14 mars 2024

Terese Bengard tipsar.

För dig som ska fjällvandra eller tågluffa finns mängder med tips om hur du bäst packar. Men vad gäller egentligen för dig som ska till Landsbygdsriksdagen 2024? Hur många par skor behöver du ta med? Och är det smartast att vila före eller efter? 

Vi har frågat Terese Bengard som är verksamhetschef för Hela Sverige ska leva. Hon är rutinerad i sammanhanget. Årets landsbygdsriksdag är hennes femte i ordningen och utöver det har hon nästan lika många resdagar som en dammsugarförsäljare.

Relevant i sammanhanget är möjligen att hon gillar dans. Det påverkar nämligen antalet skor i packningen.

– I början av kvällen är det höga klackar som gäller, men det funkar inte när dansen drar i gång. Och under dagen behöver du kanske både promenadskor och ett par till, säger hon.

Svaret är helt enkelt att Terese har med sig många par skor. För andra räcker det med ett par – även om det såklart kan medföra oönskade dofter när helgen går mot sitt slut.

Hur tänker du kring vila?

– Ett tips är att vila inför Landsbygdsriksdagen. När du väl är på plats blir det både intensiva dagar och kvällar. Jag har däremot hört att vissa bokar in en semesterdag på måndagen efter och att andra drar på långa retreat, men de flesta lever nog på energin de fått genom alla möten och insikter, säger Terese.

Rekommenderar du att deltagarna laddar med extra kolhydrater eller annat typ av specialkost?

– Det ska inte behövas. Själv har jag helt släppt den frågan inför Nyköping. Sörmland är ett riktigt matlän och vi kommer att få fantastisk mat och fika. Möjligtvis kan tuggummi vara en bra grej om du vill göra ett gott första intryck, säger hon.

Kanske fångar det där om tuggummit själva essensen av landsbygdsriksdagen ända sedan starten i Umeå 1989.

Ja, alltså inte om dålig andedräkt utan det där om närheten mellan människor. Om alla möten. Att landsbygdsriksdagen alltid varit och fortfarande är en fysisk mötesplats i en alltmer digital värld. Den stora samhörigheten.

Terese tipsar också om att ett gammalt hederligt visitkort fortfarande fyller fin funktion på landsbygdsriksdagen, att skavsårsplåster kan ge utdelning när nöden är som störst och att det är smart att kolla väderprognosen före avresan mot Sörmland och Nyköping.

Men de riktiga proffstipsen gäller kläderna. Terese packning följer en minutiös ordning där principen är att varje plagg kan matchas med flera andra för att skapa systematik och minska den totala mängden – allt ska ju ned i samma väska! Som någon slags Marie Kondo i landsbygdstappning.

Med det är det dags att avrunda intervjun eftersom Terese måste vidare. Men inte utan ett sista medskick.

Har du några särskilda råd till den som ska besöka landsbygdsriksdagen för första gången?

– Passa på att knyta nya kontakter. Sätt dig bredvid människor du inte känner när det är lunchdags och ha ett öppet sinne. Var nyfiken – det kommer jag vara!

Hela programmet hittar du här!

Aktuellt
7 juni 2024
EU:s betydelse för Sveriges landsbygder
27 maj 2024
Tack till alla matleverantörer.
26 maj 2024
Landsbygdsriksdagen 2026 till Västerbotten!