Inspirationsresa

1. Tema Hållbar ortsutveckling.

Lokal demokrati är grundbulten för ett hållbart, resillient och inkluderande samhälle. Orter där man genom sitt engagemang driver och utvecklar sitt samhälle. De har haft en förmåga att under lång tid mobilisera ortsborna, genom entreprenörskap och ledarskap få saker gjorda. Påhittighet, fananamma, glädje och samhandling utmärker dessa platser. Här i Sörmland har vi allt fler orter som är kända för att få saker gjorda, man involverar både gammal som ung, man engagerar såväl företagare som samhällsentreprenörer. Samtliga platser ni kommer att besöka har fått utmärkelsen årets landsbygdsgrupp i Sörmland. Näshulta har även blivit årets lokala landsbygdsgrupp riks 2018.

Näshulta

Från Rosvalla tar vi oss genom ett vackert Sörmland till Näshulta socken. Väl framme möts vi upp på Haneberg av Årets landsbygdsgrupp i Sörmland 2017 och i Sverige 2018 som genom dagens första värdar Jan och Anders Kruhsberg som berättar om arbetet med gården, om att skapa bostäder och trygghetsboenden på landsbygden och om mat, musik- och kulturfestivaler. Vi får också se och höra om deras stora framtidsplaner för platsens utveckling. Vi får också en beskrivning av Näshulta Framtid. Näshulta har 10 procent av Eskilstuna kommuns företagare men har knappt 1 procent av befolkningen.

Näshulta är kända för sin många mat, musik- och kulturfester. Här är en bild från sommaren 2023 tagen på Haneberg som vi ska besöka. 

Näshulta friskola

Vi gör även ett besök på Näshulta friskola och lyssnar på hur bygden gick ihop för att tillsammans bygga en idrottshall för att kunna ha kvar skolan. Sedan 10 år är den tidigare kommunala skolan en friskola.  Vi kommer även att träffa entrprenören Elin Eriksson från Hökärr, en av sockens driftiga företagare.

Magdakullan

Lunchen får vi avnjuta på Magdakulla – ett ekologiskt lantbruk med gårdsbutik, restaurang och cafe som endast använder sig av råvaror inom en 5 km radie av gården. Här kan vi även förvänta oss en annorlunda berättelse av kapten Christer Nordqvist om hur en nästintill öde plats har förvandlats till en av Sörmlands främsta destinationer med lokal mat i fokus!

Kreativa Läppe

Därefter bär det av mot Läppe, längst bort i Sörmland, där vi träffar utvecklingsgruppen Kreativa Läppe som vann Årets landsbygdsgrupp 2016. Vår värdinna Karina Veinhede tar emot oss för att med lugn och trygg hand ta oss igenom Läppes långa och tålmodiga arbete med byns utveckling. Om förskola, bostäder och mötesplatser, butik och energigemenskaper.

Vi passar självklart på att under bussresan även ta del av ytterligare två berättelser på temat hållbar ortsutveckling i form av ICA Nära Julita (Årets servicesatsning 2019) i Julita och ett för många okänt sörmländskt företag i världsklass – Impecta. I mån av tid blir det ett stopp vid Sävstaholm slott och Vingåker outlet där deltagarna själva får välja vilket de vill besöka innan vi åker tillbaka till Nyköping.

Reseledare: Ylva Wretås styrelseledamot i Hela Sverige Sörmland, tidigare verksamhetsledare för Coompanion Sörmland.

Länkar:

Näshulta Framtid – Näshulta har 10 procent av Eskilstuna kommuns företagare men har knappt 1 procent av befolkningen.

Haneberg – Framtidens dynamiska landsbygd

Näshulta friskola – Den lilla skolan med det stora hjärtat

Magdakullan – En sörmländsk gård med gårdsbutik, café och restaurang

Kreativa Läppe – Ett byalag som tar tillvara ortens gemensamma utveckling

29 maj 2026
  • 08:00 - 17:00
  • Längd:

    09:00 tim