30 januari 2024

Resan en del av målet.

För Hela Sverige ska levas länsavdelning X-ing i Gävleborg är Landsbygdsriksdagen inte bara ett mål i sig – det handlar också om själva resan.

– För oss börjar Landsbygdsriksdagen redan när vi kliver på bussen där hemma!

I snart 20 år har de arrangerat paketresor till Landsbygdsriksdagen, med konferens, boende och buss. Vi tog pulsen på arbetsgruppen inför årets resa, som denna gång går till Nyköping den 24-26 maj.

Hur är läget inför Landsbygdsriksdagen i Nyköping?

– Vi är peppade som vanligt! Just nu arbetar vi för fullt med planeringen inför årets resa. Vi räknar med att fylla åtminstone en buss med förväntansfulla deltagare från våra medlemsföreningar, politiker och tjänstepersoner från länets kommuner och företrädare för organisationer och myndigheter från länet. Buss är bokad och hotellrum reserverade!

Varför lägger ni kraft på att arrangera den här typen av resor?

– Resan bidrar till en känsla av samhörighet och ger oss en uppladdning inför Landsbygdsriksdagen. Vi får en möjlighet att presentera oss för varandra och att knyta kontakter. Med guide på bussen sista biten får vi också en presentation av det län och den ort som vi kommer till och om den arrangerande länsavdelningen. Tack vare den egna bussen har vi också transfer på plats mellan boendet och konferensanläggningen. På vägen hem reflekterar vi tillsammans över vad vi upplevt – och kan på så sätt planera framåt i våra egna verksamheter.

Vad är det bästa med Landsbygdsriksdagen?

– Utan tvekan helheten! Landsbygdsriksdagen visar på den positiva kraften i ett samlat landsbygdsengagemang med möten mellan lokala eldsjälar, förtroendevalda från alla samhällsnivåer, organisationer, myndigheter och många fler. Här ges intressanta seminarier, debatter och inspirerande resor runt om i värdlänet som visar på goda exempel på landsbygdsutveckling. Allt varvat med kultur och fest.

Hur viktig är resan för er?

– Den är utan tvekan en av höjdpunkterna i vår verksamhet. Det kan vara svårt att förstå för den som inte är med – så vi rekommenderar verkligen fler att själva arrangera en gruppresa i sitt län!

Arbetsgruppen består denna gång av Helena Näslund, Kenneth Norén och Sophia Malm.

Du som vill ha tips och råd för att arrangera en liknande resa är välkommen att höra av dig till kenneth.noren@helasverige.se.

Ta del av X-ings deltagande på Landsbygdsriksdagen 2022 i Jönköping:
https://www.helasverige.se/gavleborg/wp-content/uploads/sites/24/2022/06/XINGEN.-juni-2022.pdf

Aktuellt
7 juni 2024
EU:s betydelse för Sveriges landsbygder
27 maj 2024
Tack till alla matleverantörer.
26 maj 2024
Landsbygdsriksdagen 2026 till Västerbotten!