Seminarium

3I. När krisen kommer – Fiske och vattenbruk som kylskåp i beredskapstider.

På vilket sätt kan sjömaten bidra till Sveriges livsmedelsberedskap och det civila försvaret? Vilka utmaningar och möjligheter har fisket, vattenbruket och beredningsindustrin för att kunna leverera sund mat till Sveriges befolkning i kristider? 

Idag produceras nära 15 000 ton sjömat inom vattenbruket och det landas mer än 100 000 ton från våra yrkesfiskare, vid kuster samt i hav och sjöar. Varför hör vi sällan om dessa produkter i våra beredskapsplaner? Sverige har god förmåga att utöka landningskapacitet i hamnarna och produktionen är stor. Sjömaten är näringsrik, lätt att variera och går att förvara under längre tid – både levande och förädlad. Under seminariet diskuterar vi vilken roll sjömaten kan spela för vår livsmedelsberedskap och vad som behövs för att den ska ta större plats i beredskapsplaneringen. 

 

Kategori: Livsmedel, sjömat, beredskap, fiske, vattenbruk

 

30 maj 2026
  • 15:45 - 16:45
  • Lokal: Bågskytte
  • Talare/Moderator:

    Carl Dahlberg, projektledare Landsbygdsnätverket
  • Medverkande:

    Lina Waara, utredare, Jordbruksverket, Teija Aho, yrkesfiskare och fiskeexpert, Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO), Daniel Brännström, entreprenör och affärsutvecklare, De Recirkulerande Vattenbrukarna ,
  • Längd:

    01:00 tim
  • Arrangör:

    Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp Hållbara blå näringar