Inspirationsresa

19. Soft adventure i Sörmland | Så här kan man leva på sörmlands vildmark.

Mikael Andersson är reseledaren som driver Naturkraft Eskilstuna. Han är utbildad stresspedagog och mindfulnessinstruktör. Han leder kurser i bushcraft, överlevnad, mindfulness i naturen och stresshantering. 2020 blev Mikaels företag Naturkraft utsedd till bäst i Sverige på upplevelse i naturen, av 360° Eat Guide i kategorin Experience. Aktiviteter i naturen är inne, men går det att leva på det? Under dagen får ni svar på detta när Mikael leder resan genom Sörmlands vildmark och guidar oss med varm hand längs delar av Sörmlandsleden till flera av Sörmlands entreprenörer inom mat och turism.

Sörmlands vildmark lockar många besökare från när och fjärran och Föreningen Sörmlandsleden visar gärna vägen ut. För att ytterligare förstärka detta blomstrar Sörmland när det gäller småföretagande inom mat och naturturism. Folk vågar tro på sina idéer och med ett stort upptagningsområde och närhet till bra resekommunikationer finns det ett stort kundunderlag, vilket gör att många entreprenörer har anammat naturintresset och utvecklat besöksverksamheten för att tillgodose den ökande efterfrågan. Under dagen kommer vi besöka ett antal lokala företagare och höra vad de har gjort och vad de planerar inför framtiden genom att dra nytta av vår fantastiska natur! Vi kommer att få tillfälle att få inblickar i entreprenörernas framgångsrika strategier, överväganden om utmaningar och deras syn på framtiden.

Besöksmål:

Bergs Gård och MTB | Fika – information – rundtur

Bergs gård MTB Arena är en populär cykeldestination för MTB-cyklare från hela Sverige. På gården finns en stor variation av våra mountainbike-leder och -stigar med varierande terräng och svårighetsgrad. Lederna passar våra leder både nybörjare och erfarna cyklister.

På gården finns ett café och en gårdsbutik med detaljer på bit, färs, korvar och rökt kött. Du hittar även gårdens hantverksvaror och varor från lokala producenter. Året runt erbjuder man en unik smak- och naturupplevelse i form av en gör-det-själv-upplevelse mitt i naturen.
Tänk dig att få avnjuta en riktigt rustik måltid som du själv tillagat! Sittande vid ett dukat långbord, omgiven av susande trädkronor och fantastisk natur. Bordet är placerat i en vacker Ekhage, nära gården.

Trosa aktivitetspark | Rundtur och info

Bakom Trosa Aktivitetspark står en familj som tycker om att vara tillsammans – speciellt ute i naturen och med äventyr aktivitet. Systrarna Jeanette och Charlotte är bästa vänner och driver aktivitetsparken där besökarna får ha kul ihop och får vistas utomhus. Pappa Roine och hans fru Gunilla hjälper till när det behövs. Med sina 7 banor och ziplines erbjuder man ett äventyr som kan passa alla, tack vare sina olika svårighetsgrader.

Solbacka | Lunch – guidad rundtur – info

Solbacka, beläget mellan två sjöar mitt i hjärtat av Sörmland, genomgår en spännande förvandling till ett livskraftigt och långsiktigt hållbart lantligt samhälle. Tillsammans med samarbetspartners och lokalbefolkningen kring Stjärnhov tar Sisyfosgruppen, projektets huvudaktörer, sig an utmaningen att skapa något unikt.

Sisyfosgruppen är inte är ett renodlat fastighetsföretag, de ser platser och fastigheter som den optimala arenan för att forma nya samhällen. Erfarenheter från tidigare projekt, inklusive Wenngarn, Walloxen och Kaggeholm, har gett gruppen insikter som de tar med sig i denna långa och spännande resa. En av de senaste tillskotten till Solbacka är den nyöppnade restaurangen SOLBACKA KROG & RUM, som drivs av Axellent, en väletablerad sörmländsk matkreatör.

Inspirerande föredrag av Jenny Kantelius från Better Hike

Idag erbjuder Better Hike naturvistelser och upplevelser i Sörmländsk natur, på Sörmlandsleden, i naturreservat i egen regi och i samarbete med flera aktörer inom naturturism, hotell, B&B, gårdar, retreats, café, restauranger, samt olika slöjdverksamheter inom bland annat trä och keramik. Med ett stort nätverk inom olika verksamheter kan vi erbjuda upplevelsepaket utifrån olika önskemål.

Att anordna vandringspaket, utomhusmatlagning, erbjuda skogsbad och uthyrning av vandringsutrustning är idag vår kärnverksamhet.

Jenny Kantelius och har genom många års vistelse i skog och mark på egen hand upptäckt naturens positiva påverkan på hälsan och välbefinnandet.

Havrevreten | Fika – rundtur – info

Havrevreten Glamping & Hängmattehotell, en unik Naturupplevelse vid Sörmlandsleden. Lova Sima och Tobias Dagöö har lämnat storstaden för ett liv på landet och skapar nu en unik utomhusupplevelse vid Sörmlandsleden utanför Trosa. Havrevreten Glamping & Hängmattehotell, utnämnt till ”världens enda” hängmattehotell, är deras passionprojekt som erbjuder gästerna en nära kontakt med naturen.

Paret blev Årets Nyföretagare i Trosa 2022 och satsar på att skapa en minnesvärd vistelse med lokalproducerad mat och dryck. Menyn inkluderar vilt från den egna skogen, ostar, äppelmust och andra läckerheter från närbelägna producenter. Havrevreten kallar sig själva för ”tröskelhotell till naturen” och funderar nu på hur de kan bredda sin verksamhet.

Beläget vid skog, ängar och vatten, med Sörmlandsleden och Utflyktsvägen i närheten, erbjuder Havrevreten en perfekt plats för en annorlunda och naturnära övernattning.

Ordet glamping är en sammanslagning av engelskans glamorous camping. Det innebär att du upplever naturen utan att ge avkall på bekvämlighet och din naturupplevelse ges en extra guldkant. En avslappnad paus från vardagen.

Ansvarig: Mikael Andersson, Naturkraft – www.naturkrafteskilstuna.se

Länkar:

Havrevreten Glamping & Hängmattehotell – https://havrevreten.com/

Better Hike – https://www.betterhike.com/ommig

 

 

Event

Havrevreten glamping i Trosa, Sverige!

 

29 maj 2026
  • 08:00 - 17:00
  • Längd:

    09:00 tim