pomologik som sedan ett år tillbaka huserar i det gamla Krutbruket i Åkers Styckebruk.

Läs mer om Pomologik

Pomologik  – Hemsida

BKWine Magazine – Pomologik tar svensk cider till en ny nivå

Stolt Mat i Sörmland – Ciderlogik enligt Pomologik

Aktuellt
7 juni 2024
EU:s betydelse för Sveriges landsbygder
27 maj 2024
Tack till alla matleverantörer.
26 maj 2024
Landsbygdsriksdagen 2026 till Västerbotten!