Inspirationsresa

8. Odling på bredden och tvären – småskaligt, ekologiskt, socialt.

“Att jorda sig, det säger mycket. Tänk att jorden, trots sin anspråkslösa uppsyn, lyckas rymma alltdet som ska bli. Träden som reser sig ur den. Maten vi äter. Tallriken som den tillagade maten hamnar på. Tänk om fler kunde få sitta och bara vara, känna kopplingen mellan sig själv och jorden. Ja, tänk om vi kunde jorda oss en smula.” Skriver Johnny Andersson på Osprey farm en av de platser som vi kommer att besöka.

Att odla grönsaker för den lokala marknaden försvann i Sverige och Sörmland på 50-talet. I Sörmland är självförsörjningen av grönsaker mellan 0-3 procent förutom på potatis där länet har en 20 procents självförsörjningsgrad. Så ser det ut i de flesta län i Sverige förutom Östergötland, Skåne, Halland och Gotland.
De senaste åren har det vuxit ett antal småskaliga grönsaksproducenter. De sliter, grönsaks-produktion är fortfarande ett hårt arbete och värdet på produkterna har svårt att tillgodoses när det jämför ned livsmedelshallarnas stora utbud. Det var inte så länge sedan vi hade enbart tre olika potatisprodukter i livsmedelsaffären mjölig och fast potatis och så bakpotatis. På sommaren tillkom färskpotatisen.

Så är det med alla grönsaker att fortfarande säljer grönsaken tomat eller kålroten kålrot tros att det finns en omfattande variation av såväl tomat som kålrot. Här är det mesta ogjort att upptäcka den gröna världens smaker och texturer. Vad har den här platsen där den odlas för betydelse med dess jordmån, hur påverkar klimatet och vad innebär en tid från skörd till måltiden? Alla känner vi skillnad på en lokalt odlad jordgubbe direkt plockad från landet i jämförelse med butikernas jordgubbar. På den här resan kommer vi att möta odlare av alla dess sorter men alla är intresserade att lära sig mer och hängivna att göra vår vardag både vackrare, godare och hållbarare.

Odla vardagsmaten, Trosa

Odla vardagsmaten i Trosa att öka hemberedskap. Vi åker från Nyköping till Trosa där vi får en presentation av Leader- projektet – Odla i Trosa, som syftar till att öka hemberedskapen och odlandet i den egna trädgården, där vi möter initiativtagaren Eva Westergren. Efter kriget skulle en normal villatomt vara på minst 400 kvadratmeter för odling till en normalfamilj på 4 personer. Projektet Odla Vardagsmaten ska bidra till att
fler ska odla delar av sin mat – öka odlingsgraden, främja kunskapsöverföring, öka kunskapen om ditt eget ansvar för hemberedskap, så du är bättre förberedd om något händer. Öka beredskapsviljan, bland annat genom att odla, engagera dig i en förening eller öva tillsammans med andra. Ledorden i projektet är samarbete, gemenskap och ansvar.

Skillebyholm, Järna möte med Ekodistrikt Sörmland, fika Vildvux

Järna och besök på det legenderiska Skillebyholms odlingar och besök av Ekodistrikt Sörmland. Vi fortsätter vår resa längs den gamla kustvägen väg 213, förbi Tullgarn fortfarande i landskapet Södermanland, men nu kör vi in i Stockholms län. Järna är Sveriges centrum för Antroposoferna med flera hundra olika verksamheter. Vi kommer att besöka Skillebyholm ett legendariskt centrum för biodynamisk odling, utbildning och konferens där verksamhetsledaren Daniel Björklund Jonsson tar emot oss. Här får vi fin-fika på Anders Eldös restaurang Vildvux och vi får även möta Sofi Gerber och Jostein Hertwig från Ekodistrikt Sörmland.

Hornuddens Trädgård, Strängnäs

Här får vi möta ekologisk och social hållbarhet på riktigt. Utanför Strängnäs, vid Aspö, intill Mälaren ligger Hornudden. Sedan 1988 har paret Karin och Mats Sjöstedt drivit en KRAV-certifierad grönsaksodling, som successivt byggts på med turism verksamhet som inbegriper både restaurang och gårdsbutik. Numera arrangeras även event och bröllop året runt. Sedan sju år tillbaka är en del av produktionen också ett andelsjordbruk med ca 40 familjer och två kommuner som andelsägare. Andelsägarna betalar sina grönsaker i förväg vilket ger stabilitet i ekonomin och de deltar i arbetet för att lära sig och ta del av gemenskapen med andra andelsägare.

Mats var tidigare lärare och Karin är kostekonom. Hornudden samarbetar även med Strängnäs kommuns skolkontor genom att erbjuda studiestödsplatser till hemmasittare. Arbetssättet, som togs fram i ett Leader projekt, innebär att eleverna skall få uppleva tillhörighet, stärka självkänslan och träna på att ta egna beslut så att de klarar av att återgå till studier. På Hornudden serveras en ”Korvfestivallunch” med Hornuddens tomat-och basilika korv och nyskördat grönt.

Hornuddens Trädgård har restaurang, ekologiska odlingar  och andelsträdgård och andelsträdgård.

Osprey Farm Studio, Strängnäs

Vi åker tillbaka på väg 55 och svänger av innan Strängnäs till Fogdön. Till Fogdön kom paret Ina och Johnny Anderson för 10 år sedan. Hon konsthantverkare och han arkitekt. Kärleken till platsen gjorde att de blev med mark. Även detta vid Mälarens kust. Osprey Farm är deras arbete genom en gemensam påminnelse om det cykliska, det långsiktiga, som naturen lär oss. Här har de under ett antal år med intensivt arbete byggt upp en verksamhet där skogsträdgården och odlingen möter arkitekturen och hantverket och samhandlar i ett cirkulärt tänkande. Johny blev årets eldsjäl på landsbygden i Sörmland 2021.

Johhny och Ina Andersson på Osprey Farm Studio.

Bonden på Södertuna, Gnesta,  fika Södertuna slott

Slutligen åker vi söderut igen för ett sista stopp hos Bonden på Södertuna, Linus Källander, i Gnesta. Linus är ordförande i Krav i Sverige och följer nu en lång tradition. Organisationen Krav bildades i Sörmland 1985, vid familjen Källanders köksbord. Linus producerar för restaurang och direkt till konsument och lyfter värdet av att nätverka och delta i projekt för att utveckla sin verksamhet. Linus är bland annat medlem av Rheums ekonomiska förening. Ett antal ekologiska gårdar och producenter i Sörmland som tillsammans försöker hjälpa varandra att få så hög kvalitet på sina produkter och få skäligt betalt för produkterna. De producerar och förädlar dem själva. Om råvarorna tar slut är det bara att vänta till nästa säsong. Lite fika på det, vid vackra Södertuna slott hinner vi också med innan vi far tillbaka till Nyköping.

Reseledare: Sofi Håkansson som är aktiv i omställningsnätverket och brinner för grönt

Odla vardagsmaten – Trosa kommun – Läs mer här…
Skillebyholm – https://www.skillebyholm.com/
Hornudden: Hornudden – Restaurang och Andelsjordbruk i Strängnäs – https://hornudden.net/
Osprey Farm Studio – https://www.ospreysweden.se/
Bonden på Södertuna – https://bondenpasodertuna.se/

Med reservation för eventuella ändringar.

24 maj 2024
  • 08:00 - 17:00
  • Längd:

    09:00 tim