Vi är mycket stolta över att kunna berätta att all mat och dryck som serveras på Landsbygdsriksdagen kommer från länet. Och da menar vi allt. Förutom, förstas, traditionella importerade kryddor och kaffe-bönor som vi inte vill avstå från.
Det är första gången i Landsbygdriksdagens trettiofemåriga historia som vi kan säga sả. Vi kan också berätta att totalt kommer hela 6 500 måltider och fikastunder att serveras av 61 olika matlagare under de tre dagarna. Höjdpunkten blir lördagens bankett där måltiden består av cirka 70 olika råvaror från länet.
Under de tre dagarna kommer ni att få smaka mat och dryck från bagerier, bryggerier, charkuterier, mejerier, grönsaksodlingar, sjöar, skogar, destillerier, kvarnar, musterier, kafferosterier och växthus. Kort och gott, allt vad Sörmlands alla matproducenter formar.
Vi vill gärna fä överraska er och skriver därför inte ut hela menyerna. Men vi ger gärna några smakprov.
• Fredag kväll serveras Framtida GÄSTABUDSTALLRIK som är vegetarisk, till skillnad från den konventionella gästabudstallriken som mest består av kött.
• Lördagens lunch är en TREÄTTERS PICKNICKLUNCH, skapad av Nyköpings restaurangskola.
• Söndagens lunch består av en riktig KORV- OCH BRÖDFESTIVAL med tillbehör, levererad från fyra av länets korvproducenter.
• Bankettmiddag
TILL LÖRDAGENS BANKETTMIDDAG SERVERAS
• FÖRRÄTT Nässelcréme, bakat sörmländskt ekoägg, vildgriskrisp från Stallarholmen, kuvertbröd på kulturspannmål från Warbro Kvarn, smör från Ösvreta.
• HUVUDRÄTT Ugnsbakad Gös (Mälaren, Hjälmaren och Yngaren) på getostkrämigt kulturkorn, vild-
plockad skottsallad, vitvinssås med Mälarlöjrom, Vrena nypotatis.
• EFTERRÄTT Bakad rabarber med Ösvreta grädde, honungskola, enkornskaka med camelinafrön, bipollen och spansk körvel.
Ni som inte beställde det sörmländska dryckespaketet i förväg kan självklart köpa vin och öl i baren.