17 mars 2024

Prisregn på Landsbygdsriksdagen.

Visst hoppas vi på sol. Men det blir också ett fullkomligt prisregn på Landsbygdsriksdagen i Sörmland den 24-26 maj.

Innovationstävlingen Framtidens by

Genom den nya innovationstävlingen Framtidens by söker Unga på landsbygden efter spännande, och nytänkande projekt från dig under 30 år. Det enda kravet är att det ska gå att genomföra i din hembygd. Skicka in din idé senast den 8 april och var med och tävla om 50 000 kronor i projektstöd och en VIP-biljett till Landsbygdsriksdagen 2024.

Läs mer och nominera din idé här.

Grymmaste hålan

Unga på landsbygden delar sedan tidigare också ut priset för Grymmaste hålan. En ren kärleksförklaring och ett sätt att ge upprättelse för alla småorter och bygder – som ofta jämförs med de stora städerna men som är grymma i sin egen rätt.

Läs mer här.

Hela Sveriges Stora landstipendium

Priset är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land. Stipendiet som är på 25 000 kronor går till en eller flera personer som på olika sätt gjort att landsbygden kan fortsätta utvecklas.

Läs om förra årets pristagare.

Årets landsbygdsföretagare

På Landsbygdsriksdagen 2024 kommer Landshypotek Bank dela ut deras återkommande utmärkelse Årets landsbygdsföretagare. Genom det vill de stimulera och uppmärksamma extra gott entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna runt om i landet.

Läs mer om förra årets pristagare.

Folkbildningspriset

Folkbildningen är mycket viktig i Sveriges landsbygder – och därför känns det självklart att Studieförbundet Vuxenskolan delar ut Folkbildningspriset 2024 under Landsbygdsriksdagen i Sörmland. Priset tilldelas en person som, utanför de etablerade folkbildningsorganisationerna, gjort i vid mening stora folkbildande insatser och som gör det inom de områden där Studieförbundet Vuxenskolan är verksam.

Läs mer om tidigare pristagare.

Hela Sveriges utmärkelser

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva delar sedan flera årtionden ut priser till Årets lokala utvecklingsgrupp och Årets kommun. Sedan 2021 också till Årets landsbygdsutvecklare. Samtliga priser syftar till att lyfta fram extraordinära insatser som bidrar till ett land i balans.

Under dagarna i Sörmland och Nyköping kommer du självklart att kunna träffa Hela Sverige ska levas senaste pristagare: Årets landsbygdsutvecklare Erik Berg och Tinna Harling från Egnahemsfabriken samt företrädare för Årets lokala utvecklingsgrupp Emilkraften och Årets kommun Sollefteå.

Läs mer om utmärkelserna och titta på filmer med 2023 års vinnare här.

Möjligheter att nominera till Årets landsbygdsutvecklare öppnar inför Landsbygdsriksdagen 2024 och mer information om det kommer inom kort.

Aktuellt
15 april 2024
”Du kommer få fantastiska dagar i Sörmland”
15 april 2024
Mot en ny landsbygdspolitik.
15 april 2024
Maxad utställning.