25 maj 2024

Smaka på Sörmland.

Den 24 maj rivstartade Landsbygdsriksdagen 2024 med 19 inspirationsresor runt om i Sörmland – fördelat på 10 olika teman och ett 100-tal resmål. Ett fullständigt överdåd av sörmländsk innovationskraft och försommarprakt.

Lars Westerlund från Hela Sverige ska levas riksstyrelse deltog på resan som gick under rubriken Smaka på Sörmland. Och smakfullt blev det. Han rapporterar:

”Det hela började med en inspirerande rundvandring hos Blacksta Brygghus & Vingård som sedan ett år tillbaka drivs av Olle och Josefin Lagerhorn.

Vingården på 3,5 hektar etablerades år 2000 och var den första av sitt slag i Sverige. Året därpå öppnades portarna till restaurangen Blacke och hotellet Blaxsta.

Warbro Kvarn

Nästa anhalt blev hos Warbro kvarn som odlar och förädlar ekologiska, historiska spannmål. De påbörjade sin verksamhet i nu­varande form med den gamla vetesorten dinkel i början av 2000-talet. Din­kel var då relativt okänt i Sverige. Numera har Warbro kvarn flera kultursorter i sitt sortiment. Warbro Kvarn har också byggt ett mälteri.

I augusti 2022 utraderades kvarnverksamheten vid en omfattande brand. En ny kvarn byggs nu och den beräknas kunna tas i drift under hösten.

Hos Warbro Kvarn fick besökarna smaka öl som bryggts av lokala hobbybryggare.

Test av cider, äppelmust och öl

Det bjöds på pizza i restaurangen Femhundragrader i Hälleforsnäs bruk och här fick besökarna också testa olika typer av cidersorter som Sveriges ledande tillverkare av hantverksmässig cider producerat. I Smakgården, som också ligger på det gamla bruksområdet, testade besökarna olika typer av äppelmust.

Hos Bryggeriet Bar & Bistro i Skebo smakade besökarna på olika typer av öl från ställets alldeles egna lilla bryggeri.  Sedan bar det av till det betydligt större bryggeri Nils Oscar i centrala Nyköping. Detta  startade i Stockholm 1996 och har funnits i det gamla vattenverket Fruängskällan i Nyköping sedan 1998. Här brygger de en miljon liter klassisk öl i modern stil varje år. Nils Oscars styrka är öl med tydlig maltkaraktär som influerats av den moderna ölvärlden.

 

 

 

Aktuellt
7 juni 2024
EU:s betydelse för Sveriges landsbygder
27 maj 2024
Tack till alla matleverantörer.
26 maj 2024
Landsbygdsriksdagen 2026 till Västerbotten!