Inspirationsresa

5. Sörmländska smaker, en dryckes- och upplevelseresa till passionerade producenter.

Varmt välkommen på en smakresa hos passionerade dryckes- och matproducenter. Vi startar från Nyköping och följer väg 52 mot Blacksta Brygghus och Vingård där vi får höra om deras verksamhet och se hur en svensk vingård kan se ut. Svenskt vin är på uppgång och är något unikt. Från Blacksta åker vi vidare mot Warbro Kvarn och får se och höra om deras maltproduktion och betydelsen den har för sörmländska bryggerier. Warbro Kvarn drabbades av en brand som lade en del av verksamheten i spillror men med hårt arbete och hjälp från omgivningen så kom de tillbaka. Vi får ta del av den inspirationen.

Efter en tur i bussen så anländer vi till Hälleforsnäs som visar vägen för hur man kan skapa en ort som sjuder av entreprenörskap och som får gäster att ta en extra tur enbart för att besöka de olika producenter och restauranger som finns där. Vi intar lunch på Restaurang 500 Grader, där interiören får en att tänka urban storstad. 500 Grader har specialiserat sig på napolitanska pizzor med stor framgång och väver in det svenska i det italienska med lokala råvaror. Där kommer vi även att få prova cider från Pomologik. Förutom 500 Grader kommer vi att besöka Lena på Högtorp Gård och höra om hennes resa att skapa smaker som når ut till stjärnkrogar, Nobelmiddagen och utanför Sverige. Lena skapar från naturen och älskar att utforska.

Från Hälleforsnäs beger vi oss till Alla Tiders Skebo där vi fikar och får höras om deras verksamhet som täcker både bryggeri och byggnadsvård. Från Alla Tiders Skebo åker vi tillbaka mot Nyköping. I Nyköping kliver vi in på Nils Oscar Bryggeri med rundvandring i bryggeriet och provsmak av deras produkter.

Blacksta Brygghus och Vingård

Olle och Josefin Lagerhorn driver sedan tidigare Blacksta Brygghus men tog över vingården i maj 2023. Blacksta Brygghus körde de igång på ren nyfikenhet och intresse, de hade köpt inventarier från ett nedlagt testbryggeri. Idag brygger de ett antal olika öl som finns till försäljning på Systembolaget och på restauranger. De experimenterar med typiska råvaror för Sörmland som fläder och rabarber. Nu med vingården så har de utökat sin verksamhet med restaurang, hotellrum och konferensrum förutom vinproduktionen. Den tidigare ägaren drev på sin tid Sveriges nordligaste vingård och producerade Icewine som ständigt vann pris i Europiska vintävlingar. Nu produceras det vin i hela Sverige, Sörmland har ytterligare en vingård vid Mälarens stränder utanför Stallarholmen, Selaöns vingård.

Warbro Kvarn

Warbro Kvarnen är företaget som inte bara vill sälja sina spannmålsprodukter men som även utbildar och leder utvecklingen inom ursprungssorter. Sveriges ledande bagare använder Warbro kvarns mjöl. De är del av hela processen från odling till försäljning och förädling. De arbetar ekologiskt och här kan man hitta kulturspannmål som Balder och Emmer. Balder är en av de bättre kornsorterna och Warbro Kvarn gör malt på den som sedan används för bryggerier som STÖR och Nils Oscar.

”Genom att värna om vårt ursprung och fokusera på anrika kulturspannmål har vi bättre förutsättningar för variationsrika skördar i framtiden. Det behövs när klimatförändringarna blir en allt större utmaning för oss”

Thomas Björklund, grundare och delägare Warbro Kvarn

Restaurang Femhundragrader

Är en restaurang som ingår i Axellent, en restauranggrupp som startade 2015 och idag ingår Femhundragrader Hälleforsnäs, Bruksrestaurangen Hälleforsnäs, Solbacka Krog och Rum Gnesta och Axellent catering i verksamheten. Den drivande kraften bakom är Axel Johnsson som med mångårig erfarenhet från restaurangvärlden har samlat kompetenta och engagerade medarbetare. På Femhundragrader äter man italienska smaker men med en svensk touch och man tar in lokala produkter inom mejeri och kött.

Högtorp Gård

”En värld av vilda smaker” kännetecknar Högtorp Gård. Bakom verksamheten finner vi matinnovatören och kemiingenjören Lena Engelmark Embertsén som med skogens hjälp plockar fram smaker och skapar nya smaker. Hon skördar örter, skott, växter, blommor, och även sådant som gemene man skulle förkasta som ogräs. Hos Lena finner man picklade granskott, granskottsolja, granskottsjuice från hennes egna marker men även örtinfusioner, olika sorters sirap och vinäger. En innovation som Lena vann pris för är hennes pruneller, plommonkart som hon fermenterar och picklar (typ en svensk oliv). Lenas produkter hittar man på restauranger både i Sverige och utomlands men även i barer som tycker om att tolka klassiska drinkar och ge dem en lokal och svensk touch med Lenas olika smaker.

Alla tiders Skebo

Det är inte på många platser man kan både gå en kurs i att renovera fönster, köpa färg, ta en kaffe och sedan gå på en ölprovning. Men på Alla tiders Skebo så är det just det man kan. Här har man skapat ett besöksmål och kompletterat verksamheten allt eftersom med den kunskap och passion man besitter. I Bryggeriet Bar och Bistro arbetar man lokalt och tar vara på produkter från närliggande producenter.

Nils Oscar Bryggeri

Hantverksbryggeriet som en gång i tiden startade på Kungsholmen i Stockholm men som flyttade ner till Nyköping 2006. På Nils Oscar brygger man klassisk öl men ibland med en twist. I en värld där antal bryggerier har ökat markant och många experimenterar med ingredienser och smaker så har man på Nils Oscar utvecklat en nisch med högkvalitativ öl med rena smaker. Som ölproducent gäller det att vara aktiv och skapa nya möjligheter så senaste åren har man även öppnat och utvecklat en restaurangverksamhet. Här kan man boka en ölprovning för att sedan sätta sig i restaurangen och äta mat. Men man kan även boka event och gå på event på Gamla Brygghuset som restaurangdelen heter. Under 2023 körde man framgångsrikt stand-up kvällar och mordgåtor samt julbord.

Reseledare sommelier Katarina Hoverman, Spirit by Me

”Jag ser verkligen fram emot att få visa mitt sörmländska värdskap och dela den här upplevelsen med er. Det finns så många fantastiska producenter och det är inspirerande att få vara del av en sådan här resa. På vägen till de olika producenterna ser jag fram emot att dela med mig av erfarenheter, trender och tips på fler smakupplevelser.

Denna resa kostar 250 kr per deltagare, kostaden täcker samtliga provsmakningar hos producenterna under resan.

Länkar:

Blacksta Brygghus och Vingård

https://blackstavingard.se/

Warbro Kvarn

https://warbrokvarn.se/

Hälleforsnäs Bruk

https://www.sim.se/produkter/sodermanlands-lan/halleforsnas

Femhundragrader

https://femhundragrader.se/

Pomologik

https://www.pomologik.se/

Högtorp Gård

https://hogtorp.se/

Alla tiders Skebo

https://allatidersskebo.se/

Nils Oscar Bryggeri

https://nilsoscar.se/

Med reservation för eventuella ändringar.

29 maj 2026
  • 08:00 - 17:00
  • Längd:

    09:00 tim