Nästan hela samtiden ryms inom EU. Den gemensamma jordbrukspolitiken och allt som följer i dess spår. Ekonomin såklart. Ödesfrågorna kring klimatet och krigen, sida vid sida med en ändlös rad av detaljer. Med två veckor till val tar vi hjälp av experter och politiker för att bena ut EU:s roll för att möta de samhällsutmaningar som landar tungt i lokalsamhället. Vilka frågor kommer partierna driva i Bryssel? Och hur kan EU bidra till att skapa en positiv utveckling i Sveriges landsbygder?
Mitt i sluttampen av valrörelsen samlar vi därför partiernas toppnamn till ett samtal som tar ett helhetsgrepp på EU – sett med ett landsbygdsperspektiv.
Deltagare i politikersamtalet:
Som hjälp för att förstå EU:s betydelse ur ett geografiskt perspektiv har vi Kai Böhme med på länk direkt från Luxenburg. Han är en av Europas främsta experter på EU:s sammanhållningspolitik. Rådet från Kai? Att vi inte ser oss som offer för EU – utan att samarbetet blir vad vi tillsammans gör det till. Och ett första steg är att rösta i valet.
Vi får besök från Bryssel genom Pascale Van Doren, Rural Pact office. Hon kommer ge oss en lägesrapportering om arbetet med Rural Pact, som är en del av EU:s långsiktiga vision för Europas landsbygder 2040.
Svenska Dagbladets mångåriga Brysselkorrespondent Teresa Kuchler kommer leda samtalet med politikerna, och även ge en rapport från valrörelsen i Europa. Hennes ambition som korrespondent? ”Att översätta institutionernas jargong-laddade dokument, inte sällan författade på bedrövlig engelska eller franska, till begripliga nyhetsartiklar, och visa varför EU borde vara ett givet ämne vid svenska köksbord.”
Avslutningsvis analyserar vi politikernas samtal tillsammans med ledarskribenterna Lovisa Arvidsson från den Länstidningen Östersund och Olof Jonmyren från Södermanlands Nyheter.
Vår konferenspoet Linnea Huhta sammanfattar dagarna i en poetisk reflektion/dikt.