Inspirationsresa

3. Småskalig mat- och livsmedelsproduktion.

Vi lämnar Nyköping för en fantastisk dag på den sörmländska landsbygden, när det som allra vackrast. Ni kommer att få vara med en dag med ständigt ombyte från enorma odlingar med gårdar större än flera socknar till små gårdar med grönsaksodling. Vi kör söderut några mil för att därefter svänga till Björkvik.

Oasen på Åsen utanför Björkvik.

2018 lämnade MaryAnn Fargo och Martin Johansson Nyköping för att en liten sovande gård utanför Björkvik. Med fokus på först självförsörjning har de väckt gården till liv igen och lever nu sin dröm. De brukar gården med ett permakulturellt odlingssätt och är certifierade permakulturdesigner. De odlar nu grönsaker, kryddor och blommor. De har också djur bland annat höns, myskankor, gutefår och bin. Från 2020 har de succesivt expanderat gården med en allt större grönsaksodling för de vill att fler skall uppleva hur riktiga grönsaker skall smaka. De bedriver också föreläsningar och kursverksamhet.

Paret är biologer i grunden och arbetade tidigare på bl a länsstyrelsen. Viktigt för dem är miljön, kretsloppet och biologisk mångfald. Gården är deras oas och de behandlar den därefter. Följ gärna deras populära konto på Instagram.

Efter en morgonfika lämnar vi Oasen.

Ändebols gård – Ett företag och en livsstil.

Ändebol gård är en av Sörmlands allra populära besöksmål. I skördetid och adventstid är kön på den lilla skogsvägen upp till gården Ändebols ”knökfull” av bilar och besökare som alla är på väg att äta, fika eller handlar gårdens produkter. Här driver familjen Molitor ett ekologiskt lantbruk där allt som produceras säljs direkt till konsumenterna. Gården har flera säsonganställda och några volontärer, som vill lära sig att odla och att driva liknande ställen i framtiden. Lunch får vi avnjuta vid Ändebols gård där vi både får träffa gårdens ägare och höra om verksamheten.

Katarina Molitor med sonen Max. Tillsammans driver dom gården Ändebol.

Restaurang och Café Lida Gård.

Vi åker vidare till Lida gård utanför Flen. Företaget Kvalité Häst och Hund i Mälardalen AB är ett familjeföretag som startades av VD Hanna Larsson tillsammans med sin mor Kerstin Olsson 1997. Sedan 2015 huserar de i den stora ladan på Lida gård som är en del av Stenhammars godsförvaltning som drivs av H.M: Konung Carl XVI Gustaf. När de flyttade till Lida byggde de på verksamheten med kafé, restaurang och annan eventverksamhet. På Lida gård får vi en visning av av butiken och verksamheten samt kanske en rundvandring på gården.

Finesserna och kålrotsakademin.

Hans Naess, en av de drivande krafterna bakom matutvecklingen i Sörmland, har länge följt mottot ”det är fint att vara liten”. Tillsammans med sin hustru Monica Naess producerar han fruktjuicer och marmelader under varumärket Finesserna, fokus alltid har alltid legat på småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion.

Hans Naess spelade en central roll som medgrundare av Kålrotsakademin 2015, en organisation som arbetar för att främja det svenska matkulturarvet. Akademien, bestående av nio kvinnor och nio män, har mat och matkultur som dess röda tråd. Startpunkten för Kålrotsakademin var kålroten, den enda unika grönsaken från Sverige. Genom sin forskning identifierade de hela 42 olika svenska sorter av kålrot och betonade vikten av att uppskatta mångfalden inom grönsaker och livsmedel.
I vårt möte med denna pionjär och eldsjäl får vi djupare kunskaper kring den outnyttjade mångfalden av arter som finns tillgängliga. Hans Naess har kontinuerligt varit en förespråkare för småskalig matproduktion och mångfald inom svensk matkultur.

För naturens bästa på Onsberga gård.

Från Flen åker vi vidare till Onsberga gård i Tystberga för ett besök hos köttbonden Erika Olsson. Här är väntelistan på julskinka och andra åtråvärda styckningsdetaljer från Onsberga gårds smakrika, ekologiska grisar, kossor och lamm lång. Men att öka produktionen för att tillgodose efterfrågan finns inte på kartan. Gården Onsberga drivs som ett ekologiskt kretslopp. Det mesta av köttet från gården går till restauranger där Onsbergas kött har fått utmärkelsen exceptionell råvara för sin kvalitet på grisar av Sveriges stjärnkockar.

Eldsjälen Erika Olsson var tidigare ordförande för Sörmlands matkluster, numera ordförande i Ekologiska Lantbrukare och medlem av Kravs styrelse. Hon kommer berätta om varför hon är besjälad av att alla djur skall må bra. – Jag odlar ekologiskt menar Erika,  marken odlas för djurens skull som i sin tur får beta för landskapets skull. Ett naturligt kretslopp, bit för bit, men oerhört sakta återställs naturen till det variationsrika, vackra landskap det en gång var.

Erika Olsson på gården Onsberga, Erika är också ordförande i Ekologiska lantbrukare.

Reseledare: Ulrika Ekström, VD för Mälsåker Vingård AB samt medlem i styrelsen för Sörmlands Matkluster.

Länkar:

Oasen på Åsen – https://oasen-pa-asen.se/

Ändebols gård – https://www.andebolsgard.se/

Restaurang och Café Lida Gård – https://lidagardflen.se/

Finesserna – https://www.facebook.com/finesserna/

Kålrotsakademin – http://xn--klrotsakademien-hlb.se/

Onsberga gård – https://onsberga.se/

Med reservation för eventuella ändringar.

24 maj 2024
  • 08:00 - 17:00
  • Längd:

    09:00 tim