Inspirationsresa

6. Välkommen på en resa genom det sörmländska smaklandskapet!

Tillsammans med företagarföreningen Sörmlands Matkluster får du träffa några av våra över 160 medlemsföretag som jobbar med vår mat, från jord till bord. På resans stopp stannar vi för att få smaka, lära och uppleva våra sörmländska matföretagare och höra deras berättelser.
Vad hände när korven välte Stallarholmen? Hur kom Sörmlands största återkommande matfest Aptitrundan till? Hur kan samverkan skapa storverk? Mellan stoppen berättas historien om hur Matklustrets som förening jobbar tillsammans för att stärka vår sörmländska matidentitet och skapa affärsmöjligheter för våra landsbygdsföretag. Kom hungrig!

Hälleforsnäs bruksområde

Vårt första stopp är Bruket i Hälleforsnäs som grundades 1659 för gjutning av kanoner men som idag är en nod för lokala smaker, innovation och produkter. Här verkar Jürss mejeri med produktion och försäljning av sina prisade ostar. Smakgården brygger must, cider och alkoholhaltiga drycker av egenodlade äpplen. Här finns Lena Engelmark Embertsén från Högtorp gård, vars tjärsirap och granskottsolja har använts av Mästerkockar och till Nobelmiddagar. På området finns Bruksrestaurangen som serverar både à la carte och tar hand om konferenser och Femhundragrader som bakar ljuvlig Napolitansk pizza. Vi får besöka och träffa dessa företag och lyssna till Sörmlands Matklusters ordförande Roger Tiefensee som berättar om hur samhandling och entreprenörskap genomsyrar vardagen för företagen i Sörmlands Matkluster.

Stora Sundby slott utanför Eskilstuna, känt för sin fantastiska sago-arkitektur. 

Stora Sundby slott

Sagolika Stora Sundby slott blir vårt nästa stopp. Här känner vi historiens vingslag men möts även av en levande och aktiv gård där det bedrivs en omfattande natur- och viltvård. Ett vilthägn har byggts kring ekparken intill slottet där mufflonfår och dovhjort betar och håller kulturlandskapet öppet. Gårdsbutiken huserar i gårdens gamla snickarstuga där slottets möbler en gång i tiden byggdes och här säljs närproducerade råvaror från området med omnejd och viltkött från gården. Vi avnjuter en vild lunch i det fria (om vädret tillåter) och får veta mer om varför lokal mat är så viktig för slottet.

Svart/verkstan

Nu ska vi ut i skogen! Välkomna till Svart/verkstan som drivs av Johan Sörberg, omtyckt jurymedlem i Hela Sverige Bakar, tidigare coach för svenska bagarlandslaget och författare till många uppmärksammade böcker om bröd. Svart Verkstan är Johans testbageri med butik som bara har öppet då och då. När dessa tillfällen ges ringlar köerna långa och vi får höra historien om hur man kan starta en verksamhet mitt-ute-i-ingenting och alltid sälja slut. Vi får möjlighet att köpa Johans böcker och få dessa signerade.

Lång kö utanför Johan Sörbergs bageri, han håller öppet när det passar och kunderna kommer i hundratal. 

Eskilstuna Ölkultur och Eskilstuna Matkultur

Produktion av Hantverksdryck är stort i Sörmland och vid nästa stopp besöker vi Eskilstuna Ölkultur. Tradition, kvalité och historia är ledord för verksamheten och här kan vi njuta av ett svalkande glas med utsikt över Eskilstunaån. Vi får även träffa mathantverkaren bakom Eskilstuna Matkultur som förädlar lokala bär, frukt och grönsaker efter säsong. Dessa pressas, torkas, kokas eller fermenterats utan onödiga tillsatser till prisbelönta produkter. En företagarresa som gått från att sälja genom en obemannad holk till att öppna egen butik vid Rademachersmedjorna i Eskilstuna.

Resevärd: Charlotta André, projektledare Sörmlands Matkluster

Länkar

Hälleforsnäs bruksområde – En nod för lokala smaker, innovation och produkter

Stora Sundby slott – Sveriges vackraste sagoslott med gårdsbutik

Svart/verkstan – Johan Sörbergs pop-up bageri i en gamla lagård

Eskilstuna Ölkultur – Tradition, kvalité och historia

Eskilstuna Matkultur – Förädlar lokala bär, frukt och grönsaker efter säsong

Med reservation för eventuella ändringar.

29 maj 2026
  • 08:00 - 17:00
  • Längd:

    09:00 tim