Hur kan en landsväg lyfta kvinnors företagande och samarbete? På denna resa får du inte bara uppleva en hänförande landsbygd och en av Sörmlands vackraste och slingrigaste landsvägar, utan dessutom en resa genom tiden. På Kvinnodagen den 8 mars 2008 samlades ett trettiotal kvinnor på Öster Malma för att se om de kunde gå samman, arbeta med kompetensutveckling, marknadsföring och diskutera de särskilda förutsättning vi har här ute på landsbygden.
Under 16 år har kvinnor längs Väg 223, från Nyköping till Mariefred, samlat sina styrkor för att tillsammans skapa något som ger avtryck i nutid och framtid. Längs vägen finns verksamheter som kämpat i med och motgång, som alla har gemensamt att de driver sina företag på landsbygden, längs en landsväg med stor dragningskraft – en annorlunda utflykt.
På resan träffar vi intressanta personligheter som brinner för sin väg, kulturarvet och landsbygden. Vi gör stopp på ett herrgårdspensionat med trädgårdsodling, på ett café i en gammal bondgård och i en glashytta. Lunchen står Skottvångs värdshus för, Skottvång är ett gott exempel på hur man lyckats locka många besökare genom god mat, fantastisk livemusik och kultur till en gammal gruva.
På resan upplever du även Mariefred, en stad med många små kulturella verksamheter som har stor betydelse för platsens attraktionskraft. Som kontrast till staden Mariefred avslutar vi med gudagod glass och choklad i lilla samhället Björnlunda.
Besök på Runnviken pensionat och rekreation och stopp på Inneberga gård Den första tiden med väg 223.
Vi stannar kort på Inneberga gård för att hämta upp Åsa Ingårda, som är lärare, möbelsnickare och en av idétagarna till satsningen på Väg 223. Åsa berättar om hur föreningen Väg 223 startade, om bakgrunden, syftet och hur samarbetet såg ut och vad man har gjort för aktiviteter. Några minuter senare åker vi in till Runnviken pensionat där ägaren Clara Grill möter upp. Clara är en av de som varit med i föreningen från början och berättar om hur hon upplevde föreningens första tid och vad är hennes eget verksamhet – Pensionat Runnviken & Rekreation. Vi får en rundvandring på pensionatet och ett besök på växthuset Kulturodlingen där ägaren Franzisca Lotz visar runt. Föreningens nuvarande ordförande Marianne Lönnmo tar vid när vi åker till Östergården.
På vägen ut till Östergården berättar Marianne och Åsa om föreningens utveckling och verksamhet idag. Väl på plats på Östergården fortsätter samtalet där flera av föreningens medlemmar möter upp samtidigt som och en presentation av gårdens verksamhet, platsen, konsten, loppisen och boendet av gårdens ägare Jacqueline Billberg.
Under resan till Skeppsta svarar Marianne på ytterligare frågor eller så njuter vi enbart av det fantastiska landskapet vi färdas längs. En väg som för redan för nästan 1000 år sedan var en kunglig väg – Eriksgatan. Eriksgatan är ett gammalt begrepp som nämns redan i medeltidens landskapslagar.
Det var den väg en blivande kung måste färdas för att bli erkänd som kung var Eriksgatan. Det var den väg en blivande kung måste rida. Leden är markerad med blå färg och bokstaven E prydd med en kunglig krona. På Skeppsta träffar vi glasblåsaren Ebba von Wachenfeldt, tidigare ordförande i föreningen, som visar oss runt i sin verksamhet.
Vi åker vidare till Skottvångs världshus som för några år sedan blev utsedd till Sveriges bästa Musikscen. Ägaren och Årets landsbygdsentreprenör i Sörmland 2018, Maria Bystedt och hennes livskamrat Pelle Almgren tar emot oss och visar oss runt och berättar om hur kultur och historia tillsammans med mat kan bli till framgång på en plats i obygden. Hur de kan driva en av Sveriges främsta livemusikscener , ha ett omfattande kulturutbud och servera rejäl mat så att det nästan ständigt är fullbokat.Här äter vi också lunch och ser oss omkring.
Mätta och belåtna sätter vi oss i bussen och lämnar Gnesta kommun och åker in i Strängnäs kommun. Vi gör en lite avstyckare till Åkers Styckebruk där det bedrivets järnframställning sedan 1500-talet med malm från Skottvång grufva. I Åkers finns också ciderproduktionen Pomologik. Vi fortsätter till Mariefred och gör en stadsrundvandring till fot i den lilla staden där vi stannar till utanför ytterligare två medlemmar i väg 223. POM Gallery, konstgallery, och Skomakargården, ett litet mysigt Bed and Breakfast.
På vägen tillbaka längs väg 223 stannar vi i Björnlunda för en fikapaus med glass- och chokladfika. Ägarna berättar om sitt familjeföretag och verksamhet. Servering utomhus
Under resan tillbaka till Nyköping får vi en berättelse om filmerna om Inga Lindström. Sedan 2004 har filmproduktionsbolaget Bavaria Film varje år spelat in flera långfilmer om Inga Lindström i främst östra delarna av Sörmland, men även andra delar av Södra Sverige. Det har hittills blivit över 100 (firade 100e filmen 2023) långfilmer som har sänts i Tyskland och andra europeiska länder. Varje söndag bänkar sig 10 miljoner tyskar framför tv-apparaterna för att uppleva det vackra Sörmland och Sverige. Vad har det gett för effekter i form av besöksnäring?
Reseledare: Maria Säfverblad destinationsutvecklare på Division Näringsliv, Kultur, Fritid i Nyköpings kommun
Länkar till – Väg 223:
Väg 223 | En annorlunda utflykt – https://www.vag223.se/
Skottvångs Grufva, Sveriges bästa livescen – skottvangsgrufva.com
Runnvikens Pensionat & Rekreation – https://www.runnviken.se/
Skeppsta hytta – glashytta glasblåsning cafe och butik – https://www.skeppstahytta.se/
Skomakargården i Mariefred – https://www.skomakargarden.se/