Inspirationsresa

2. Hållbar ortsutveckling – Hälleforsnäs och Stallarholmen.

Lokal demokrati är grundbulten för ett hållbart, resillient och inkluderande samhälle. Orter där man genom sitt engagemang driver och utvecklar sitt samhälle. De har haft en förmåga att under lång tid mobilisera ortsborna, genom entreprenörskap och ledarskap få saker gjorda. Påhittighet, fananamma, glädje och samhandling utmärker dessa platser. Här i Sörmland har vi allt fler orter som är kända för att få saker gjorda, man involverar både gammal som ung, man engagerar såväl företagare som samhällsentreprenörer. Samtliga platser ni kommer att besöka har fått utmärkelsen årets landsbygdsgrupp i Sörmland.

Vrenabygdens Intresseförening

Denna resa kommer att ta oss till tre orter som det senaste tre åren i Sörmland fått utmärkelsen Årets Landsbygdsgrupp 2021- 2023. Bussen lämnar Nyköping och Rosvalla och rullar mot Hälleforsnäs i Flens kommun, Sörmlands hjärta. Innan vi lämnar Nyköpings kommun gör vi ett stopp i Vrena och träffar Vrenabygdens Intresseförening. Denna ort har kämpat hårt att få behålla skolan. Nu driver de sedan mer än 10 år en egen friskola. Orten har många entreprenörer och när butiken skulle läggas ner så tog lokala entreprenörer över den och driver den vidare.

Vrena intresseförening fick priset ”Årets landsbygdsgrupp” 2023.

Hälleforsnäs bygderåd

Nästa plats vi stannar i är Hälleforsnäs. Vid det mäktiga Kolhuset på det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs träffar vi Hälleforsnäs bygderåd (Årets landsbygdsgrupp 2022) och andra representanter från Nätverket av bygderåd i Flens kommun som berättar om det lokala ortsutvecklingsarbetet samt nätverkets roll. Förmiddagsfika från Fröken Larsson Café intas vid Bruksdammen.Vi kommer att få en kort presentation om Bruket, dess historia och nutid. Under de senaste åren har det runt bruket senaste åren vuxit fram ett kluster av lokala matproducenter av högsta kvalitet. Möjlighet till besök hos de hyllade och prisade producenterna Jürss Mejeri, Högtorps gård och Smakgården. Det finns även fler intressanta aktörer på området som gärna tar emot besök. Lunchen äter vi på Bruksrestaurangen, en härlig restaurang som ligger i den gamla personalmatsalen. Här får du avnjuta sörmländska råvaror. Besöket slutar med en rundresa i byn.

Stallarholmens nätverk

Därefter bär det iväg till Stallarholmen där vi träffar Stallarholmens nätverk (Årets landsbygdsgrupp 2021) där vi får höra om deras arbete och om företagandet och mötesplatsen Gula industrihuset. Här får vi fika från Bageri Speceri och har möjlighet att gå runt i de olika butikerna i det Gulaindustrihuset.
Vi åker tillbaka mot Nyköping och passerar genom vackra Mariefred och vidare ner mot Nyköping längs den gamla kungavägen- Eriksgatan- genom ett typiskt sörmländskt landskap.

Gula industrihuset, mitt i Stallarholmen rymmer många butiker och föreningslokaler. Bilden är tagen under en av Korv & Bröd festivalerna som sker på platsen. 

Reseledare: Carla Svensson, sedan lång tid styrelsemedlem i Hela Sverige Sörmland.

Länkar:

Vrenabygdens Intresseförening – Årets Landsbygdsgrupp 2021 och 2023

Hälleforsnäs bygderåd – Årets landsbygdsgrupp 2022

Bruksrestaurangen – Lunch med lokala sörmländska råvaror

Stallarholmens nätverk – Årets landsbygdsgrupp 2021

29 maj 2026
  • 08:00 - 17:00
  • Längd:

    09:00 tim