12. Hållbarhet, klimatvänlig energi och hantverksmässiga möbler.

På vår resa till Tranås gör vi vårt första stopp i Adelöv, en kyrkby där det sprudlar av aktivitet med egen friskola med mera. Här finns också en lantbrukare som ständigt växlar upp via olika hållbara projekt. Vi får höra om det kommunala elbolaget som sätter miljötänk och mångfald i första rummet. Ett besök görs också hos möbelföretaget som inte bara tillverkar nya möbler utan även renoverar sina gamla.

Resans innehåll:

På den här resan åker vi norrut i länet och besöker Adelöv. Här får vi fika och vi får också höra om en by som ständigt utvecklas. Här startade man egen friskola när kommunen ville lägga ner och här är man van vid att lösa uppgiften på egen hand. Adelövs stora entreprenör är lantbrukaren Mikael Wik på Adelövs gård. Han kombinerar ett modernt lantbruk med stort samhällsengagemang. Vi får se en toppmodern anläggning för nötdjur, en modern anläggning för uppfödning av ekokyckling och vi får höra om hur han förser både skola och kyrka med värme från sin värmepanna. Här finns lika stort engagemang för byn som för miljön.

https://adelov.se/wordpress/foreningsliv/framtidsgruppen/

https://www.lrf.se/foretagande/forskning-och-framtid/innovation-och-inspiration/de-tog-steget/framtidsforetag/adelovs-gard-jonkoping/

Tranås kommun har ett betydande näringsliv inom möbeltillverkning. Vi besöker möbelföretaget OH Sjögrens som har tillverkat möbler på hantverksmässigt sätt sedan 1902. De tillverkar både Carl Malmstensmöbler och åt företaget Svenskt tenn. Företaget jobbar också med att klä om och restaurera kvalitetsmöbler.

https://www.sjogren.se/

Efter stoppet på OH Sjögrens åker vi vidare mot restaurang Lugnalandet, med ett underbart läge vid sjön Sommen. Och vi lovar att alla blir mätta på lokala råvaror.

http://www.lugnalandet.se

Efter lunchen träffar vi Tranås Energi vid deras solpark, byggd för att alla boenden i kommunen ska få möjlighet att producera sin egen förnybara el. Det kommunala elbolaget vågar tänka annorlunda och förkunnar stolt att all el de säljer är till hundra procent förnybar. Tranås Energi har också tagit över ansvaret för Svartån, som rinner genom Tranås, för att här öka den biologiska mångfalden och ytterligare stärka lek- och uppväxtplatser för bland annat öring.

https://tranasenergi.se/

Eftermiddagskaffet avnjuter vi på Falla Spelt- och bagarbod. Här på gårdscaféet bakar man brödet med dinkelmjöl (även kallat spelt), en av mänsklighetens allra äldsta kulturväxter, som också emellanåt kallas för urvete.

Efter fikastunden i trädgården rullar bussen tillbaka till Jönköping.

http://www.fallabagarbod.se/

Print Friendly, PDF & Email