12. Hållbarhet, klimatvänlig energi och hantverksmässiga möbler.

På vår resa till Tranås besöker vi ett gårdshotell med stort miljöengagemang. Vi får höra om det kommunala elbolaget som sätter miljötänk och mångfald först. Men vi besöker även ett möbelföretag som inte bara tillverkar nya möbler utan renoverar sina gamla. Vi hinner också med en lantbrukare som inte lägger ner utan växlar upp, och det rejält.

Resans innehåll:

På den här resan åker vi norrut i länet och besöker Adelöv och gårdshotellet Hemma på Hult. Här får vi fika och höra om hur de arbetar med hållbarhet inom besöksnäringen. Gårdshotellet har ett engagerat och medvetet miljötänk i hela verksamheten. www.hemmapahult.se Här får ni också träffa Tranås energi, det kommunala elbolaget som vågar tänka annorlunda och stolt förkunnar att all el de säljer är 100 procent förnybar. De är dessutom sponsorer för solpaneler på Hemma på Hults annorlunda stugor, de bygger fiskväg och en solpark för att alla boende i kommunen ska få möjlighet att producera sin egen förnybara el.

https://www.tranasenergi.se/privat/#
Tranås kommun är en av de största när det kommer till möbeltillverkning och att besöka ett möbelföretag är närmast ett måste. Här besöker vi OH Sjögrens, ett företag som har tillverkat möbler på hantverksmässigt sätt sedan 1902.  De tillverkar både Carl Malmstenmöbler och åt företaget Svenskt tenn.

https://www.sjogren.se

Efter stoppet på OH Sjögrens åker vi vidare mot restaurangen Lugna landet i Sommen, med ett underbart läge vid sjön Sommen. Och vi lovar att det ligger mat gjord på lokala råvaror på tallriken. http://www.lugnalandet.se
Efter lunchen besöker vi Mikael Wik på Adelövs gård som kombinerar ett modernt lantbruk med samhällsengagemang. Här får vi se en helt ny (2019) och toppmodern anläggning för uppfödning av nötdjur, men även en fantastisk modern anläggning för uppfödning av ekokyckling. Vi får även höra om hur han förser både skola och kyrka med värme från sin värmepanna. Här finns engagemang både för byn som för miljön. Här tar vi en eftermiddagsfika innan vi rullar mot Jönköping.

Print Friendly, PDF & Email