Landsbygdsriksdagen
Landsbygdsriksdagen
  • OM
    • Om landsbygdsriksdagen
    • Arrangörer
  • Program i korthet
    • Program i korthet
  • NYHETER
  • DELTAGARE
  • KONTAKT
  • ENGLISH

Inspirationsresor.

En hel dag under Landsbygdsriksdagen 2020 kommer ägnas åt inspirationsresor till små företag, ideella föreningar, bygdegårdar och andra lokala initiativ för att du ska få ta del av goda exempel på lokal utveckling som länet har att erbjuda.

Fotograf: Yasmin Yassin

1. En resa utmed den gamla riksvägen Nissastigen.

Nissastigen är en gammal genomfartsled som har haft stor betydelse historiskt sett. Fortfarande är det en viktig handelsväg. Vi ska åka en bit på den vägen till den allra sydligaste delen av Gislaveds kommun och besöka ett lokalt utvecklingsbolag och fyra intressanta entreprenörer.

Läs mer
Resa nr 2 Foto Gnosjö kommun, Hamnen i Hillerstorp

Fotograf: Jenny Lindberg

2. Entreprenörer förr och nu i sann Gnosjöanda.

Gnosjöandan är välkänd över hela landet och under den här resan får vi veta mer om den. Vi får lära känna historien om Johan Edvard Hyltén på Hylténs Industrimuseum i Gnosjö, men vi får också träffa några av dagens och framtidens entreprenörer. För Gnosjöandan är väl samarbete och klurighet eller…?

Läs mer

Fotograf: Mattias Bokinge

3. Idéer blir verklighet och bidrar till levande landsbygd.

Idéer som blir verklighet… vare sig det gäller återanvändning av spillmaterial från industrin, en ekonomisk förening i Tofteryd eller Sveriges enda pensionat för mjölkkossor. Vi behöver människor med idéer och som ser möjligheter. På denna resa får vi träffa några av dem som på skilda sätt bidrar till en levande landsbygd.

Läs mer

Fotograf: Alexander Hall

4. Digital handel, vikingasvärd och simtävling – i kölvattnet av Årets kommun 2016.

Värnamo kommun utsågs 2016 till Årets kommun och har de senaste åren framgångsrikt arbetat för att utveckla landsbygden i kommunen genom landsbygdsdialog. Under den här resan får vi höra hur dialogerna genomförs och ta del av några resultat. Vi får lyssna till berättelser från landsbygden inom vitt skilda områden.

Läs mer

Foto: Lustfyllt

5. Serie-entreprenörer skapar mervärde.

På den här resan får vi se hur driftiga entreprenörer skapar ekonomisk trygghet genom samarbeten och utveckling. Hur man kan använda och nyttja möjligheterna på den plats man bor på, får vi flera exempel på under den här resan.

Läs mer

Foto: Bjurbäcks gård

6. Kultur och matproduktion på lokala råvaror, den röda tråden för dagen.

På den här resan kombinerar vi kultur med matproduktion på ett spännande sätt. Det visar sig bland annat att folktromuseum och dansband samsas alldeles utmärkt och vi får träffa hembygdsföreningen som serverar jordgubbstårta och kaffe till cirka tiotusen gäster under ett par hektiska sommarveckor.

Läs mer

Foto: Chokladfabriken

7. En växande stad – möjlighet eller hot?

Jönköpings tätort växer i en rasande fart. Ska vi se det som ett hot eller en möjlighet för landsbygderna i kommunen? Landsbygdsutveckling i en kommun med en av Sveriges tio största tätorter blir fokus på den här resan. 

Läs mer

Foto: Komsta kvarn

8. En dag med gamla kvarnar, lokal kultur och integrationsprojekt.

I Sävsjö får vi besöka två kvarnar, med väldigt olika verksamheter. På vår resa får vi också många bra och inspirerande berättelser om både kulturverksamheter och integrationsprojekt.

Läs mer

Foto: Mickan Thor

9. Att bo och verka där man vill, inte där man måste.

Den här resan ger exempel på hur man först valt platsen och sedan låtit verksamheten växa där. Där en tv-reparatör inte öppnar butik där det finns flest kunder, utan låter kunden komma till verksamheten. Där landsbygden får vara huvudpersonen i litteratur och bilder. Vi får helt enkelt möta personer som verkar där de vill.

Läs mer

Foto: Lehmanska stiftelsen

10. Unikt demokratiarbete blandas med kultur och miljö.

Det blir en varierad dag där vi inleder med modiga politiska beslut som ger större lokalt inflytande. Det följs av ett besök på Bodafors kulturgata där vi bland annat får besöka en återuppväckt intarsiafabrik. Ekomuséet blir eftermiddagens stopp.

Läs mer

Foto: Skullaryds Älgpark

11. Föreningar och företagande i samverkan.

I Aneby kommun samarbetar man både kring byggen och fibernät. Här får vi besöka det senaste av en rad byggprojekt uppförda enligt Aneby-modellen. Trots att vi inte är i huvudstaden får vi möta konungen – i form av skogens konung – och besöka Gröna lund som i det här fallet är Gröna lunds café och […]

Läs mer

Foto: Adelövs gård

12. Hållbarhet, klimatvänlig energi och hantverksmässiga möbler.

På vår resa till Tranås besöker vi ett gårdshotell med stort miljöengagemang. Vi får höra om det kommunala elbolaget som sätter miljötänk och mångfald först. Men vi besöker även ett möbelföretag som inte bara tillverkar nya möbler utan renoverar sina gamla. Vi hinner också med en lantbrukare som inte lägger ner utan växlar upp, och […]

Läs mer

Foto: Filmbyn

13. Landsbygdsutveckling med natur och kultur på ett helt nytt sätt.

Ett odlingsprojekt via Leader Astrid Lindgrens hembygd bjuder på nytta för många, och vad det handlar om får vi veta mer om på den här resan. Vi får också inviga ett besöksnäringsföretag och besöka Filmbyn där ni får uppleva inspelningsmiljöer från Astrid Lindgrens härliga filmer. Resan avslutas på Norrby ängar, ett företag med flera ben […]

Läs mer

Foto: Vistakulle Fruktodling

14. Samarbete mellan företag och föreningar ger en stark besöksnäring.

Med en unik plats kan samarbeten mellan företag och föreningar ge bra förutsättningar för en stark besöksnäring. Att platsen dessutom ligger i ett av Sveriges sju biosfärområden, Östra Vätterbranterna, gör det till ett extra spännande besöksmål. Här möts kärleken till musik, mat, design och natur – livets guldkorn – i ett och samma område.

Läs mer

Foto: Leader Vättern

15. Fiskeutveckling i Vättern och på land.

På den här resan träffar vi företagare som på olika sätt nyttjar fisken som råvara: odlare, yrkesfiskare, restaurang och turismföretag. Det blir också ett besök i Hästholmens hamn som är Vätterns viktigaste utgångspunkt för fritidsfiskare. Välkommen till en härlig resa utmed Vätterns östra sida!

Läs mer

Fotograf: Alexander Hall

16. A taste of Art & Design in Småland

Swedese Furniture, Bruno Mathsson, Källemo and Vandalorum are famous brand names when you talk about art and design in Sweden. Making furniture has a long and interesting history in places along the road south of Jönköping. Follow us on a trip where we learn more about designing in the past, today and in the future!

Läs mer

Foto: LRF

17. Framgångsrikt klimatarbete i Jönköpings län – prisbelönta exempel.

Klimatrådet Jönköpings län har en bred representation och förankring i hela länet. Arbetet sker främst genom arbets- och fokusgrupper som genomför aktiviteter och projekt, samt tar fram förslag på åtgärder till länets åtgärdsprogram. Sedan år 2012 delar Klimatrådet ut ett klimatpris till framstående och innovativa satsningar inom klimatområdet i Jönköpings län.

Läs mer

Fotograf: Simon Jonegård

18. Hållbar skog i ett förändrat klimat. (Halvdagsresa)

Den 25 januari 2018 sjösattes Smålands skogsstrategi – den första regionala skogsstrategin i Sverige. Sedan dess har det hänt en hel del. Häng med på en halvdagsresa där du får veta mer om hur klimatförändringarna utmanar skogsägaren, varför det är bra med lövträd och hur en skogsstrategi leder till utveckling för hela regionen!

Läs mer
Resa nr 19 Visingsö, Wisingsborg

Foto: Visingso.com

19. Half-day trip to Visingsö, the Pearl of Vättern.

A shorter trip with great content. On this trip we visit Visingsö, an island in Vättern, where the entrepreneurial spirit is booming. Because there was no tourist office, they started their own. When they wanted more culture on the island, they used an old ruin as a stage. Anything goes on an island in Vättern.

Läs mer

Arrangör är riksorganisationen Hela Sverige ska leva i samarbete med

lansbygderadet jonkoping lan logo

Samarbetspartners

landsbygdsnatverket
postnord
LRF
ip-only
jonkoping-kommun
Logo-LEADER_VATTERN
Leader västra småland logo
leader-linne-smaland
Leader Östra Skaraborg
sommenbygd
astrid-lindgrens-hembygd
slu-big
upl_logga
landshypotek-bank
lansforsakringar
mucf
svenska-fottbollsforbundet
svenska-stadsnatsforeningen
tillvaxtverket
destination jonkoping
nordregio
riksidrottsforbundet
bygdegardarnas-riksforbund
bredbandsforum
folkets hus och parker
pts
telia-company
klimatradet-jonkopings-lan
mikrofonden
SHF-logo-svart-3rader
ABF
studieförbundet-vuxenskolan
x-ing-gavleborg
jamtlands-lan
norrbotten
vasterbotten
vasternorrland
coompanion
aneby-kommun
eksjo-kommun
gislaved-kommun
gnosjo-kommun
habo_kommun
mullsjo-kommun
nassjo-kommun
savsjo-kommun
tranas-kommun
vaggeryd-kommun
vetlanda-kommun
varnamo-kommun

Mediapartner

LAND_LOGGA

Med finansiering från

EU logga
leader-logo
Länsstyrelsen i Jönköpings län
med_stod_av_region_webb
alfa_rgb_pos_r2

KONGRESSBYRÅ

Resia_logo

Projektledare

Anna Johansson
anna.johansson@helasverige.se
010-479 77 49

Presskontakt

Sandra Gardmo
sandra.gardmo@helasverige.se
070-231 19 01

Regional samordnare

Siv Lindén
siv.linden@helasverige.se

Samordnare inspirationsresor

Ingalill Ebbesson
ingalill.ebbesson@helasverige.se

Chatrine Schander-Ljungquist
chatrine.schander-ljungquist@helasverige.se

Landsbygdsriksdagen
x
Top