Vet du att hälften av maten vi äter produceras i andra länder? I en oroligare omvärld är ett robust svenskt lantbruk som producerar mat och energi avgörande för att minska landets sårbarhet. Agro Sörmland är stolta arrangörer av en resa genom länet med besök hos flera av Sörmlands lantbruksföretagare. Agro Sörmland är en neutral aktör som främjar utveckling, innovation och tillväxt inom de gröna näringarna. Vi kommer under dagen att besöka fyra framstående lantbruksföretag med olika produktionsinriktningar och få ta del av deras vardag, utmaningar och möjligheter. Vi kommer även att få njuta av lokalproducerade godsaker från tre olika producenter.
Under resan kommer ni även få höra hur ett regionalt grönt kluster som Agro Sörmland arbetar och kan bidra till ökad innovationskraft och konkurrenskraft.
Stenhammar ligger i hjärtat av Södermanland, strax utanför Flen. Efter en donation blev svenska staten ägare till egendomen. Den arrenderas sedan 1965 av HM Kung Carl XVI Gustaf. På egendomen bedrivs idag ett modernt jord- och skogsbruk. Stenhammar har en ekologisk växtodling och köttdjursproduktion. Det bedrivs ett framgångsrikt avelsarbete med drygt 300 dikor av sorterna Simmental och Angus. Vid besöket kommer förvaltare Per Rudengren berätta om gårdens arbete och om flera av de olika forskningsprojekt de ingår i.
Stenhammar arrenderas sedan 1965 av HM Kung Carl XVI Gustaf.
Intill Malmköping ligger Grinda Säteri är ett familjeföretag som från början verkat inom jord- och skog, men under årens lopp även utvecklat och satsat på flera olika företagsgrenar. Där bland annat egen glassproduktion och Padelhall. År 2022 blev de utsedda till årets företagare i Sörmland. På gården bedrivs ett modern precisionsodlings jordbruk på ca 330 hektar. På gårdarna finns ca 120 nötkreatur som hjälper till att beta och hålla öppna landskap. Företaget står mitt i en generationsväxling. Vid besöket kommer familjen berätta om driften och de olika besluten mot nya driftsinriktningar. Vi kommer även få förmiddagskaffe och smaka på Grindas goda glass.
Grinda Gårdsglass är ett av alla besök, här blir det fika med kaffe och gårdens egen glass.
Resans tredje stopp är hos Karola och Peter Reuterström på Stora Lövhulta, utanför Eskilstuna. På Stora Lövhulta bedrivs en toppmodern och rationell växtodling på knappt 1 000 hektar åkermark. I växtodlingen praktiseras precisionsodling med den senaste tekniken. Full kontroll på alltifrån när alla insatser ska ske till att varje kärna placeras i jorden med högsta precision, till skörd och lagring. Karola och Peter kommer berätta om deras resa med att de för knappt 30 år sedan köpte en nedgången mindre gård till att under åren succesivt renoverat, utökat och utvecklat Stora Lövhulta till en stor och rationell lantbruksfastighet. De kommer ge oss en inblick i det moderna lantbruket och vad som krävs för att hänga med i den senaste tekniken, hitta kompetent personal samt öka lönsamheten. Både Karola och Peter är mycket engagerade i lantbruksbranschen och har flera betydelsefulla förtroendeuppdrag. Det kommer dela tanka om hur de ser på det svenska lantbrukets framtid, utmaningar och möjligheter.
På plats på Stora Lövhulta finns korvföretaget MälarChark och deras foodtruck. De fixar en härlig lunch med deras prisbelönta korvar och mumsiga lokala tillbehör. MälarChark grundades 1933 i Eskilstuna. Den gedigna kunskapen som gått i arv under åren ger tyngd, säkerhet och förtroende. MälarChark tar med sig kunskapen i den fortsatta utveckling för att erbjuda goda och hållbara korvar. De flesta av MälarCharks korvar är varmrökta och röks på traditionellt vis med alflis. Den här klassiska tekniken ger en fin röksmak, vacker färg och är dessutom en konserverande process. Bara en liten del av svensk korv röks på detta sätt. MälarChark erbjuda schyssta produkter av lokala råvaror med omtanke om vår hälsa och miljö ur ett långsiktigt och hållbart perspektiv. Detta vill du inte missa!
Det prisbelönta företaget Mälarchark fixar lunchen.
Efter lunch, på vägen tillbaka mot Nyköping, stannar vi hos Familjen Göransson på Röhls gård utanför Malmköping. Röhls Egendomsförvaltning ägs och drivs av familjen Göransson som aktivt arbetar i driften. Familjen Göransson köpte Röhls gård 1999. Huvudproduktionen var då mjölk med 250 mjölkkor. Verksamheten har under åren förändrats både med inköp av mark och förändring av produktionsinriktningen. Verksamheten omfattar idag total ca 1 380 ha ägd mark samt 150 ha sidoarrenden, totalt brukas ca 600 ha åker. Egen skog på 680 ha sköts av entreprenörer enligt uppdrag. Fastighetsförvaltning på 22 lägenheter/hus finns också i verksamheten. På gården finns också en kycklingproduktion om 14 000 kvadratmeter och där det planeras för att ytterligare utöka verksamheten. Det finns också en mindre köttdjursbesättning på gården. Vi får vid besöket en inblick i arbetet med at ställa om till en helt ny produktion samt kycklingbranschens utmaningar och möjligheter.
Sista stoppet för dagen gör vi vid Sigridslunds Café vid Årdala i hjärtat av Sörmland. Sigridslund är en gammal skola och här drivs idag ett populärt Café av Åsa och Per-Olov Jacobsson. Här erbjuds en rad olika bakverk och lättare luncher och nästan allt bakas på plats. Här finns även en trevlig handelsbod med olika trevliga artiklar. På Sigridslund kommer vi inta eftermiddagskaffe och en kakbuffé med hembakt.
Åter mot Nyköping. Senast kl. 17, anländer vi i Nyköping rikare på kunskap om det sörmländska och svenska lantbruket, inspirerade av nya möten, intressanta samtal, vackra vyer och goda sörmländska smaker.
Varmt välkomna till denna resa!
Er resevärd är: Johan Varenius, verksamhetsledare Agro Sörmland www.agrosormland.se
Resevärden Johan Varenius fick priset ”Årets eldsjäl på landsbygden 2023” våren 2024.
Länkar:
Länk till hemsida: https://www.grinda.one/
Länk till artikel om Stora Lövhulta: https://agrosormland.se/karola-reuterstrom/
Länk till hemsida: https://malarchark.se/
Länk till hemsida: https://www.sigridslund.se/
Med reservation för eventuella ändringar.