16 mars 2024

Hela Sverige pratar – om EU-parlamentsvalet.

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Som nedräkning presenterar Hela Sverige ska leva tio nya poddavsnitt där vi fokuserar på EU-politikens roll för landsbygdernas framtid. Du som lyssnar får träffa både experter och de politiska toppnamnen!

Som vanligt är Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva programledare för podden, men vi bad Josefin Heed som också jobbat med podden att berätta mer.

Varför satsningen på EU?

Med valet till EU-parlamentet runt hörnet är det viktigare än någonsin att förstå de beslut och politiska riktningar som tas på EU-nivå. Därför har vi bjudit in alla partiers huvudkandidater till debatt på Landsbygdsriksdagen. För att ge dessa diskussioner större djup och kontext, förbereder vi oss med individuella poddintervjuer där varje kandidat får utrymme att djupdyka i specifika frågeställningar som berör just landsbygderna. Politikerna kommer att få berätta om vilka ambitioner de har för den kommande mandatperioden, vilka deras viktigaste frågor är och hur de kommer att jobba rent praktiskt. De kommer också få berätta om hur de kommer att jobba för att stärka landsbygdsperspektiven inom EU.

För att ytterligare förstärka poddens innehåll och relevans inleder vi serien med två avsnitt med EU-korrespondenten Teresa Küchler och med Marion Eckardt, ordförande för Leaders europeiska samarbetsorganisation. Deras expertis ger oss viktiga perspektiv och fördjupad kunskap om EU:s inverkan på landsbygderna.

Det finns massor av poddar – vad tillför ”Hela Sverige pratar”?

I en tid då utbudet av politiska poddar är större än någonsin, skiljer sig ”Hela Sverige pratar” från mängden genom att den sätter landsbygderna och dess människor i centrum. Oavsett om det som nu handlar om EU-politik eller annars när vi till exempel lyfter goda exempel på landsbygdsutveckling.

Vad kan lyssnarna förvänta sig?

Vår ambition är att de ska få en klarare bild av EU-valets kärnfrågor, parlamentarikernas påverkansmöjligheter, och inte minst, en vägledning i valet av representanter som bäst kan förmedla landsbygdernas behov och potential på EU-nivå.

Hur ser kopplingen till Landsbygdsriksdagen ut?

De tio nya avsnitten fungerar som en uppvärmning inför den stora politikerdebatten den 26 maj på Landsbygdsriksdagen.

Bli en del av samtalet och forma framtiden för landsbygden i EU – lyssna på ”Hela Sverige pratar”.

Aktuellt
28 maj 2024
Landsbygdsriksdagen 2026 till Västerbotten.
27 maj 2024
EU:s betydelse för Sveriges landsbygder
27 maj 2024
Tack till alla matleverantörer.